Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Vanessa Baird og Mette K. Hellenes

KODE 2 Bergen
Til 03.02.19

Er du i Bergen bør du få med deg den kritikerroste utstillingen You Are Something Else der hovedverket med samme tittel er en sammenhengende bildefortelling over et førtitalls, fem meter høye papirpaneler tegnet i pastell. På utforskende og fabulerende vis fletter Baird flukt over havet, visuell populærkultur og hverdagsliv i hverandre, og publikum omsluttes av en dramatisk, grotesk og poetisk beretning om vår tid. Sammen driver Baird og Hellenes forlaget Brunt hull. I 2016 vant de hvert sitt gull i Grafills kåring av årets vakreste skjønnlitterære bildebøker med henholdsvis Kyklopsommer og Red herring. Prednisolon, ciclosporin. Verk fra begge bøkene presenteres i denne utstillingen, sammen med fotomontasjer og satiretegninger av begge kunstnerne. (tekst fra pressemelding)

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Harald Sohlberg

Nasjonalgalleriet
Til 13.01

Se utstillingen før Nasjonalgalleriet stenger sine dører 13. januar. Utstillingen rommer nærmere 60 malerier, en rekke tegninger, skisser og fotografier fra hele Sohlbergs produksjon. Til trøst for dere som ikke har sett utstillingen vil den vises på Trondheim Kunstmuseum høsten 2019.

 

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marlene Dumas & Edvard Munch

Munchmuseet
Til 13.01

13, januar er også siste dag for utstillingen Måneoppgang. Marlene Dumas er en av samtidskunstens mest toneangivende malere. Hun konfronterer og forfører oss med sine ekspressive figurative motiver. Med denne utstillingen inntar hun for første gang rollen som kurator, og viser oss Edvard Munchs kunst i dialog med egne arbeider. 

 

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Håkon Bleken

Henie Onstad Kunstsenter
Til 24.02

Full av vigør og med kraftig engasjement. I 2019 fyller Håkon Bleken 90 år. Henie Onstad benytter anledningen til å presentere en av Norges mest fremtredende kunstnere gjennom mange år med en stor retrospektiv utstilling. Her kan vi oppleve hele Blekens kunstnerskap helt frem til i dag. I mars flytter hele utstillingen til Trondheim Kunstmuseum.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann

SKMU Sørlandets Kunstmuseum
Til 24.03.19

I en omfattende presentasjon får publikum en sjelden mulighet til å gå inn i Jakob Weidemanns fargerike univers. Her fanger han naturens mystikk sammenblandet med urnorske referanser, og jobber med ulike former og krefter som møter hverandre.  Utstillingen viser verk fra hele karrieren med et hovedfokus på den tidlige Weidemann og mer ukjente malerier fra 40- og 50-tallet. I denne perioden viser han seg som en eksperimentell og nyskapende kunstner, og var med på å definere hvordan det abstrakte maleriet vokste frem i Norge.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marte Johnslien

Lillehammer Kunstmuseum
Til 24.02.19

Gjennom ulike kunstneriske metoder, utforsker Johnslien sider ved naturvitenskap, religion, politikk og historie som kan gi oss et annerledes blikk på verden. Uttrykksformene er mange og spenner fra skulptur, maleri og keramikk til installasjoner, arkitektur og foto. Utstillingen i Lillehammer Kunstmuseum handler om sammenhenger – om vår tilknytning til materialer, til historien og til naturen. For første gang viser Johnslien resultater av en egen eksperimenterende teknikk for armert keramikk med ulike glasurer. En av installasjonene er produsert for Lillehammer Kunstmuseum som en del av Marte Johnsliens doktorgradsarbeid i Doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunst og håndverk.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
HUNGER – Norske kunsthåndverkeres Temautstilling i 2018

Trøndelag senter for samtidskunst
30. november – 20. januar

HUNGER viser materialprøver, feltdokumentasjon og ferdige verk fra prosjektet med samme tittel. Utstillingen er kuratert av kunsthåndverker Toril Redalen, og er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Kunsthåndverkere, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge og Trøndelag senter for samtidskunst. Kunstnere med er: Mia Damberg, Pauliina Pöllänen, Riitta Ikonen, Åsa Maria Hedberg, Anna Nordström, Edith Lundebrekke, Ingrid Becker, Tovelise Røkke-Olsen, Pia Antonsen Rognes

Les mer om utstillingen