I prosjektet The Gravity Of a Lake Focused Into One Point utforsker Berge sin relasjon som kunstner og familiemedlem til familiens ingeniørtradisjoner.

 

Foto: Sten Nilsen/Norske Kunstforeninger

Arild Våge Berge (f. 1983) er oppvokst på Sunnmøre, men bor og jobber i Oslo. Han jobber i hovedsak med skulpturer, som formidler hans originale og sammensatte interessefelt: landskap, teknologi, arkiv og familiehistorie. I høst, to år etter ferdige kunststudier, vant han Norske Kunstforeningers debutantpris på Høstutstillingen. Der deltok han med to skulpturer som pirket borti juryens nasjonalfølelse og tvang dem til å tenke kultur og natur i ett. Utgangspunktet for verkene var Berges familiehistorie; både far og farfar har jobbet med vannkraft. Farfar var leder for utbyggingen av Tussa Kraftstasjon i Hjørundfjorden på Sunnmøre på 1960-tallet, et prosjekt som krevde 11 liv og gjorde varige inngrep i naturen. 

I de premierte verkene på Høstutstillingen har han samlet materiale fra farfarens personlige arkiv, steiner, egne notatbøker, foto og rester fra demninger ved vannkraftverket, og presset alt sammen med tvinger. Skulpturene inviterer til refleksjon over påvirkningen kraftutbygging har hatt på våre tanker om naturen, og ikke minst hvordan vi bør tenke videre. Han stiller også spørsmålet: Hvilken makt har egentlig teknologien til å definere naturen? Mens ingeniøren endrer landskapet med sine maskiner, fremholder Berge kunsten som redskap til å forme vår forståelse av naturen

Berge setter fotografi, kart og tekniske tegninger opp mot det stofflige, det forgjengelige og materiell nedbrytning. Ved å kombinere elementer fra naturen, kraftstasjonen, farfarens private arkiv og sin egen prosess forskyver han grensen mellom dokumenter, objekter og bilder, sammenstiller tidsrammer og setter dem opp mot hverandre. Berge forvalter familiens arv og forflytter denne over fra ingeniørens til kunstnerens arena, med skulpturens formspråk som ny premissgiver for materialet.

Arild Våge Berge har utdanning fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, der han tok bachelorgrad i fotografi og mastergrad i kunst. Det siste året har han jobbet som universitetslektor i billedkunst ved fakultet for kunst, musikk og design. I 2019 skal han ha separatutstilling på Møre og Romsdal kunstsenter og delta på Vestlandsutstillingen.

Hyungkoo Lee

Detalj. The Gravity of a Lake Focused Into One Point, 2017.