Lurer du på hva du skal gi dine kjære i julegave? Fortvil ikke lenger. KUNST viser vei bort fra julestresset! I år foreslår vi at du legger kunst – i alle former og varianter – under juletreet. Det høres dyrt og vanskelig ut, tenker du nå, men nei da, slettes ikke. Og her er noen tips:

Fineart har kunst i alle prisklasser

Ekte kunst …

… trenger ikke nødvendigvis være så dyrt. Hvis man ser bort fra et stort oljemaleri av en kjent kunstner, men heller velger et lite grafisk verk, kan man få kunst for noen hundrelapper. En vinn-vinn-løsning for alle, vil jeg si. Et alternativ er å gå flere sammen om et dyrere verk. I stedet for at alle i familien gir tante Gunda et par sokker hver – slå dere sammen og kjøp den skulpturen hun alltid har ønsket seg. Det blir garantert den julaftenen hun aldri kommer til å glemme.

Keramikk av Anne Udnes

Kunsthåndverk

Kunsthåndverkere er også kunstnere, og jeg har aldri hørt noen klage over at de har fått en vakker kopp, et fat, et smykke eller et tekstilverk i julegave.

Det er mange kunsthåndverkere som holder verkstedene åpne i førjulstiden, og det er få ting som gir meg mer julestemning enn å rusle rundt fra verksted til verksted og spise pepperkaker og løfte på håndlagde keramikk-kopper.

Museumsbutikken på Astrup Fearnley museet har mange fine gavetips!

Museumsbutikkene …

… er ofte nydelig pyntet til jul, og her kan man virkelig få tak i vakre og unike produkter. Ofte gjenspeiler utvalget i butikken den utstillingen som vises i museet, men i tillegg er et nøye utvalgt assortiment av designvarer, kunstbøker og kunstduppeditter alltid tilgjengelig.

Kjøp gaveabonnement på KUNST her

Magasiner

Mange flotte kunstmagasiner tilbyr gaveabonnement. Det er, bokstavelig talt, gaven som fornyer seg gjennom hele året. Her kan dine kjære holde seg oppdatert på alt som skjer innen kunstverdenen og bli kjent med nye kunstnerskap. Bare vær obs på at mange av kunstmagasinene er bransjeblader og passer best for profesjonelle kunstnere. Andre magasiner er mer rettet mot et publikum som ikke nødvendigvis er kunstutdannet, men har en stor kunstinteresse (Magasinet KUNST er et godt valg i siste kategori, vil vi helt upartisk påstå!) Pakk inn et eksemplar av siste utgave av magasinet og legg det under juletreet sammen med gavekortet! Garantert suksess!

Det er mange …

… som går med en uforløst kunstner i magen. Hvorfor ikke ta din kjæres kunstneriske ambisjoner på alvor og gi ham et malekurs til jul? Det er nesten ikke grenser for hvor mange skoler, kunstnere, kunstinstitusjoner og kunsthåndverkere som tilbyr kurs i alt fra treskjæring, keramikk og skulptur til akvarellmaling, oljemaling og fotografi. En gave som gir stor glede og ny kunnskap, og hvem vet – kanskje du får et nytt bilde når semesteret er over?

Kunst i bok

Vi elsker harde pakker under juletreet. Og helst skal det være kunstbøker. Vakre og fulle av kunnskap, bedre blir det ikke! Se KUNSTs boksider for inspirasjon.

Fra en utekonsert på Henie Onstad kunstsenter. Foto: HOK

Kunstopplevelser

Kunstopplevelsen er tross alt det viktigste med kunsten. Det å gå på museum, kunstforedrag eller dra på kunstreiser er noe av det beste i livet for den kunstinteresserte. Derfor kan det å gi kunstopplevelser til dine nære være et godt gavealternativ. De fleste museer tilbyr årsmedlemskap som gir gratis adgang og invitasjon ved spesielle arrangementer. En slags museums-VIP-gave, med andre ord. Ellers arrangerer ofte kunstinstitusjoner, hoteller og kunstklubber foredrag og kunstopplevelser. Her er det bare fantasien som setter grensen for hvor mye moro man kan gi bort.

DIY do it yourself på godt norsk

… er blitt kjempepopulært på YouTube. Her kan man gå inn og finne demonstrasjonsvideoer om hvordan lage nær sagt alt man er interessert i, enten det er strikking, keramikk, maling eller tegning. Så en flott gave er å gi kunstmateriell som kan brukes og styres av den enkeltes interesse. Staffelier, kullstifter, malesett, strikkepinner og garn, det er bare å velge og vrake.