Facebook pixel

Foto: © Jérémie Bouillon

I november hvert år samles verdens beste fotografer og fotogallerier i Le Grand Palais i Paris for å vise hva de holder på med. Sånt blir det bra kunstopplevelser av.

Er det fortsatt mulig å ta eksepsjonelle fotografier i en verden som oversvømmes av bilder? Burde dagens fotografer gå med strømmen og kaste seg ut i det multimediale hysteriet i stedet for å lage kunst? Hvorfor får kvinnelige fotografer så lite oppmerksomhet? Kan vintagebilder hjelpe oss å forstå hvem vi er i dag? Og er det nå virkelig nødvendig å bruke et kamera for å ta fotografier?

Trangt nåløye
Dette var noen av spørsmålene som ble stilt under årets 22. arrangementet av Paris Photo, hvor 168 gallerier fra hele verden har kommet seg gjennom nåløyet for å få lov til å stille ut ved den prestisjefylte messen. I tillegg til en streng juryering for å sikre kvaliteten på deltagerne er det også skyhøye priser for å leie seg noen kvadratmeter inne i den vakre 1900-tallshallen av glass og stål. Men er man først innenfor, er man sikret å få vist frem kunsten for det mest kresne fotopublikumet i verden. Hit kommer museumskuratorer, toppsamlere og journalister for å oppdage det siste nye innenfor fotoverdenen.

Elles x Paris Photo
Hvert år er det ett spesielt fokus på messen, og i år var det de kvinnelige fotografene som fikk ekstra oppmerksomhet, noe de ikke vanligvis er bortskjemte med. Elles x Paris Photo er en spesialkuratert del, viet utelukkende kvinnelige fotografer, som viser at selvfølgelig er det like høy kvalitet og stor bredde her som hos de mannlige. 

Erotisk fotokunst
En annen nyhet er The Curiosa sector, en del av utstillingen som tar for seg erotikk i fotokunsten. Her har en kurator satt sammen verk av 13 forskjellige fotokunstnere, og ideen er å utfordre betrakterens blikk på den fetisjerte kroppen, på maktbalansen i erotiske forhold og kjønnsproblematikk.

Foto: © Florent Drillon.

Foto-Norge på messen
Paris Photo har tradisjonelt vært en viktig arena for norske kunstnere og gallerister som er på utkikk etter inspirasjon, som er her for å vise frem bildene sine eller for å oppdage nye fotografer å representere.

KUNST tok en prat med Ellen K. Willas fra WILLAS Contemporary. Hun flyttet nylig til Stockholm for å bygge en fotografisamling for Brødrene Broman, som grunnla Fotografiska.

– Paris Photo er det viktigste møtestedet for kunstnere, gallerister, kuratorer, samlere, forleggere – kort sagt for alle som arbeider med kunstnerisk fotografi, forteller Willas, som har vært på Paris Photo hvert år siden 2005.

Så du noen spesielle tendenser i fotoverdenen i år? 

– Messen er alltid overveldende. Alt fra valg av hovedmotiv for Paris Photo til den kuraterte utstillingen ELLES x Paris Photo og diskusjoner som dreide seg om kvinnenes plass innenfor fotografiet. Kvinner er ikke overraskende underrepresentert – ca. 60 % av kunststudentene er kvinner, mens bare rundt 20 % stilles ut, ifølge PP.

Ut fra det perspektivet hadde jeg gleden av å oppdage eller gjenoppdage kunstnere som for eksempel Laeïla Adjovi (Benin/Frankrike, f. 1985), Cig Harvey (GB, f. 1973) og Barbara Probst (Tyskland, f. 1964).

Emily & The Falcon, Cig Harvey. 2018.© Cig Harvey, courtesy Robert Mann Gallery

Mer de Glace, Crevasse, Aurore Bagarry, 2016. 85 x 70 cm. Pigment Print on Fine Art Paper. © Aurore BAGARRY courtesy galerie SIT DOWN.

KUNST fikk også en liten prat med fotograf Raymond Mosken, som kan fortelle at han har vært på Paris Photo hvert år siden 2008.

– Jeg kommer for å få inspirasjon, se hva som stilles ut, se på fotobøker, knytte nye kontakter, og så er det jo gøy å møte andre fotografer, se hva de holder på med.

I tillegg til å se bilder kan publikum gå på foredrag, få innpass i private samlinger, se filmer og møte noen av verdens mest kjente fotografer. Det arrangeres også en omfattende fotobokfestival, hvor det i år var 31 forlag som var representert, så her kan man komme over de særeste og mest unike fotobøker som finnes på markedet.

Hvis man ikke har fått nok etter å ha trålet Le Grand Palais, kan man også besøke en mindre formell festival, Foto Fever, i Paris, og mange av galleriene i byen viser foto i denne andre uken av november. Amusez-vous bien!

For mer info om Paris Photo gå til parisphoto.com.

Le Grand Palais. Foto: © Florent Drillon

Det er også et eget område kun for fotobøker under messen. Foto: © Florent Drillon.