Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Per Kleiva (1933-2017) Kniv i vatn

Kunstnernes Hus
02. november – 13. januar

Kleivas kunstnerskap er betydelig i norsk kunsthistorie, og kjennetegnes ved et brennende politisk engasjement. Utstillingen presenterer et utvalg arbeider på tvers av genre og tiår – malerier, skulpturer, installasjoner og grafiske arbeider. Kuratert av Ida Kierulf og Thomas Flor fra Nasjonalmuseet.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
«Stol på museet! Designkonkuranse

Mellomstasjonen Brynjulf Bulls plass 2
26. oktober – 18. november

10 norske designere konkurrerer om å lage stol til det nye Nasjonalmuseets konferansesal og publikumsområder. Bidragene stilles nå ut i Mellomstasjonen før vinneren kåres 6. november. Juryen er ledet av den anerkjente møbel- og industridesigneren Jasper Morrison

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jean-Francois Nicolas FOBIER

Det Gule Huset på Holmen i Asker
27. oktober – 251. november

Utstillingen på Det Gule Huset fokuserer på fobier. Humor og harselering med fenomenet, samt presentasjonsformen er med til å ufarliggjøre redselen, som kan oppstå. Mange av tallerkenene i utstillingen, stammer fra sykehusets eget beredskapslager. Hver tallerken illustrerer en fobi. Tallerkenene gir rammen og jeg eksperimenterer med to-eller tre dimensjonale størrelser. Publikum inviteres til interaksjon med fobiene ved hjelp av lyd og/eller lys

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Willibald Storn «Naken hud ser – deg»

Avistegnernes Hus, Drøbak
13. oktober – 11. november

Det var arbeidet med Nobels Fredsprisdiplom 2016-2018 som resulterte i den fornyede interessen for foto hos Willibald Storn. I utstillingen «Naken hud ser – deg» har Storn malt og kledd opp modellene, med søppel, blomster, jakker av knust glass og tekst i lebestift. Han viser også to suiter til minne om utrydningstruede norske markblomster: Frettesuiten og Kvalnessuiten. På Frette og Kvalnes har Storn i en årrekke plukket blomster på engene, og sett hvordan antall og arter minker i takt med økende jordbruk og forurensning. Bildene, som kan fremstå som enkle og vakre stilleben er i sannhet nekrologer til norsk natur.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Åklær og båtryer – Pryd og nytte»

Fauske Bygdetun
03. oktober – 06. november

Å lage båtryer er en del av Norges Husflidslags rødlisteprosjekt som handler om teknikker som er lite i bruk, gjemt og nesten glemt. Fauske Husflidslag har tatt vare på kunnskapen om båtryer og nyprodusert vakre eksemplarer. Utstillingen «Åklær og båtryer – Pryd og nytte» er et samarbeid med Fauske Husflidslag. Her kombineres et utvalg åklær i Nordlandsmuseets samling, med husflidslagets nyproduserte båtryer.

.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marlene Dumas & Edvard Munch

Munchmuseet
29. september – 31. januar

Marlene Dumas er en av samtidskunstens mest toneangivende malere. Hun konfronterer og forfører oss med sine ekspressive figurative motiver. Med denne utstillingen inntar hun for første gang rollen som kurator, og viser oss Edvard Munchs kunst i dialog med egne arbeider.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Tone Vigeland

Dronning Sonja KunstStall
29. september – 25. november

Utstillingen viser smykker fra perioden 1956 til 1998 og skulpturer fra 1998 til i dag. Utstillingen er laget i samarbeid med Die Neue Sammlung – The Design Museum i München, som viste deler av den i 2017.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Erlend Leirdal – Skiftninger

Nils Aas Kunstverksted
22. september – 18. november

Skulpturene som i sin helhet er laget av poppeltre er hentet fra Olavshaugen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter (2016). I materialet ligger trærnes historiske betydning, mens i kunsten tar de ny form og tilfører en ny virkelighet. Leirdals skulpturer og installasjoner veksler mellom det røffe, sammensatte og myke, organiske. Det abstrakte modernistiske formspråket er fremtrer som en rød tråd, men grunnlaget synes å ha utspring fra flere sammensatte opprinnelser. Til sammenligning med Nils Aas er håndverkstradisjonen et av de viktige elementene i Leirdals virke. Og han stiller like gjerne ut under fanen kunsthåndverker, som samtidskunstner. Denne spennvidden, øye for form og formsammenstillinger og evnen i håndverket, utgjør et unikt kunstnerskap.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Annette Hveem Narum – Bruddstykker av en fortelling

Glasslåven kunstsenter på Gran
08. september – 18. november

Landskap med arkitektoniske elementer er hovedtemaet i Annette Hveem Narums malerier. Nærlandskapet på Toten der hun bor og arbeider er et tilbakevendende tema. Små glimt, stemninger, brudd, komposisjoner, detaljer eller farger fra omgivelsene fester seg i bevisstheten og til billedflaten.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ed Ruscha VERY

KODE 4, Bergen
14. september – 15. desember

Med sine ikoniske fortolkninger av det amerikanske samfunnet gjennom de siste fem tiår, står Ed Ruscha (f. 1937) støtt som en av vår tids fremste kunstnere. Denne høsten kan du oppleve et utvalg av hans verker på KODE, i samarbeid med Louisiana museum for moderne kunst.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Young & Loving! 2018

S 12 Galleri og Verksted, Bergen
21. september – 25. november

Young & Loving! er en humoristisk oversettelse av «ung og lovende», som peker på utstillingens fokus på nyutdannede kunstnere. Konstruert, emosjonell og undrende- Årets utstillere bruker alle materialet til å reflektere over personlige og kollektive landskap på svært ulike måter.

Les mer om utstillingen