Undervannskulpturene er strategisk plassert slik at en enkelt kan se dem enten ved å svømme ut eller ved å fridykke. Her gjør en gjeng seg klare for å svømme ut til Taylors mesterverk utenfor Sjøholmen barnekunstsenter i Sandvika.

Høsten 2017 ble 12 menneskelignende skulpturer senket ned i vannet utenfor Sjøholmen barnekunstsenter i Sandvika. Jason DeCaires Taylor har fått enorm presse siden etableringen av den første undervannsskulpturparken i Grenada (2006). Kanskje mest av alt fordi kunsten hans har en miljøvennlig hensikt: å ta vare på havet.

 

Pia Ve Dahlen og Jason Taylor.

– Slik som situasjonen er nå forutser forskere at 90 % av våre naturlige korallrev vil dø ut innen 2050, står det skrevet på nettsiden til Jason DeCaires Taylor.

Påvirkningen som forurensing, forsøpling og global oppvarming har på havet har ikke gått ubemerket forbi de siste årene. Den engelske kunstneren og skulptøren Jason DeCaires Taylor har imidlertid gått sin egen vei for å bidra til å redde havet, gjennom kunsten sin. Nå kan du se hans bidrag utenfor Sjøholmen i Sandvika, et prosjekt som er sponset av den kunstinteresserte Christian Ringnes.

Kunstnerisk miljøaktivisme

De uttrykksfulle skulpturene til Taylor er mer enn bare fine å se på. Ved hjelp av trygge pH-nøytrale materialer med teksturerte overflater fungerer skulpturene, etter at de er senket ned i vannet, som kunstige rev som skaper hjem, avlsområder og beskyttende rom for en rekke marine arter som svamper, koraller, alger og diverse fiskearter. På den måten bidrar skulpturene til å ivareta livet i havet.

Marinbiolog Pia Ve Dahlen har vært involvert i prosjektet og var tilstede på foredraget til Taylor under åpningen av Sjøholmen barnekunstsenter. Dahlen er kjent for sitt dedikerte arbeid for et renere hav og uttrykte hvor overrasket hun var over hvor fort skulpturene hadde tatt til seg ulike arter.

De 12 skulpturene i Sandvika flyter fra en til åtte meter under vannoverflaten innenfor et avgrenset område. Ved å snorkle, dykke eller ligge på magen på flytebryggen kan du selv få oppleve Jason Taylors mesterverk.

– Vi ville gjøre skulpturene så tilgjengelig som mulig. Du kan enten svømme ut, snorkle, fridykke eller sitte i en kano med glassbunn. Idéen er å ha flere muligheter for å kunne se skulpturene, forteller Taylor under foredraget.

Klare for fridykking blandt skulpturene!

Tolv skulpturer er senket ned i det smaragdgrønne vannet utenfor Sjøholmen i Sandvika. De 12 skulpturene er laget i maritime concrete og forankret med jernstenger på en betongplate på bunnen.

Dykk ned til skulpturene

Sjøholmen barnekunstsenter legger fortløpende ut datoer det vil være mulig å bli med på fridykking for å se undervannskulpturene til Taylor. De stiller med våtdrakter og utstyr for å gjøre opplevelsen behagelig også på kaldere årstider.

Undertegnede har selv vært på arrangert dykketur og opplevde det som en spennende jakt etter skulpturene. I likhet med resten av verkene til Taylor som ligger spredt rundt på havområder i verden, er skulpturene i Sandvika også avstøpninger av virkelige mennesker. Spesielt for Sandvika er derimot at skulpturene flyter og er forankret med jernstenger på en betongplate på bunnen. På tross av at vannet i Sandvika ikke er krystallklart fikk man etter noen forsøk øye på skulpturene. Etter å ha dykket noen meter ned var de der plutselig, rett foran nesa på deg. Like uttrykksfulle som på bildene.

Det særegne med undervannskulpturene til Jason Taylor er at de fungerer som kunstige rev når de blir plassert under vann. På den måten er kunstverkene med på å bidra til opprettholdelsen av livet i havet.