Det er bare to år siden billedkunstner Olav Mathisen (f. 1990) fullførte sin bachelorgrad ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, men han har allerede fått internasjonal oppmerksomhet. Han har levd av kunsten sin fra første stund, og gir ydmykt mye av æren til gode gallerister. I sitt faste atelier i Bergen utforsker han bildekulturen og hvordan vi ser på et bilde ved å bryte det opp og framstille en fragmentert hverdag. For tiden jobber han mest med olje, eggtempera og fettstifter, og har fokus på lekenhet og improvisasjon. Målet er rett og slett å ha det gøy, og at bildet skal få den perfekte balansen for å oppleves som nesten ferdig. Fargene er ofte jordnære, med innslag av knallfarger inspirert av reklameskiltenes skrikende valører. Mathisen jobber lag på lag med de ulike materialene og maler ofte over store deler av bildet for kun å beholde deler av det. Likevel prøver han å alltid å bevare noe fra hvert lag og la lerretet være mest mulig synlig. Av og til bruker han selvtatte fotografier som utgangspunkt, men han kan også begynne med selve materialet eller med en diffus idé. Mathisen ønsker å knytte maleriet opp mot politiske, sosiale og eksistensielle problemstillinger, samt spørsmål knyttet til identitet, kultur og samfunn. I 2016 var han én av fem kunstnere som dekorerte fem T-banestasjoner langs Østensjøbanen i Oslo, og han er ikke redd for å prøve ut nye medier og samarbeide med andre kunstnere. I april i år var han én av ni norske og utenlandske kunstnere som ble invitert til å male hos galleri Ramfjord i en avgrenset periode i anledning deres 20-årsjubileum. Galleriet ble rett og slett omgjort til et stort atelier hvor alle jobbet samtidig, og kunstnerne bodde også sammen i en leilighet like ved. Mathisen beskriver prosjektet som hektisk og lett distraherende med tanke på stadige avbrytelser av kunder, men mest av alt morsomt og utfordrende da alle kunstnerne kom med gjensidige innspill og utfordret hverandres komfortsoner. Prosjektet ble avsluttet med en stor utstilling i mai.

Planene framover er mange. Først skal han jobbe med silketrykk på Romsås sammen med kunstner og kompis Ruben Hojem, rett og slett fordi det er nytt og spennende – og ikke minst lærerikt – å ha dialog med en annet på lerretet. Da må man tørre å leke, tørre å male over den andres verk, ikke henge seg opp i detaljer og i det hele tatt slippe kontrollen. Mathisen skal også være med på å lage store veggmalerier i Drammen og har utstilling med oljemalerier i Lillehammer i november.

Olav Mathisen studerte ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, på Strykejernet og Ålesund Kunstfagskole. Han har allerede hatt utstillinger i USA, er innkjøpt av en rekke kunstsamlere og er omtalt i anerkjente internasjonale kunstmagasiner.

Hyungkoo Lee
Hyungkoo Lee