Facebook pixel

Se flere arbeider av Stub på
www.alexanderstub.no

1. Hva er det beste med atelieret ditt?

– For tiden har jeg atelieret på Gamle Hansa Bryggeri i Bergen. Det er en gammel, sjarmerende bygning med god takhøyde. Rommet er stort, men med mange bilder og mye utstyr kan det virke trangt allikevel. Her får jeg jobbe så mye jeg vil. Blir hodet tomt, tar jeg en pause og rammer inn et av bildene. Greit med litt avkobling, alltids noen bilder som skal rammes inn til en utstilling. Drømmeatelieret ligger noen flere høydemeter over Bergen sentrum, nærmere bestemt i et eget hus i hagen. Nå bruker vi det til galleri, men en gang blir det kanskje atelieret mitt.

2. Hvordan er arbeidsrutinene dine?

– Siden jeg er et utpreget A-menneske, starter jeg dagen i atelieret i syv–åtte-tiden etter at barn er levert på skolen. Har jeg hentingen, kan jeg godt være på plass i halv syv-tiden. Starter å jobbe med en gang. Det blir ingen kaffepauser, da jeg ikke drikker den slags. Viktig å utnytte de beste timene på døgnet best mulig. Prøver å gi meg i tre–fire-tiden. Da er det enten å hente barn eller å ta en sykkeltur som gir meg ny energi.

3. Hvordan vil du beskrive kunsten din?

– Kunsten min er linoleumssnitt med små opplag, maks 35 eksemplarer. For meg er det viktig at grafikken er originale trykk og ikke så store opplag.

 

Fra en vårtur, 33 x 80 cm

I en sollek, 43 x 61 cm

4. Hva inspirerer deg?

– Naturens lys og former har alltid facinert meg. Jeg bruker mye tid på fjellet gjennom alle årets tider. Særlig våren facinerer meg med snøsmelting og alle de kontrastene som da kommer frem. Enten jeg er på en vidde eller topp, så får jeg både inspirasjon og overskudd når jeg kommer tilbake i atelieret.

5. Kan du fortelle oss om prosessen med å skape verkene dine?

– Grafikken min er det gode, gamle linoleumssnittet. Jeg begynner med små skisser som blir overført til linoleumsplater. Strekene blir skjært vekk med små v-jern. Farger blir rullet på med små valser på de områdene som står igjen etter utskjæring. Hvert bilde består av 3-4 plater, gjerne med flere farger på hver plate. Platene går så igjennom en presse. Det er alltid spennende å se resultatet etter at første prøvetrykk er gått igjennom pressen. Jeg må ofte både skjære mer i platene eller forandre farger før jeg blir helt fornøyd. Dette er den delen av prosessen jeg liker aller best.

6. Har du alltid holdt på med kunst, eller var det et avgjørende øyeblikk som gjorde at du skjønte du var kunstner?

– Har vel holdt på med bilder så lenge jeg kan huske. Med en far som også er billedkunstner (Kjeld Stub), var det lett å gå ned på atelieret hans og lage bilder da jeg var liten. Forstod tidlig at dette var noe jeg ville holde på med. Hadde min første separatutstilling i 1994. Siden 2004 har jeg hatt det som mitt levebrød.

7. Er det ett av verkene dine du er spesielt fornøyd med?

– Det er vanskelig å plukke ut ett. Men noen av verkene føler jeg at jeg treffer ekstra godt med. To av mine siste bilder, Fra en vårtur og I en sollek, er jeg godt fornøyd med.

8. Aktuelt:

– I skrivende stund har jeg en separatutstilling i Galleri Dobag i Kristiansund. Videre blir det utstilling i Galleri Profil i Bergen og Galleri Amare i Stavanger.