Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ed Ruscha VERY

KODE 4, Bergen
14. september – 15. desember

Med sine ikoniske fortolkninger av det amerikanske samfunnet gjennom de siste fem tiår, står Ed Ruscha (f. 1937) støtt som en av vår tids fremste kunstnere. Denne høsten kan du oppleve et utvalg av hans verker på KODE, i samarbeid med Louisiana museum for moderne kunst.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Young & Loving! 2018

S 12 Galleri og Verksted, Bergen
21. september – 25. november

Young & Loving! er en humoristisk oversettelse av «ung og lovende», som peker på utstillingens fokus på nyutdannede kunstnere. Konstruert, emosjonell og undrende- Årets utstillere bruker alle materialet til å reflektere over personlige og kollektive landskap på svært ulike måter.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Mattias Cantzler En limpa snusförnuft

Oslo Prosjektrom Platous gate 18, Grønland
13. – 30. september

En limpa snusförnuft er en eksperimentell lydinstallasjon, der ulike materialers egenskap og forsøk på å skape lyd undersøkes. En stor rull med Ettans snus tas i bruk, og får under utstillingen helt nye bruksområder. Mattias Cantzler (f. 1976, Sverige) bor og arbeider i Oslo. Han jobber hovedsakelig med installasjon, skulptur, analog 16mm film, video, animasjon, fotografi, performance og land art. Arbeidet hans er ofte rombasert og stedsspesifikt.

Les mer om Mattias og Oslo Prosjektrom

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Anna Östberg – Handling

Galleri Fjordheim, Biri
15. – 31. september

Lørdag 15. september kl 12 åpner Handling som er en del av Mjøsa – et kunstprosjekt, der 12 kunstnere har skapt kunstverk hvor innsjøen Mjøsa spiller en viktig rolle. Östberg har arbeidet med broderi på stoff som har ligget i Mjøsa i ett år. Med et tydelig kvinneperspektiv benytter hun badedraktformen til å synliggjøre både sårbarhet og styrke. Kvinnene som sto fram i Mjøsaksjonen på 1970-tallet er tilstede som assosiasjonsbunn i flere av hennes broderier. Galleriet ligger 500 m sør for Mjøsbrua på Biri

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Stein Mehren

Gulden Kunstverk
8. – 30. september

Den kjente lyrikeren Stein Mehren 1935 – 2017 etterlot seg ca 50 malerier og det er disse som stilles ut i Gulden Kunstverk. Stein Mehren er best kjent som lyriker og forfatter og utga både diktsamlinger, essays, skuespill og romaner fra han debuterte i 1960. Det var først på 1980-tallet at han begynte å male. Om sine malerier har han sagt: «Jeg gjør det samme som jeg alltid har gjort. Skriver og maler i bilder».

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kunstbanken Hedmark Kunstsenter

Olav Starheim – Sanseforvirringens skog
25. august –  07. oktober

Maleren Olav Starheim (1939) har en lang og omfattende kunstnerisk karriere. På 70-tallet malte han lyriske landskapsbilder, på 80-tallet dyrket han et fargerikt ekspressivt formspråk. Så ble det et konstruktivt og abstrakt uttrykk med komplekse rom- og formgjengivelser, deretter forenkling i bruk av flater og farger. Starheims prosjekt er å fornye seg og stadig overraske både seg selv og andre. Men hele tiden holder han fast ved det mangefasetterte som utfordrer og krever investering i tid av betrakteren. I utstillingen Sanseforvirringens skog viser han malerier med inspirasjon fra åpningssekvensen i Dantes Den guddommelige komedie

Se mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
KRAFT Bergen

Marianne Moe – Tekstil
17. august – 23. september

Marianne Moe (1975) benytter filt og andre stabile tekstile materialer som egner seg til å utvikle monumentale verk. En ny serie som er i planleggingsfasen tar utgangspunkt i fjellkjeden “De syv søstre” på Helgelandskysten og består av formklipt filt som er lagt lag på lag.
Til denne utstillingen ønsker Moe å lage sin egen versjon av denne turistifiserte og ofte klisjefylte fjellkjeden

Se mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Sandra Vaka – jugs

Kunsthuset Kabuso og Ingebrigt Vig museum, Øystese
8. september – 21. oktober

Sandra Vaka er i ferd med å etablere seg på den internasjonale kunstscenen. Nå stiller hun ut i Øystese. Verkene hennes har ofte utspring i fotografiet, enten om hun arbeider med egne bilder eller materiale som hun finner og omorganiserer. I denne utstillingen viser Vaka fotografiske arbeid; foto av vann på vann og en ny skulpturserie i glass.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Statens 131. Kunstutstilling, Høstutstillingen

Kunstnernes Hus
8.9 – 14.10

Høstens må se. Bli inspirert. Det er åpent tirsdag til fredag fra 9-18 og lørdag og søndag fra 11 – 18. Velkommen

.

Les mer

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Anders Holen

.Peder Balke-senteret
18.08 – 30.09

Anders Holen (f.1986) arbeider med installasjon og skulptur. Med diverse støpeteknikker som metode for skulpturproduksjon har han de siste årene utviklet arbeider med en interesse for objektets agens og teorier rundt begrepet object agency – et begrep som omhandler objekters potensiale og hvordan det kan lades med verdi og betydning gjennom situasjonsbetinget eller historisk projisering.

Les mer

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Gerd Tinglum

Kunstmuseet Nord-Trøndelag
25.08 – 27.10

I forbindelse med Kunstmuseets 30- års jubileum, viser museet utstilling av den anerkjente kunstneren Gerd Tinglum. Tinglum utforsker det narrative gjennom abstrakte og konseptuelle former, og utstillingen viser arbeider innenfor tekstil, maleri og installasjon

Les mer

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Vestfossen Kunstlabratorium

Contemporary Chaos
05.05 – 01.10

Tittelen Contemporary Chaos kan sies å være beskrivende for den visuelle opplevelsen som venter publikum, da utstillingen viser et mangfold av uttrykk produsert i et bredt spekter av medier: maleri, fotografi, video, performance og store stedsspesifikke installasjoner laget spesielt for VKL. Slik vitner den om pluralismen og mangfoldet som kjennetegner samtidskunsten. Tross store forskjeller i visuelt vokabular, har verkene det til felles at uttrykkene rommer en sterk bevissthet om samtiden de er en del av. Kuratert av italienske Demetrio Paparoni, som har lang erfaring også som kunstskribent, foreleser og forlegger

Les mer