Trude Viken

På atelieret sitt på Vøyenenga finner Trude Viken roen hun trenger for å fordype seg i malingen. Foto: Kaja Møller-Hansen.

Etter å ha blitt oppdaget på Instagram av kunstneren Richard Prince åpnet Trude Viken sin første separatutstilling på Fortnight Institute i New York. I kjølvannet av suksessen har Viken som mål å bure seg inne for å male mer og bedre.

– Jeg ser på Instagram som et verktøy. Jeg var veldig negativ først, men nå har jeg blitt veldig positiv, sier Trude med et smil.

Trude Viken har på et drøyt år fått over fire tusen følgere på Instagram. Til daglig holder hun til på et lyst og luftig atelier på Vøyenenga i Bærum. Her finner den tidligere hjelpepleieren roen hun trenger for å fordype seg i malingen. Rundt om i rommet står malerier fra serien med de uttrykksfulle «selvportrettene» hun stilte ut i New York. Resten har blitt solgt, over all forventning.

– Før separatutstillingen var jeg i min egen verden uten forstyrrelser. Nå har jeg plutselig kommet i en situasjon hvor jeg knapt har fått malt. Jeg kjenner at jeg trenger roen, jeg vil jo bare bli bedre og bedre, forteller Viken.

Har funnet sitt eget uttrykk

Tykke lag med oljemaling og sterke utradisjonelle fargekombinasjoner er gjennomgående for verkene til Trude Viken. Strøkene er hun også spesielt opptatt av. Med de populære dagboknotater har hun ønsket å formidle noe av det hun tror mennesker skjuler bak all vellykketheten.

– Alle mennesker er stort sett blide. Det gjør det interessant å gå inn i hvordan det egentlig står til bak masken, forteller Viken.

Og det kommer hun til å fortsette med.

– Jeg elsker å lage portretter. Det var jo en del av det å finne mitt eget uttrykk, så jeg kommer til å lage nye portretter innimellom, men nå har jeg begynt å satse på større formater også. Jeg jobber veldig intuitivt, bildene kommer av seg selv. Noen er tynt malt, andre er tykkere. Jeg holder på til jeg blir fornøyd.

Trude Viken kan bli veldig inspirert av farger og liker å ha utradisjonelle fargekombinasjoner i maleriene sine. Foto: Kaja Møller-Hansen.
I tillegg til portretter har Trude Viken nå tenkt å satse på litt større formater på bildene sine. Foto: Kaja Møller-Hansen.

Verket som teller

Selv om Instagram for mange kanskje direkte forbindes med det enorme personfokuset vi har i dag, har bildetjenesten nærmest hatt motsatt effekt for Viken.

– På Instagram fokuseres det ikke på om du har gått på riktig skole eller kjenner rette folk. Her er det kun verkene mine som står i fokus. Det fascinerer meg veldig, forteller Viken, som selv ikke har noen høyere kunstutdanning.

– Ingen visste noe om meg fra før og det er det som gjør det så interessant, at bildene var det som ene og alene telte.

Hun beskriver responsen hun har fått på verkene sine som en stor støtte. Det har også resultert i en form for korrektur. At dyktige kunstnere liker bildene hennes tar hun som en bekreftelse på at hun ikke er helt på vidda.

– I den verden vi lever i må vi stadig fornye oss. Jeg tror man må henge med i tiden og være der folk er, forteller Viken.

Trude Viken forteller at hun fascineres og inspireres av mennesker og hva de skjuler bak den smilende masken. Foto: Kaja Møller-Hansen.