På Oslo Kulturnatt kan du få med deg en rekke spennende kunst-arrangementer rundt om i hele Oslo.

Fredag 14. september arrangeres kulturfestivalen Oslo Kulturnatt for fjortende gang i hovedstaden. Denne gangen større enn noen sinne.

– Oslo Kulturnatt viser bredden og mangfoldet av kulturtilbudet vi har i Oslo og er en sjelden mulighet til å nå ut til flere som kanskje ikke oppsøker kultur i Oslo til vanlig, forteller prosjektleder for Oslo Kulturnatt, Christin Lundevall.

Oslo Kulturnatt er et samarbeid mellom Kulturetaten i Oslo kommune og en rekke norske kulturaktører. På denne endags festivalen arrangeres det til sammen 250 arrangementer på 200 steder i byen – helt gratis. Blant alle de spennende kunst-arrangementene som finner sted på årets Kulturnatt har vi trukket frem følgende begivenheter:

Gratis inngang og omvisning på Høstutstillingen 2018

Høstutstillingen, også kjent som Statens Kunstutstilling, er en kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på fri innsendelse fra norske kunstnere. De som kommer gjennom nåløyet får æren av å vise frem verkene sine på Kunstnernes Hus. På Oslo Kulturnatt kan du benytte anledningen til å få gratis inngang og omvisning på årets høstutstilling mellom 20:15 og 21:15.

Utstillingen er aktuell både for kunstinteresserte og for de som ønsker å gjøre seg bedre kjent med samtidskunst.

På kvelden blir det arrangert Kulturnatt på Kunstnernes Hus med visning av filmer i kinosalen, performance og platespilling på huset fra 19:00-23:00.

Sted: Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17.

Høstutstillingen er Norges største scene for samtidskunst. Her ser du verkene til kunstneren André Tehrani: Bureaucrat (S 0520-Y70R), Cyclist (S 0530-Y80R) og Pedestrian (S 0530-Y80R). Foto: Vegard Kleven/ NBK

Kunst og tåke i Ekebergparken

Ekebergparkens museum og besøkssenter Lunds Hus holder åpent fra klokken 11:00 den 14. september, og viser blant annet Marina Abramovics kunstfilm The Scream.

Resten av dagen kan du ta med deg familie og venner på følgende arrangementer:

Skulpturverksted i Hakkespettene kl. 15:30-17:30
Guidet tur i Skyspace hvert 30. minutt kl. 16:30-20:30
Skulpturvandring med guide kl. 16-17:30
Historisk vandring med guide kl. 17-18:30
Fujiko Nakayas tåkeskulptur kl 14, 16, 18 og kl 19 ( 15. min hver gang)
Alle arrangementene er gratis og åpent for alle.

Sted: Ekebergparken, Kongsveien 23.

I år er det aktiviteter for store og små i Ekebergparken på Oslo Kulturnatt fra Kl. 11:00 – 20:00. Foto: Richard Ashton/Ekebergparken

Astrup Fearnley: Miniomvisninger og workshop i samlingen

På Astrup Fearnley museet kan du hver hele time fra 17:00 til 22:00 delta på miniomvisninger i den store Astrup Fearnley Samlingen. Du kan også bli med på workshop inspirert av den aktuelle utstillingen Dan Colen – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen.

I tillegg blir det utdeling av gratis Art Bags så langt lageret rekker.

Sted: Astrup Fearnley Museet, Strandpromenaden 2.

På Oslo Kulturnatt kan du delta på miniomvisninger i Astrup Fearnley Samlingen hver hele time fra Kl. 17:00-22:00. Foto: Einar Aslaksen

Utstilling på Nobels Fredssenter: Fortell verden om oss!

På Nobels Fredssenter kan du se den helt nye utstillingen «Fortell verden om oss» av fotograf Rune Eraker, som i løpet av fire år har reist til 18 forskjellige land og møtt mennesker som på forskjellige måter er fratatt friheten. Utstillingen består av sort-hvitt portretter av politiske fanger i noen av verdens mest beryktede fengsler. Blant annet av dødsdømte i USA, voldtektsofre i Kenya og kjente menneskerettighetsforkjempere.

På Oslo Kulturnatt får du en unik mulighet til å oppleve utstillingen sammen med museumsformidlere som forteller noen av de sterke historiene fra utstillingen. Omvisningene finner sted: 19.30, 20.30, 21.30.

Sted: Nobels Fredssenter, Brynjulf Bulls Plass 1.

Fra den nyåpnede utstillingen «Fortell verden om oss». Utstillingen handler om frihetsberøvelse og menneskeverd. Foto: (c) Rune Eraker

Kunstutstilling og åpent kirkerom i Kulturkirken Jakob

I den vakre Kulturkirken Jakob kan du få med deg åpningen av kunstutstillingen «A nest on the waves of the sea» av Tommy Høvik klokken 19:00-24:00 i Jakobs Brønn (lokalet rett under kirkerommet). Verkene til Høvik kretser rundt temaet transformasjon: bevegelse fra en tilstand til en annen, både på et fysisk, eksistensielt og psykologisk plan.

Fra 20:00-23:00 blir det åpen kirke med diktlesning, meditativ musikk, lystenning, stillhet og tilstedeværelse.

Sted: Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14.

På Oslo Kulturnatt blir det utstillingsåpning i krypten og åpent kirkerom med musikkimprovisasjoner og diktlesning i kulturkirken Jakob. Foto: Kirkelig Kulturverksted AS.