Sky Mirror i hagen utenfor Galleri G15 på Jeløy.

Aktuell

Sky Mirror kan frem til 14. oktober 2018 oppleves på Galleri G15 på Jeløy, som en del av separatutstillingen med Anish Kapoor.

Anish Kapoors Sky Mirror (2001) snur verden på hodet og inviterer til kontemplasjon over de omskiftelige og mystiske elementene over og rundt oss. Fra 30. juni til 14. oktober 2018 er det himmelen over Jeløya i Moss som speiles, når verket plasseres i den barokke hagen foran Galleri F 15 i en stor mønstring av den britisk-indiske kunstnerens skulpturer.

Kapoor (f. 1954 i Mumbai) flyttet til England på 1970-tallet og kom til å gjøre seg bemerket i den nye generasjonen kunstnere som fornyet og aktualiserte britisk skulptur internasjonalt. Han er spesielt kjent for kunstverk som utfordrer vår fysiske og mentale oppfattelse av rom, og står bak en rekke monumentale offentlige utsmykninger, som landemerket Cloud Gate i Millennium Park i Chicago.

Sky Mirror ble først laget som et bestillingsoppdrag for teateret Nottingham Playhouse i England og avduket i 2001. Det konkave speilet i polert rustfritt stål ble produsert i Finland, måler over seks meter i diameter og veier over ti tonn. På baksiden reflekteres bakken og betrakterne. I starten ble det uttrykt bekymring for at speilet kunne forårsake en kraftig lysstråle som var farlig for fugler og omkringliggende natur, men dette ble tilbakevist. Andre versjoner av verket har siden blitt vist blant annet på Rockefeller Center i New York og i Kensingston Gardens i London.

Siden midten av 1990-tallet har Kapoor utforsket ideen om tomrommet, og Sky Mirror er et eksempel på det kunstneren selv beskriver som et «ikke-objekt». De reflekterende overflatene gjør at skulpturen tilsynelatende forsvinner i omgivelsene, og spiller på abstrakte dualiteter som nærvær og fravær, grenser og uendelighet, soliditet og immaterielle egenskaper. Den gir illusjonen av å se inn i et stort hull eller en transcenderende portal, og destabiliserer våre antakelser om den fysiske verden.

Kapoor har også latt seg inspirere av romantiske landskapsmalerier, som dem til den britiske kunstneren John Constable (1776 – 1837). Constable var opptatt av at ingen dager er like og satte seg som mål å fange variasjonene i landskapet i maleriene sine. På samme måte er Sky Mirror et motiv i konstant endring, med skyer, sol, regnvær og nattemørke. Himmelen er på samme tid både sansbar og utilgjengelig for oss mennesker. En underlig sfære som har vært utømmelig kilde for spekulasjon, fantasi og symbolikk gjennom alle tider. Ikke minst innenfor religion, hvor himmelen er et sted der guder bor og menneskelivet skal fullendes. Vitenskapen har gjort oss klokere, men å se dypt inn i uendeligheten vil alltid utløse et skred av tanker og følelser om vår egen eksistens.

Kilder: punkto.no, newscientist.com, publicartfund.org, theartstory.org

Anish Kapoor, Sky Mirror, 2006. Rustfritt stål. Kensington Gardens, 2010-11. Foto: Dave Morgan. Tilhører kunstneren og Gladstone Gallery. © Anish Kapoor, 2018.