En del av kunstutstillingen. Foto: Håkon Rybakken

Ung kultur er mangfoldig, mektig og moderne. Dette ble uttrykt på kunstutstillingen på årets UKM-festival.

Når temaet om ung kultur dukker opp i samfunnsdebatten er det ikke uvanlig at det er i sammenheng med mangel på engasjement, men også bøttevis av det. Høyt nivå av talent og lidenskap, men også middelmådig kunnskap i flere felt. Eksepsjonalitet, men også bra nok. Moro og seriøsitet. Hjerter for det kreative, og hender for det praktiske. Ungdom er nemlig, og har kanskje alltid vært, midtpunktet i den kulturelle festens revolusjon. Dagens samfunns nesten paradoksale natur gir den moderne ungdom en helt unik stemme. Samfunnsmessig magi som fostrer mangfold og akseptanse oppstår når denne unge kulturen møtes – og dette skinner gjennom i årets kunstutstilling på UKM-festivalen.

UKM-festivalen er et av årets høydepunkter innenfor ungdomskultur. Det er et arrangement spekket med noen av Norges unge kulturelle gullkorn. For å kunne delta må deltakerens kulturelle eller media-relaterte innslag ha blitt nominert. Først blir deltakere sendt videre fra en lokalmønstring, som bare omfavner egne hjembyer. Deretter deltar de på en fylkesmønstring, som er en trapp høyere enn det lokale. Festivalen er på mange måter prakteksempelet på alle verdiene UKM er bygget på – mangfold, nestekjærlighet, og ikke minst en lidenskap for det kulturelle. Kultur har tross alt alltid hatt en rolle som et lim i samfunnet, og unge menneskers kulturelle bidrag i dag er ikke noe unntak fra denne observasjonen.

UKM sin kunstutstilling åpnet offisielt på Foajéscenen i Olavshallen tirsdag 26. juni kl 15.00, derav selve kunsten var å finne i tredje etasjen i løpet av UKM-dagene. Det deltok 73 kunstnere som viste fram bredden i unges kunstneriske uttrykk. Både moderne og tradisjonell kunst var å finne i tillegg til bidrag som av mange ikke hadde blitt regnet som kunst. Dette i seg selv viser hvordan unge i dag har mer uklare rammer for kunst enn det som det har vært tidligere, og dermed også får mer frihet i måten å uttrykke seg på. Blant bidragene finnes alt fra illustrasjoner av mennesker og dyr, selvbygget gokart, masker, smykker, minecraft-byggverk, fotografi, laserkunst og mye mer. Mangfoldet av teknikker er stor, og det samme kan sies om personligheter og historier.