Fra separatutstillingen hos Galleri Balder i februar.

Det er bare fire år siden den spanske fotografen Jon Gorospe (f. 1986) avsluttet sine kunststudier, men han har allerede fått høythengende priser. Han er nå bosatt i Oslo, og hadde sin første separatutstilling i Norge på galleri Balder i februar, kalt Half Way There. Gorospe har en frisk tilnærming til ideen om moderne landskap og hvordan det påvirker oss. Noen ganger gir naturen oss en følelse av skjørhet og porøsitet, andre ganger drukner eller fyller den oss. Uansett former den vår visuelle følsomhet og bestemmer vår emosjonelle oppfatning av rommet, og det er disse øyeblikkene Gorospe vil formidle.

Gorospe jobber også som kurator og redaktør, noe som har direkte innvirkning på hans egen kunstneriske prosess. Ved å bruke sine teoretiske og undersøkende evner framkaller han dialog mellom egne kunstverk. På utstillingen i Oslo kunne man oppleve hvordan han ved å blande to ulike fotoserier skaper en spennende og abstrakt dialog mellom bildene. Serien Almost Black viser kun lysglimt i et ellers stummende mørke. Målet er ikke å fortelle en historie, å vise til et konkret sted eller belyse en ide, men å appellere til det emosjonelle da bildet ble tatt, og handler om en sinnstilstand. Til sammen framkaller bildene en kjede av ekko i tilskueren, en gjenklang av det Gorospe følte og var inspirert av i øyeblikket. På denne måten får bildene en fellesnevner og vibrerer på samme frekvens.

Mørkheten i denne bildeserien viste seg å kommunisere godt med hans pågående bildeserie kalt Magnetic North, som er preget av sitt voldsomme og nesten spirituelle lys. Ved å henge bilder fra de to seriene om hverandre oppstår en spennende kontrast. Samtidig har de to bildeseriene også noe felles, nemlig å være dagbøker over opplevelser, over øyeblikk i møte med naturen.

Jon Gorospe har blitt kjøpt inn av utallige private og offentlige institusjoner. Les mer på www.jongorospe.com.

Hyungkoo Lee