Haugen/Zohar

Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Vil du oppleve «verdens fineste offentlige toalett»? Da må du til naturskjønne Nordland.

Om du beveger deg oppover langs nydelige Helgelandskysten og kjenner at du plutselig må gjøre ditt fornødne, er du heldig om du befinner deg i nærheten av Ureddplassen. På grensen mellom Meløy og Gildeskål ligger nemlig toalettet som den engelske avisen The Telegraph har omtalt som «verdens vakreste».Det er det norske arkitektkontoret Haugen/Zohar arkitekter som i samarbeid med Landskapsfabrikken står bak den skulpturelle strukturen, som har fått mye oppmerksomhet i både inn- og utland etter at den ble avduket tidligere i år.

Arkitektkontoret, grunnlagt i 2007 av arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar, er kjent for sine mange spennende prosjekter i skjæringspunktet mellom arkitektur, funksjon og kunst. Ureddplassen er intet unntak – det er ikke akkurat hverdagskost med et toalett som minner mer om en påkostet, arkitekttegnet hytte. Rammen i betong bukter seg opp fra den langstrakte betongterrassen som utgjør underlaget, og danner taket som støtter veggene i gjennomsiktig glass. Om kvelden, når lyset skinner fra innsiden, blir toalettet som et lite fyrtårn mot havgapet. For her kaller nemlig naturen på flere måter. Byggets skrå, delvis bølgende silhuett går i nydelig dialog med både fjorden og fjellene utenfor avtredet, hvor man kan skue ut mot Fugleøya, Lofotveggen og den langstrakte horisonten.

Toalettet er blikkfanget på Ureddplassen, men det er ikke det eneste som er nytt. Landskapsarkitektene i Landskapsfabrikken har hatt ansvar for den helhetlige utformingen av plassen, med sittebenker i Fauskemarmor som sklir over i et amfi hvor trappetrinnene beveger seg ned mot en uberørt strandsone. Her kan man nyte den spektakulære utsikten uten nevneverdig støy fra trafikken i bakgrunnen, og kanskje til og med få et glimt av både nordlys og midnattssol.

Ureddplassen er også et minnested. Navnet er hentet fra krigsminnesmerket på plassen, avduket av kong Olav i 1987, til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på en mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Bodø med agenter fra Kompani Linge som skulle til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.

Den oppdaterte Ureddplassen er en del av Nasjonale turistveger, utvalgte strekninger i Norge som har fått offisiell status som veier hvor det skal investeres ekstra for å legge til rette for en infrastruktur tilpasset turistnæringen og de reisende langs veiene. Prosjektet er initiert av Statens vegvesen.