Videokunstner Simone Bredfeldt har atelier på Grønland og er en av kunstnerne du kan besøke under Oslo Open. Hun forteller KUNST at hun gleder seg til tilbakemeldinger fra de besøkende og ser på Oslo Open som en givende mulighet til å komme i dialog med publikum.

Denne helgen åpner 400 av Oslos kunstnere opp dørene til atelierene sine – og du er invitert!

Det er og har alltid vært noe litt mystisk og utilgjengelig rundt dette rommet vi kaller et atelier. Det er her kunst skapes, i seg selv en myteomspunnet prosess for de fleste ikke-kunstnere. Det er her verk som senere skal havne på gallerier og museer og på veggen hjemme hos folk, lages. Men hvordan, hvorfor og under hvilke forhold er det få som egentlig vet. Vel, denne helgen har du muligheten til å komme litt under overflaten av kunsten og faktisk få besøke kunstnerne på deres arbeidsplass når de åpner opp dørene til atelierene sine.

Oslo Open er en kunstnerstyrt ideell organisasjon som vil gi kunstnere et alternativ til de allerede etablerte kunstarenaene. Under denne festivalen kan profesjonelle kunstnere få vise frem kunst på egne premisser. Her har det altså ikke vært noen kurator involvert, men kun kunstneren selv som innbyr til et ufiltrert møte med publikum.

400 kunstnere åpner altså opp dette ellers så lukkede rommet. Man kan komme på egen hånd eller bli med på en guidet gruppetur (se program og hvordan det gjøres på osloopen.no). Her vil kunstnerne fortelle om hva de gjør, hvordan de arbeider, og det er fritt frem for spørsmål fra publikum. Alt er gratis og basert på frivillig innsats fra kunstnere og festivalen.

Eline Mugaas i samtale med publikum i sitt atelier under en tidligere Oslo Open. Foto: Oslo Open.

Byen deles i to: Lørdag 21. april er det atelierer på østsiden som holder åpent, og søndag 22. er det vestkanten som er vertskap. På denne måten kan man rekke over mest mulig i løpet av en helg.

I arrangementet inngår en egen barnefestival, Barnas Oslo Open (BOO), med et spesiallaget program for barn og unge mellom 0 og 18 år. Dette er en fin mulighet til å vise poden at det å bli kunstner kan være et like reelt valg som noe annet yrke, eller i det minste tenne en kreativ gnist hos den unge generasjon.

Det arrangeres også andre aktiviteter, som film, performance, kurs og utstillinger som publikum kan være med på.

Urd Pedersen i sitt atelier på Grünerløkka. Foto Oslo Open.