Foto: Amta / Hans Haugstad

Ellen Knutsen er kultursjef i kunstnerkommunen Nesodden, og har ansvar for områdene kultur, næring, idrett og friluftsliv, Nesodden bibliotek, Ungdom og fritid. Hun er utdannet cand.philol., har lang fartstid fra bok- og forlagsbransjen, og har tidligere vært daglig leder for Tangenten – Nesoddens kommunesenter.

1. Hvilken utstilling og hvilket museum/galleri besøkte du sist?
– «The Art Show» i Galleri Vanntårnet, Nesodden kunstforening. Kunstnerne Inari Virmakoski (FI), Espen Sørli (NO) og Anita Hillestad (NO) presenterte en interessant miks av grafitti, video, foto, tekstilskulpturer og andre installasjoner.

2. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
– Jeg gleder meg over at jeg har sett mye bra kunst og gleder meg alltid til jeg skal se noe nytt.

3. Fins det kunst som provoserer deg?
– Ja, kunst som jeg opplever går for langt i å eksperimentere med seksualisering av barn.

4. Hvilken kunstner ville du delt en flaske rødvin med i hennes/hans atelier?
– Ingrid Jangaard Ousland. Gjennom 4 år som kultursjef, har jeg besøkt mange atelierer. På Nesoddparken kunst- og kulturnæringssenter, der Ingrid holder til, har mange lokale kunstnere verksteder og atelierer, og det er alltid hyggelig å stikke innom henne. Etter et langt og innholdsrikt liv som billedkunstner, har Ingrid et blikk på livet som er svært inspirerende. Jeg ønsker meg hennes livsgnist når jeg blir så voksen, og deler gladelig en vin med henne.

5. Mener du at kunnskap er en forutsetning for å oppleve kunst?
– Kunnskap kan være en fordel, men etter mitt syn ingen forutsetning for å oppleve kunst. Det beste eksempelet er vel barns møte med kunsten. Når barn møter kunst, vekkes ofte undring, nysgjerrighet og filosofering. Dette opplever jeg jevnlig både i jobbsammenheng, og privat som mor til to. Da min sønn som 4-åring uttrykte på vei til barnehagen: «Mamma, har du noe kunst i lomma jeg kan få se?», tenkte jeg at barna jammen har fått opplevd en god dose kunst som har gitt dem mersmak. Den tanken gjorde godt for et mammahjerte, som ofte må dra med barna på jobb.

Velkjent kyst av Ingrid Jangaard Ousland.

6. Hvilken nålevende kunstner ville du hyret for å lage en akt av deg?
– Spør meg igjen om 10 år. Tipper jeg er tøff nok for en akt da.

7. Er det et kunstnerisk utrykk du har et spesielt nært forhold til?
– Litteraturen. Jeg elsker å lese!

8. Har du en kunstopplevelse som har gjort et uslettelig inntrykk på deg?
– Nesodden kommune har i 24 år på rad arrangert festivalen Kulturisten. Vi forsøker stadig å videreutvikle arrangementet. Å oppleve et velfungerende festival-maskineri, er utrolig givende. I fjor arrangerte vi for første gang KystKulturisten langs Strandpromenaden på Flaskebekk i nært samarbeid med lokale krefter. Vi fikk tilgang på 20 private badehus og fylte dem, brygger og hager i området med kunst, musikk, lokale råvarer, aktiviteter – og besøkende. Strandpromenaden sydet. Gleder meg til vi skal arrangere festivalen igjen, 22. september i år. I tillegg vil det være et vell av andre kunst- og kulturarrangementer på hele Nesodden 21.-23.09. Da er Nesodden verdt å besøke!

9. Skulle det begynne å brenne hjemme oss deg, hvilket kunstverk redder du ut av huset? Min mormors malerier og Lise Steingrims «I Skyggen av et tre».

10. Når kjøpte du sist et kunstverk, og hvilket?
– Ved årsskiftet 2017/2018: Billedkunstner Lise Steingrims nevnte maleri og en leken lysestake av produktdesigner Randi Elmenhorst.

11. Hva hadde livet vært uten kunst?
– Kunst og kultur har stor betydning i samfunnet. Uten kunstens bidrag ville det meste fortone seg grått og ganske meningsløst. Kunsten berører oss på tvers av språk og kulturer. Den reflekterer og kommenterer samfunnet. Jeg vil påstå at det er et kollektivt ansvar å dyrke og legge til rette for et rikt og aktivt kunst- og kulturliv.

Fra Kulturisten i 2017. Foto: Kulturisten