Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Vestfold Kunstsenter, Drammen Museum og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter

Morten Juvet – COVER
10.03 – 15.04 Vestfold Kunstsenter
14.03 – 13.05 Drammen museum
10-03 – 13.05 Kunstbanken Hedmark Kunstsenter

 

Vi gleder oss til å se Morten Juvets COVER utstilling på tre steder! Juvet er en av Vestfolds mest anerkjente kunstnere, han har forsøkt å finne ut ved hjelp av billedkunsten hvorfor så mange rock og popmusikere synger om kaniner…
«Åsmund Torkildsen, direktør ved Drammens Kunstmuseum har skrevet en fyldig tekst til boka som ledsager utstillingen. Torkildsen skriver Juvets tilnærming til maleriet inn i en kunsthistorisk kontekst. «Vi kan si at Morten Juvets kunst i Cover-serien består av meta bilder, at han bygger et følelsenes og drømmenes arkiv og lager en minnebok, som han har hentet ut av tekstbrokker, sanger, stemninger, farger og fortellinger. Men dette arkivet (…) er ikke et hermetisk, privat og lukket arkiv. Det benytter seg av innarbeidede elementer hvorav noen er hentet i hans eget billedunivers som publikum kjenner, og vi ser at dette er referanser som er der ute i det offentlige rom og som andre derfor kan ta del i og oppleve, og at kommunikasjon – også kalt kunsterfaringen – således kan skje fyldest».
Er du i nærheten av Tønsberg, Drammen eller Hamar må du få med deg denne utstillingen!

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
KHÅK Kunsthall / Aalesund kunstforening

Kjell Gunnar Overøye
03.03 – 31.03

For mange er rust forbundet med noe negativt og ukontrollert, som bryter ned og fortærer. For Kjell Gunnar Overøye er rust et malerisk virkemiddel med estetiske kvaliteter.. Gjennom sine metallarbeider, og spesielt rustmaleriet, setter han spørsmålstegn ved hva som kan defineres som estetisk vakkert.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Oppland Kunstsenter, Lillehammer

Tore Reisch
03.03 – 08.04

Materialet tre, gjerne satt sammen med andre materialer som jord eller betong, går igjen i Reisch sitt kunstnerskap. Store skulpturelle arbeider utført med stor håndverksmessig presisjon, ofte stilt ut sammen med tegninger, er essensen i hans uttrykk. I Tore Reisch’ skulpturer fremstår harmonien mellom natur og kultur som forstyrret. Gjennom historiske og samtidige referanser, åpner arbeidene for refleksjon omkring individuell og kollektiv hukommelse, kultur, tradisjoner, tapt kunnskap, og hvordan vi bruker naturens ressurser
Tekst Vilde Andrea Brun

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Galleri Ramfjord. Oslo

Yngvill Lassem, Luis Bivar, Britt Marie Bye
10.03 – 08.04

Gled dere til en flott utstilling med spennende kunstnere på Galleri Ramfjord. En utstilling som appelerer til kreativiteten i oss. «Felles for disse tre kunstnerne er at selv om de benytter seg av helt forskjellige teknikker er fellesnevneren naturopplevelser. I Yngvill Lassem`s abstrakte malerier kan du finne skjulte landskap, Luis Bivar lager store collager av skog og trær og Britt Marie Bye finner gamle falleferdige hus under sine turer i naturen.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kunstnernes Hus

Det felles eide – Utvalg fra Oslo kommunes kunstsamling
02.03 – 26.05

«Utstillingen Det felles eide viser et konsentrert utvalg av Oslo kommunes kunstsamling, som totalt består av nærmere 20.000 verk. Utstillingens tittel presenterer hovedstadens kunstsamling som noe vi alle er eiere av. Dette er kunsten som møter oss overalt i det offentlige rom: På skoler, i svømmehaller, biblioteker og sykehjem, i parker og i uterom, og som vi bevisst eller ubevisst har et forhold til..» Dette er en unik mulighet til å se veldig mange av alle våre store kunstnere.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Trafo Kunsthall, Asker

Cries and Whispers – Ny svensk figurasjon
03.03 – 15.04

Det er et kanonlag som stiller ut på Trafo neste periode. Dette er internasjonalt kjente kunstnere som besøker Asker; Mamma Andersson, Anna Bjerger, Niklas Eneblom, Sara-Vide Ericson, Carl Hammoud, Richard Johansson, Susanne Johansson og Johanna Karlsson. Tittelen på utstillingen er hentet fra Ingemar Bergmanns film Cries and Whispers fra 1972.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Oseana Kunst- og Kultursenter, Os ved Bergen.

PRESERVE
24.02 – 25.03

Dette er en utstilling med kunstnere knyttet til Leith School of Art, Edinburgh. I samarbeid med Stiftelsen Håndslag til Vår Eldste Sjømannskirke. «Skolens stab og tidligere studenter er svært interessert i å opprettholde forbindelsen til skolens norske opprinnelse. Dette har blitt gjort i form av utveksling av utstillinger. Historisk har det vært sterke bånd mellom Norge og Skottland, spesielt den nordlige delen med Shetland og Orkenøyene, der den nordiske arven er merkbar nesten overalt. De nære forbindelsene mellom våre regioner har påvirket både sosialt og politsk liv og språk og kultur. »

.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Trondheim Kunstmuseum.

Kjell Erik Killi-Olsen
17.02 – 06.05

East Village på 80-tallet, pappmasje-skulpturer i store formater, malerier og farger. Kjell Erik Killi-Olsen inntar Trondheim kunstmuseum! 1983 var et betydningsfullt år for Killi-Olsen. Dette året hadde han sin første separatutstilling i New York og han utviklet sine tredimensjonale figurer, formet i pappmasje, som for mange kjennetegner hans kunstnerskap. Utstillingen viser malerier og skulpturer i store formater, og skildrer en viktig periode i Kjell Erik Killi-Olsens kunstnerskap, i New York på begynnelsen av 80-tallet
Fra 14. mars kan folk i Oslo-området oppleve Kjell Erik Killi-Olsens skulpturer fra 1980-tallet på Dronning Sonja KunstStall.

.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Munchmuseet

Med lukkede øyne. Gauguin og Munch
17.02 – 24.04

Paul Gauguin (1848–1903) og Edvard Munch (1863–1944), to kunstnere som antakelig aldri møtte hverandre, var nøkkelpersoner i utviklingen av den moderne kunsten på slutten av 1800-tallet. Begge eksperimenterte seg frem til uttrykk som speilet menneskelivet på nye og engasjerende måter. I Gauguins tilfelle springer motivene ofte ut av møtet med andre kulturer, men både han og Munch baserte først og fremst sin kunst på tanker og følelser. Gauguin skal ha sagt at han lukket øynene for å se, mens Munch uttalte: Jeg maler ikke det jeg ser, men det jeg så. Gauguin og Munch minner oss på å vende blikket innover og fokusere på de varige inntrykkene kunsten er i stand til å skape.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Oslo Bussterminal, ved Oslo S

Jennifer Jorfald – «Living in a suitcase»
Til 31.3

Jennifer Jorfald skaper magi med knuste tallerkner! Nå viser hun 4 arbeider i glassmontre inne på Bussterminalen i Schewigaards gate. Tema er kofferten. Hun sier selv:  Kofferten som objekt er interessant fordi det er en beholder som kan inneholde nesten hva som helst. Den kan bæres rundt, den er og kan være hvor som helst, den finnes over hele verden. Kofferten er i bevegelse og på reise sammen med sin eier og vil derfor alltid gjenspeile eierens identitet og det travle samtidsmennesket. Noe de har gjort til alle tider. Kofferten assosierer kanskje først og fremst reising, ferie og fritid, men den kan også symbolisere flytting og flukt, til og med terror. For noen blir kofferten den nærmeste ”hjem” man kommer. Kofferten som objekt kan også være gjenstand for nostalgi og drømmer. Min identitet er delt mellom flere land og jeg har vært mye på flyttefot, også som liten, derfor er jeg kanskje ekstra opptatt av de helnorske symbolene, som bunaden, rosemaling, fisk, skigåing, erkenorske dyr og natur etc. Men ikke uten ironi og humor.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kunsthuset Kabuso i Øystese

Ragna Bley  – ZOOID
20.01 – 31.03

Ragna Bley (1986) og ZOOID fikk vi oppleve i fjor på Kunsthall Oslo og Munch i bevegelse. Nå er hun snart å se i Kunsthuset Kabuso i Østese, Hardanger. Bley er en interessant ung kunstner som er internasjonalt anerkjent for sin kunst. ZOOID er et begrep hentet fra naturvitenskapen og viser til dyr eller organismer som er del av en større koloni. I utstillingen vises det små bronseskulpturer og malerier i store formater og elementene i utstillingen fremstår som en totalinstallasjon.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Glasslåven Kunstsenter, Gran

Jenny Alnæs «Odyssé – en reise over og inn i byens rom
Til 18.03

Vakre Glasslåven på Hadeland er verdt et besøk. Den monumentale låven fra 1880-tallet er de siste årene restaurert og ombygd etter økologiske prinsipper. Den har blitt et pilotbygg der områdets bærekraft gjennom generasjoner har inspirert til framtidsrettede, miljøvennlige byggemetoder. Stall, høyloft og potetkjeller er erstattet med galleri, produksjons- og visningsrom, glasshytte og verksteder for fast og prosjektbasert leie. For tiden vises Odyssé av billedkunstner Jenny Alnæs. Dette er Alnæs sin subjektive reiseskildringer fra metropoler og bykulturer over hele verden. De store, uendelig detaljrike verkene, bestående av fotocollager gjennomstrålt av lyspunkter, er en eventyrlig reise også for betrakteren.»

Les mer her