Den borgerlige byrde på Galleri Brandstrup.

KUNSTs redaktør tar seg en runde og anbefaler utstillinger og kunst-happenings i Oslo denne uken!

Januar er som julaften om igjen for kunstfolket – da er det åpninger av alle slag i de fleste gallerier og mye moro i museer og kunsthaller. Her gjelder det å skaffe seg oversikt (gå til LISTEN.no, for eksempel) og å prioritere nøye.

Sverre + Bjarne = Må se
Et absolutt must å få med seg i januar er selvfølgelig Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes’ samarbeid om to utstillinger: Den borgerlige byrde på Galleri Brandstrup som står til 4. februar og Noe må gå i stykker på Galleri Rod Bianco som står til 18. februar.

Det har gått fem år siden braksuksessen i New York, der utstillingen deres ble kåret til Årets utstilling av Art Forum, og The New York Times kåret den til en av årets mest interessante utstillinger.

Mye har skjedd etter det. Mye unik kunst har blitt skapt, både sammen og på hver deres kant. Etter et brudd mellom de to kunstnerne har de funnet tilbake til hverandre igjen. Heldigvis. Og nå får vi se fruktene av denne gjenforeningen. Sentralt i begge utstillingene står den norske forfatteren Stig Sæterbakken. Vi får se malerier, skulpturer og installasjoner som kretser rundt forfatteren og hans litterære virke. Her er det bare å glede seg!

På Galleri Brandstrup er det også et eget DJ-program.

Noe må gå i stykker på Galleri Rod Bianco.

Fotoboklansering
Fotografen Raymond Mosken begynner endelig å få den oppmerksomheten han fortjener – med separatutstillinger og representasjon på diverse gallerier i Oslo. Nå er han aktuell med fotoboken Reflections from the Surface på Kontur Forlag, som lanseres på Tronsmo bokhandel 18. januar kl. 17. Rekker du ikke lanseringen, er signerte utgaver av boken tilgjengelig i den eminente bokhandelen som for øvrig har en stor og eklektisk fotobokavdeling.

Galleri Balder
Fotogalleriet Balder har en unik samling vintage-bilder for salg, men viser også fortløpende ny fotokunst. Den neste på programmet er den spanske kunstneren Jon Gorospe som med dette har sin første separatutstilling i Oslo, Half Way There, som åpner 19. januar. Utstillingen er en dialog mellom Gorospes første prosjekt Almost Black og hans pågående arbeid med serien Nord. Bildene tar for seg vårt forhold til landskap både på et fysisk og emosjonelt plan, og kunstneren selv regnes som en av Spanias viktigste samtidsfotografer.

Ny fotobok av Raymond Mosken, Reflections from the Surface.

Fotograf Jon Gorospe på Galleri Balder.

Brudd og bærekraft
Brudd er et kunstnerdrevet galleri hvor i alt 20 medlemmer presenterer og selger sine arbeider. Et herlig sted jeg personlig ikke klarer å gå utenom når jeg går opp Markveien. Nå har de tatt for seg et helt spesielt tema: en konstruksjon, inspirert av den utrydningstruede honningbiens sekskantede voksbygg. Arbeidene er utviklet med utgangspunkt i følgende stikkord til inspirasjon: Re-design, alternative materialer og gjenbruk, Small Space Art og miniatyrer og «smarte» objekter med flere funksjoner. I en tid da alle menneskelige handlinger er med på å påvirke kloden, er dette en spennende påminner om at små ting kan gjøre store forskjeller.

Står til 3. februar.

Galleri K
John David Nielsen ble på 60-tallet regnet som del av en nyromantisk bevegelse i norsk kunst som la vekt på en dempet koloritt etter fransk postimpresjonistisk påvirkning. Dette er en karakteristikk som fremdeles kjennetegner Nielsens malerier. Nå er han aktuell med helt nye verk på Galleri K med en detaljrik fremstilling av mennesker i et slags kammerspill, med bymiljøer og stilleben som alle har en fortelling man får lyst til å dykke nærmere ned i. Utstillingen står til 18. februar.

John David Nielsen på Galleri K.