Facebook pixel

Hvilken kunstner, avdød eller nålevende, har i dine øyne gått under radaren?

 

Foto: Bernt Sønvisen

Marianne Hurum

Billedkunstner

– Ingunn Hvalø Hansen! Jeg vet ikke hvorfor hun har gått under radaren, men jeg vet hvorfor jeg synes hun er god og ikke burde gå under radaren. Ingunn Hvalø Hansen er mesterlig med farge og dybde, og hun lager malerier som drar meg inn i en seig, bunnløs og ordløs fargeverden der jeg vil være mer. Hun har kontroll, hun har sensibilitet, hun har humor. Hun vet hva hun holder på med. Det er særlig de abstrakte maleriene, de som er tunge av oljemaling og fulle av farger, jeg snakker om.

Ingrid Kristensen Bjørnaali

Billedkunst / grafikk / video

– Jeg vil nevne den amerikanske kunstneren Joan Semmel (f. 1932), fordi hun gikk under radaren på 80- og 90-tallet ved å fortsette med sine figurative, nakne selvportretter, og dermed valgte å bli en outsider i den kommende neoekspresjonismen og neokonseptualismen. Essensen i hennes ærlige malerier som kommenterer samfunnets idealisering av individ, kropp og seksualitet, blir først tydeliggjort over tid, når arbeidene kan sees som en helhetlig serie om hennes liv og kropp fra ung til gammel. Hun får nå, i sine senere år, sin fortjente anerkjennelse.

Turid Mathiesen Kvålsvoll

Billedkunstner

– Markus Lantto er den kunstneren jeg ønsker mange flere skal få stifte bekjentskap med.

Selv fikk jeg mulighet til å komme dette kunstnerskapet nærmere gjennom mitt arbeid i Heimdal Kunstforening, og senere på TKM i serien «Kunstnerens valg». Det betyr at kunstneren velger seg et verk fra samlingen og begrunner valget gjennom en presentasjon av eget virke. Her fortalte Markus Lantto hvordan hans estetikk ble til som en naturlig konsekvens av oppveksten i Magnusbyen, som ligger nord i Sverige.

Jeg har lest to bøker han har skrevet. Hans miks av fiksjon og virkelighet, alvor og humor utgjør en umiskjennelig estetikk.