Sonja Henie og Niels Onstad legger ned grunnstenen i 1966. Foto: HOK arkiv.

Da kunstløperen og skuespilleren Sonja Henie (1912–1969) møtte Niels Onstad (1909–1978) i 1955, oppstod søt musikk, og Onstad ble Henies tredje ektemann da paret giftet seg året etter. Henie var på det tidspunktet en av Norges aller største internasjonale stjerner. Hun kunne skilte med en rekke olympiske medaljer, karriere i Hollywood og turnerte verden rundt med sine egne storslåtte isshow.

Onstad hadde også erfaring med idrett som fotballspiller i Lyn. Karrieren hans var likevel som skipsreder og som medgrunnlegger av selskapet Niels Onstads Tankrederi A/S i 1935. Inspirert av sin mor, som var maler, var han også svært opptatt av kunst – en interesse som skulle vise seg å bli ekteparets felles lidenskap.

Onstads utsagn «Jeg foretrekker morgendagens kunst» er betegnende for parets kunstsamling. De utviklet etter hvert stor innsikt i til dels vanskelig tilgjengelig samtidskunst, og knyttet kontakt med blant andre Jakob Weidemann og samtidens unge, franske modernister. De trålte gallerier, møtte kunsthandlere og kunstnere i jakten på nye verk til samlingen, hvor navn som Pablo Picasso, Paul Klee og Fernand Léger dukker opp. På starten av 60-tallet ble samlingen gjort tilgjengelig for offentligheten i form av en utstillingsturné i Norden og Europa, og i 1960 opprettet paret en stiftelse med mål om å etablere et eget moderne kunstmuseum i Norge.

Resultatet ble Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum, som åpnet i 1968. Senteret huser parets kunstsamling og Henies medaljer og pokaler, samt en omfattende utstillingsvirksomhet. Paret er også gravlagt her.

Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter ligger vakkert til på Høvikodden. Foto: HOK.