The Kiss, 1907–08.

Portrait of Emilie Flöge, (1902–03).

Emilie Flöge (1874–1952) var Gustav Klimts nære venn og muse til hans død i 1918, et forhold som varte i 27 år. Emilie var en del av bohemmiljøet i Wien, og drev sammen med sin søster en fasjonabel og banebrytende haute couture systue. Klimt ble kjent med Flöge-familien da hans bror giftet seg med Emilies søster, og Klimt, som selv aldri stiftet en egen familie, ble en fast gjest hos søstrene. Gustav og Emilie knyttet nære bånd, og hun har stått modell for mange av hans kjente malerier; det ryktes at hun blant annet var modell for hans berømte maleri Kysset (1907–08). Til tross for at Klimt var en beryktet skjørtejeger og hadde så mange som 14 «uekte» barn, er det aldri bekreftet at det var noe annet enn vennskap mellom de to. Det finnes nesten 400 brev fra Klimt til Emilie, men det står ingenting i disse som tyder på at de hadde et romantisk forhold. Da Klimt lå på dødsleiet 11. januar 1918, var hans siste ord: «Hent Emilie».