Studenter på atelierbesøk hos billedkunstner og lærer Bent Erik Myrvoll.

Ålesund kunstfagskole

  • 2-årig fagskole i visuelle kunstfag
  • Studiet er godkjent av NOKUT, og gir rett til finansiering i Lånekassen
  • Fra høsten 2018 får man studiepoeng her
  • Søknadsfrist er 15.mai
  • Nettside: alesundkunstfagskole.no
  • Facebook: Ålesund Kunstfagskole
  • Instagram: Kunstskolen #åkf

På toppen av den lange bakken i Ålesund sentrum ligger den gule trebygningen som huser Ålesund kunstfagskole. Nedover langs gatene rundt ligger murhus i den vakre jugendstilen som har gjort Ålesund så godt. Byen ligger i havgapet med høye fjell rundt omkring, og er nesten litt eventyraktig. Midt i alt dette ligger altså Ålesund kunstfagskole og er en egen verden. Men den store, luftige tegnesalen mot nord og den trekantede frescosalen i bakgården. Her er alle arbeidsrommene saler. Saler med stor takhøyde slik man får luft rundt alle tankene som tenkes.

Du lurer kanskje på hva som får folk til å velge å studere kunst i Ålesund, et stykke unna de store kunstbyene i Norge? Det kan jo være ulike grunner til det. Noen elsker naturen og byen. Noen vet at det er en studentby i vekst. Noen kjenner til kunstnere som arbeider her. Noen elsker konsertene og festivalene i Ålesund. Mange kommer til akkurat Ålesund kunstfagskole fordi de har hørt at studentene får så tett oppfølging her. Noen har hørt at man får lært så utrolig mye forskjellig her. Og at man får jobbe med egne prosjekter og at studenten får veiledning på ”sine” ting.

Ann-Helen Davik fant ”sine ting” i løpet av studiet i Ålesund. Med et skarpt øye for design falt hun i staver over tegnene som steinhoggerne i middelalderen hogget inn i steinene da de bygget Nidarosdomen. Disse lærte hun om i kunsthistorietimene. Etter hvert koblet hun dette med sin store interesse for materialer, form og design og utviklet gjennom siste del av studiet sitt helt eget design i porselen, med egne merker. Ann-Helen Daviks merker. Hun dreier objektene sine i leire. Så lager hun støpeform av disse, og ut av formene tryller hun de vakreste porselensobjekter som hun gir havet og himmelens farger. Og nå, noen måneder etter at hun er ferdig som student, har hun startet sitt eget firma Skuret design og porselen, og snart leverer hun sin første serie porselenskopper og fat til Nidarosdomens butikk.

Student Emelie Vattøy og hennes blyanttegnede blikk. Croquis hver fredag gjennom to år gjør studentene til sterke tegnere.

På en liten skole kjenner alle hverandre godt. Faglige og vennskapelige bånd vokser seg sterke. Faglige bånd knyttes også til lærerne ved Ålesund Kunstfagskole. De er alle profesjonelle kunstnere og designere. Og de engasjerer seg i studenten sine. Noen ganger involveres studentene i lærernes kunstneriske prosjekter, eller som andre kunstnere som jobber i byen har. Et eksempel på dette er det sosiale kunstverket ”Noder om stein, og andre sosiale landskap” av kunstner og koreograf Helle Siljeholm. Seks studenter fra Ålesund kunstfagskole deltok i verket. De ble involvert i selve utviklingen gjennom work-shops, og de var kunstnerens visuelle fysiske armer, kropper og hoder gjennom hele prosjektet. ”Noder om stein, og andre sosiale landskap” var en del av programmet til kunstfestivalen Høstscena, og det spredte seg fra Kunstmuseet Kube, ut i gatene, ut på øyene, og helt inntil et fyr.

Det er ikke så mange her i verden som skal bli kunstnere; men noen skal. Slik er det på Ålesund kunstfagskole også. Noen skal bli kunstnere, men de alle fleste går inn i andre kreative yrkesretninger. Slik som Ann-Helen Davik. Noen blir fotografer, eller designere, eller scenografer, eller arkitekter, eller kunsthistorikere, eller noe annet. Men for de fleste starter alt dette i den gule trebygningen på toppen av bakken i Ålesund. Det er en helt egen vei man skal gå, denne yrkesveien.

Studentene Regine Hoff og Julian Iversen i performancen «Noder om stein og andre sosiale landskap» av billedkunstner Helle Siljeholm, i Kunstmuseet Kube.

Ann-Helen Davik brukte mellom annet studietiden til å lære seg dreiing av keramikk og støping av porselen. Nå har hun startet firmaet Skuret design og porselen.