Millennium Bridge er som en vakker skulptur i de grønne omgivelsene på Bali, og er med sine 23 meter den største bambusbroen i Asia.

…men det hadde man vel heller ikke forventet når man inviterer Bjarne Melgaard til å pynte juletreet.

I foajeen på Astrup Fearnley Museet står et flott og høyreist tre pyntet til jul. Det blinker i gull og sølv. Hjemmelagde papirlenker er sirlig dandert rundt granen. Men der slutter også likheten med et vanlig juletre.

Ny juletradisjon på Astrup Fearnley Museet

Det private samtidskunstmuseet har startet et nytt årlig konsept der de skal invitere en ny kunstner hver jul til å pynte museets juletre. I år det ingen ringere enn vår egen Bjarne Melgaard som har fått den store æren med å dekorere granen. Neste års kunstner skal annonseres allerede i begynnelsen av 2018.

Midt i toppen…

Melgaard har valgt seg den tradisjonelle julens utrykk, men brukt dem på en litt annen måte. Julelenkene er klippet ut av Melgaards nyeste kunstbok og er et fargerikt innslag på treet. De bringer minner fra ens egen barndom der man møysommelig klippet strimler som skulle limes og låses inn i hverandre– i evig vennskaps bånd– var det ikke?

Julekulene har kunstneren også laget selv. Noen av ornamentene er figurer vi kjenner igjen fra Melgaards tidligere arbeider; ansikter med brede lepper og grove trekk. Andre er pappmasjé- peniser i gull og sølv og gir nesten assosiasjoner til førkristen Yule-feiring der fruktbarhet står sentralt.

Svinesteika hører med julen, særlig her på Østlandet, og grisen har fått være med i denne settingen også. Midt i toppen av granen stirrer et grisehode tomt fremfor seg, og rundt om på grenene henger det griselabber og pølser.

Når kunstneren ble bedt om å kommentere sitt verk svarte han: – Jeg tenker at grisehodet og labbene er en veldig nøyaktig gjengivelse av tingenes tilstand. Vi har alle blitt til nettopp griser. Ikke mer, ikke mindre.

For denne betrakteren, som liker griser, både på tallerkenen og i levende live, tar det som et godt tegn på at julen er i gang, og at det blir en gledelig sådan.

God jul!