Marilyn Monroe 1961, Douglas Kirkland.

Utstillingen Marilyn Unseen and In Bed hos Galleri Fineart viser fengslende portretter av det 20. århundrets mest ikoniske blondine gjennom linsen til to fotografer som virkelig kom henne nær. Samtidig lanseres en praktbok med hittil ukjente bilder av Marilyn Monroe.

Aktuell

Utstilling Marilyn Unseen and In Bed står på Galleri Fineart fra 19. til 29. oktober 2017.

Platinablonde lokker, blå dådyrøyne, rødmalte lepper, timeglassfigur til å få hakeslepp av og en sangstemme som sjarmerte selv presidenter fullstendig i senk. Det er slik vi husker Norma Jeane Mortenson (1926 – 1962), bedre kjent under artistnavnet Marilyn Monroe. Men det var langt fra noen selvfølge at hun skulle skinne på stjernehimmelen.

Da hun entret rampelyset på 1940-tallet ble stjerner skapt snarere enn født, og Monroe hadde alt annet enn en glamorøs fortid. Med en fraværende far og en mor som var ute av stand til å ta vare på henne, vokste hun opp som kasteball mellom forskjellige fosterhjem. Allerede som 16-åring giftet hun seg med nabogutten og begynte å jobbe på en flydelfabrikk under 2. verdenskrig. Det var her hun først ble oppdaget av en fotograf som besøkte fabrikken for å ta bilder til militærbladet Yank. Etter krigen bestemte Monroe seg for å satse på modellkarrieren, skilte seg fra ektemannen og bleket det mørkeblonde håret. I de kommende årene fikk hun stadig flere biroller i filmer og ble sammenlignet med skjønnheter som Jean Harlow. Imaget ble raskt etablert som en “dum og deilig blondine”. Gjennombruddet kom for alvor med filmen Niagara i 1953, der Monroe spilte en forførerisk og manipulerende kvinne med planer om å drepe ektemannen sin.

Foto: Milton H. Greene

Foto: Douglas Kirkland

Et nært vennskap
Samme år møtte Monroe fotografen Milton H. Greene (1922 – 1985) for første gang, og det ble starten på et nært vennskap og et produktivt samarbeid. Greene ville hjelpe Monroe med å bli kvitt stempelet som dum blondine og fotograferte henne i en rekke forskjellige karakterer for å vise hvor allsidig hun kunne være. De over 5000 bildene han tok av henne brakte fram en mer følsom side av Monroe og vitner om det sterke tillitsforholdet dem imellom. Flere av portrettene har blitt legendariske, som “Ballerina Awaiting Her Cue” fra 1954.

For å slippe ugunstige kontrakter, startet Greene og Monroe også et eget produksjonsselskap, Marilyn Monroe Productions, og laget filmene Bus Stop (1956) og Prinsen og korpiken (1957). Greene og Monroe var så gode venner at hun flyttet inn hos Greene og familien hans i Connecticut da det ble slutt med baseballspilleren Joe DiMaggio i 1954. Monroe satt til og med barnevakt for Greenes sønn Joshua, som i ettertid har beskrevet denne tiden som en lykkelig periode i superstjernens liv.  

En kveld med Marilyn
Mot slutten av 1950-tallet begynte det å gå nedover for Marilyn Monroe. Hun mistet kontakten med Greene, hadde et turbulent ekteskap med Arthur Miller og fikk rykte på seg for å være vanskelig å jobbe med. I tillegg slet hun med sykdom og overforbruk av piller og alkohol. Til tross for dette bevarte hun sin magiske utstråling og i november 1961 poserte hun for Douglas Kirkland (f. 1934) i en leken og dampende het fotoserie kjent som “An Evening with Marilyn”.

27 år gamle Kirkland hadde fått æren av å ta forsidebildet til magasinet Look sin 25-årsjubileumsutgave og da han møtte Monroe noen dager før fotograferingen ble de enige om å gjøre en sensuell fotoshoot. Hun skal ha sagt “Jeg vet hva vi trenger: en seng, Frank Sinatra-plater, Dom Perignon-champagne og et hvitt silkelaken”. Men da kvelden kom holdt Kirkland på å ødelegge seansen fordi han hadde valgt bomull istedenfor silke og Monroe forsvant inn på omkledningsrommet. Heldigvis ombestemte hun seg og kom tilbake. Kirkland har senere fortalt om den intense seksuelle kjemien som oppstod mellom dem denne kvelden, og som utvilsomt kommer til uttrykk i bildene, men at det hele roet seg så snart fotograferingen var over.

Ni måneder etter, da Kirkland var på oppdrag i Paris, mottok han den tragiske meldingen om Monroes bortgang.

Douglas Kirkland og Marilyn Monroe jobber med serien An Evening with Marilyn.

Kunst til salgs

Stjernen fortsetter å skinne
Nå har det gått mer enn 50 år siden Marilyn Monroe døde av en overdose sovemedisin i sitt hjem i Brentwood, California. Som en askepotthistorie med ulykkelig slutt. Men hun lever videre i filmene og de mange tusen portrettene som ble tatt av henne.

Joshua Greene, som selv er fotograf, har brukt flere år på å restaurere og katalogisere farens enorme mengde bilder av Monroe. 260 av disse, hvorav 160 som aldri tidligere har blitt vist, utgis denne høsten i fotoboken The Essential Marilyn. Joshua vil være tilstede for å signere under boklanseringen på Galleri Fineart samme kveld som utstillingen åpner.

Joshua Greene sammen på set med Marilyn, da hans far, Milton H. Green, tok bilder.

Foto: Milton Green.