Her får du få tips om ting som skjer rundt i Norge som du kanskje ikke ville funnet selv!

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Hå gamle prestegard, Nærbø

Leni D. Dothan. Kjell Varvin og Susanne K. Mader
7.10 – 12.11

To nye utstillinger er åpnet på Hå gamle prestegard. Denne gangen israelske Leni D. Dothan kunstner og arkitekt, bosatt i London. «Ho har studert korleis den vakre rennessansekunsten framstillar og sementerer eit kvinnesyn i måten kvinna blir framstilt på i forhold til barnet, til mannen og til samfunnet. Gjennom video, foto og installasjon testar ho ut tankemønster, sosiale konvensjoner, religion og politiske strukturar.»

Kjell Varvin og Susanne K. Mader er begge «opptekne av geometri med referanse tilbake til både Bauhaus og Russisk Suprematisme som er grunnlaget for modernismen. I utstillinga på Hå er det fargane som møter linjene i maleri og installasjon Kvar del finn sin plass og får utspela sitt fulle potensiale.» Kjell Varvin har nettopp vært aktuell på Kunstnernes Hus.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kunstverket, Oslo

Lars Lerin og Manoel Marques Lerin
14.10 – 25.11

Kunstverket viser en rekke nye akvarellmalerier i både store og små format. Motiv og tematikk spenner fra de mer kjente skildringer fra Nord-Norges landskap og husfasader, til sårbare og urovekkende vakre bilder fra krigen i Syria. Møtet mellom Lars Lerins akvareller og Manoel Marques Lerins nesten meditative fotografier presenteres også gjennom et kunstnerisk samarbeid, hvor de kombinerer sine to ulike medier, akvarell på fotografi.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg

Vibeke Slyngstad
14.10 – 30.12

Dette er Vibeke Slyngstads første museumsutstilling, kuratert slik at den skal speile hennes kunstneriske virke fra tidlig i 1990-årene og helt frem til i dag. Slyngstad arbeider med et figurativt maleri som tar for seg hvordan virkelighetsoppfatningen allerede er mediert gjennom film og digitale bilder.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Henie Onstad Kunstsenter

Konsert «Everyday Libido» Jenny Hval, Håvard Volden og Orfee Schuijt
15.10 kl. 14

I Everyday Libido brukes dagligdagse kommunikasjon-og avspillingsverktøy til å utforske hverdagslige dragninger og deres subversive bevegelser. Et dagligliv hvor vi holder våre telefoner mykt i hendene som om de var kattunger, mens vi gnukker fingrene mot skjermen i lange scrollebevegelser. Et liv hvor vi dagdrømmer med fingrene over emojialfabetet. Jenny Hval har et veldig sterkt og spesielt uttrykk.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Galleri Briskeby, Oslo

Yngve Henriksen – «PERSPEKTIVER» broderi collage
05.10 – 05.11

Utstillingen bygger på materialbaserte undersøkelser og visuelle virkemidler knyttet til vinkler, utsnitt, linjespill, farger, lys og mørke. Bildene er basert på en collageteknikk med papir. lerret og broderi. Lofoten er basen for Henriksens arbeid; et ladet landskap – både fysisk og mentalt – som han har jobbet med visuelt på ulike måter i mange år. Henriksen er en kunstner med lang fartstid og har blitt kjøpt inn av flere store institusjoner.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Galleri A, Oslo

An Doan Nguyen ”Dempet Dissonans”
Til 15.10

Se An Doan Nguyens stille og kontemplative motiver. 19 nye malerier er med i denne utstillingen på Galleri A.  An Doan Nguyen (f 1978) har en Bachelor of Fine Art fra Wimbledon School of Art og Kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Han er innkjøpt av flere store aktører/samlere i både inn- og utland har laget fere utsmykninger for private og offentlige bygg i Norge

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Nordnorsk Kunstnersenter, Svolvær

Tor Esaissen. Paradis og Piggtråd
Til 22.10

Den trønderske kunstneren og galleristen Tor Esaissen har bodd i Lofoten i mange år. I 1994 fant han sitt paradis på Sørvågen, og her startet han galleri Krysset. Siden den gang har en rekke både nordnorske og internasjonale kunstnere hatt utstilling her. Parallelt har Esaissen fortsatt sin egen mangfoldige produksjon i sitt atelier på loftet. Utstillingen på NNKS er et forsøk på å vise frem generøsiteten og engasjementet i et langt og innholdsrikt virke ute på den ytterste øy.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kunstbanken Hedemark Kunstsenter, Hamar

Jon Gundersen
Til  30.12

Jon Gundersen (1942) har en særstilling i norsk kunstliv, spesielt med sine underfundige og finstemte skulpturer. Han arbeider innenfor tre hovedområder: bilder som klippes og limes; ting som stilles sammen og tekstbaserte arbeider. Disse uttrykkene opptrer enten sammen eller hver for seg. Denne utstillingen er laget spesielt for Kunstbanken og vil bestå av flere nye arbeider i form av skulpturelle sammenstillinger av ting, som Gundersen sier.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Galleri Langegaarden

Sigrid Szetu
Til  22.10

Det er 10 år siden Sigrid Szetu sist stilte ut i Bergen, byen hun i mange år hadde som sin base. I 1983 var hun en av stifterne av det toneangivende og banebrytende Galleri 3,14 som brakte kunst fra hele verden til Bergen – og som førte henne som en av de første vestlige kunstnerne til utstillinger i nasjonalgalleriene i Beijing, Calcutta og Ulan Bator. Om Szetus arbeider sier Trond Borgen: «Hun formidler en fargenes mystikk, en eksotisk, hemmelighetsfull verden som rører ved grunnleggende følelser i oss»

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Samisk senter for samtidskunst, Karasjok

Per BerntsenMetsä
Til 22.10

Utstillingen Metsä inneholder et utvalg av fotografier fra et kunstfotografisk prosjekt der Per Berntsen har fotografert den mektige taigaen, et vidt område av barskog og våtmark som strekker seg gjennom deler av Sverige, Norge, Finland og Russland og det nordamerikanske kontinentet. Metsä består av 40 store svart- hvite fotografier av disse landskapene, tatt i 2013 – 2015 med et 16 x 21 cm storformatskamera. Per Berntsen (f. 1953) er kunstfotografisk veteran i Norge og en av de første som brukte fotografi som kunstnerisk uttrykksmiddel.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Bærum Kulturhus, Sandvika

Marisa Ferreira
Til  31.12

Marisa Ferreiras kunstverk «Color in Space and Time» fyller toppetasjen i kulturhuset denne høsten. Den fargesterke, geometriske kunsten inviterer deg til å delta aktivt i verkene. Uttrykkene endrer seg nemlig med dine bevegelser og opplevelsen går fra å være visuell til å bli fysisk og eksistensiell.  Ferreira er inspirert av kulturhuset som et kraftsenter for dans og bevegelse, og av den kjente danseren og koreografen Martha Grahams vinkler.

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Trøndelag senter for samtidskunst

Trøndelagsutstillingen 41
Til  15.10

Hvert år presenterer den tradisjonsrike Trøndelagsutstillingen et mangfold av verk av kunstnere med tilknytning til Trøndelag. Trøndelagsutstillingen er en av få arenaer der etablerte og uetablerte kunstnere stiller ut sammen, og gir derfor ett innblikk i hva kunstnerne i regionen arbeider med. Dette er sjansen til å se et bredt utvalg av kunst som er skapt i vår egen tid, og som forholder seg til samfunnet, kulturen og verdenen vi er en del av. .

Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Nasjonalgalleriet

Rastløse gester. Verk fra Hubert Loosers Samling
Til 07.01.2018

Surrealisme, abstrakt ekspresjonisme og minimalisme! I sommer og høst fylles Nasjonalgalleriet med noen av de meste kjente kunstnerne i det 20. århundret som Arshile Gorky, David Smith, Willem de Kooning, Cy Twombly, Philip Guston, John Chamberlain, Richard Serra, Sean Scully, Jasper Johns, Agnes Martin m.fl

Her er mer info om utstillingen

Uskyldighetens museum
Historisk Museum, Oslo

Orhan Pamuk – «The Art of Fiction»
23. mai – 15. oktober

Den verdensberømte forfatteren er nå med en utstilling på Historisk Museum!
Uskyldighetens museum er både en roman og et museum, skapt i gjensidighet med hverandre. I roman og museum veves fiksjon og virkelighet sammen i et prosjekt som trosser alle kategorier og spør: Hva er ekte og hva er kopier? Hva bør et museum være? Hva er forholdet mellom romankunsten og virkeligheten? Dette er en bitte liten vakker utstilling i øverste etasje i Historisk museum i Oslo

Her er mer info om utstillingen