Nemi

Årets Nemibok, Jentestreker.

Utstilling

Jubileet blir feiret i Galleri Fineart med en salgsutstilling 26. oktober–5. november 2017

Kunst til salgs

Kjøp her

Det er nesten for utrolig til å være sant, men Nemi fyller faktisk 20 år akkurat nå. I Larsons Gale Verdens sommerutgave 1997 slo en navnløs jenteskikkelse første gang opp sitt mørke blikk.

Det er litt av en reise både Nemi og Lise Myhre har foretatt i løpet av disse årene. I 1997 fantes det knapt tegneserier laget av jenter, det var litt som i rocken 20 år tidligere. Kvinnelige utøvere som sto kompromissløst på egne bein var det få av og langt imellom. I dag er de en selvfølge.

Da serien startet, hadde Myhre knapt fylt 20 år selv, og var fra første stund en helt ny stemme i norsk offentlighet. Serien om den bleke rockejenta var aldri ment å være mainstream, men traff leserne i hjertet fra første stund. For mange ble Nemi en venn – en å lene seg mot, og å le av eller gremme seg over når hun driter seg skikkelig ut – som støtter deg i å følge din egen kronglete vei.

Første Nemialbum utgitt i 2000 solgte ti tusen eksemplarer, som var en liten sensasjon den gangen. Det neste solgte fem tusen mer, og det neste fem tusen mer enn det igjen. Da månedsbladet Nemi (som ga rom til mange andre spennende serier) kom i 2003, etablerte bladet seg straks med et snittsalg på mer enn 40 000. Som er og var nærmest uhørt.

Samtidig som Nemi er nær og lokal, virker hun å ha en nokså universell appell. Bøker er gitt ut på de fleste vesteuropeiske språk (og noen østeuropeiske), og av hundre tusen følgere på Facebook befinner tre av fire seg i utlandet, fordelt over hele kloden.

I årets Nemibok Jentestreker, nr. 13 i rekka, skriver Unni Lindell i forordet: «Hvor er din indre Nemi når du trenger henne mest? Da jeg var liten, hadde jeg virkelig trengt en Nemi. Nemi skulle vært pensum på ungdomsskolen, inn i skolebøkene med henne. På linje med Ibsen og Knausgård.»

Jubileet feires med egen jubileumsbok, og følges opp med en salgsutstilling av originalkunst hos Galleri Fineart i Oslo i oktober. Og gjennom hele 2017 løper det en år-for-år-kavalkade i Nemibladet som viser hvordan Lise Myhre har utviklet seg som serieskaper. Visuelt har serien aldri vært bedre, og som 40-åring har Lise Myhre mer på hjertet enn noen gang. Hun er faktisk en av våre viktigste stemmer. Uavhengig av medium og sjanger.

Nemi