Bendiksen gjorde et omfattende forarbeid som resulterte i en liste på syv menn fra alle verdenshjørner. I foredraget blir vi kjent med blant andre INRI Cristo som bor i et lukket, privat samfunn utenfor Brasilia, omgitt av 12 disipler, hvorav de fleste er kvinner. På spørsmål om hvorfor han valgte kvinner som disipler, svarte Cristo at det var mennene som forrådte Jesus, ikke kvinnene. Foto: ©Jonas Bendiksen / courtesy of Shoot Gallery.

Fotograf Jonas Bendiksen har reist verden rundt for å fotografere menn som tror de er den nye Messias. Resultatet har blitt en dokumentarserie på NRK, fotobok og utstilling på Shoot Gallery i Oslo.

Aktuell

Utstillingen på Shoot Gallery i Oslo, Jonas Bendiksen – The Last Testament står frem til 5. november 2017.

Det er stinn brakke i Barcode, og latteren sitter løst når fotograf Jonas Bendiksen (f. 1977) forteller om sitt nyeste fotoprosjekt; møter med syv menn fra alle verdenshjørner, som alle påstår å være den nye Jesus.

Det nye testamente ender med profetien om Jesu tilbakekomst på jorden. I snart 2000 år har de kristne ventet på at Messias skal vende tilbake, og opp gjennom tidene har det vært mange som har påstått at nettopp de er den nye Jesus. Så mange at nesten enhver lukket avdeling har sin påståtte Jesus.

Så hvordan har Bendiksen valgt seg ut disse mennene blant alle de andre med lignende påstander?

– Det måtte være en langvarig kontinuitet i deres påstander, forteller han i foredraget. Felles for disse er at de har en solid tilhengerskare, at de har hatt en åpenbaring og at de har gitt ut hellige skrifter som de forkynner.

Jonas Bendiksen, som startet sin fotokarriere som 19-åring ved det prestisjefylte Magnum-kontoret i London, er på ingen måte en novise når det gjelder å reise verden rundt og lage fotografiske dokumentarprosjekter. Han har tidligere utgitt boka Satellites som handler om marginaliserte samfunn i det tidligere Sovjetunionen. I 2008 ga han ut The Places We live/Steder vi bor på Forlaget Press. Her dokumenterer han menneskers liv i slumområder rundt i verden, blant annet i Nairobi, Mumbai, Caracas og Jakarta. I dag er han den eneste nordmann som er fast i staben på Magnum.

I Sør-Afrika er en liten menighet overbevist om at Jesus er kommet tilbake til verden i skikkelse av den tidligere smykkeselger Moses. Bendiksen har blitt invitert til bryllupet hans; han skal gifte seg med Angela, den fremste av sine disipler. Denne hendelsen skal ifølge Moses selv innlede vår endetid.

Prosjektet begynte da Bendiksen bodde i Russland og leste om profeten Vissarion som bodde i den sibirske ødemarken med sine tilhengere. Interessen var trigget, og et prosjekt begynte å ta form. På reisene sine fikk han kontakt med Jesus fra Kitwe i Zambia, INRI Cristo i Brasil, David Shayler i England, Jesus Matayoshi i Japan, Apollo Quiboloy på Filippinene, Moses Hlongwane i Sør-Afrika og Vissarion i Russland. Alle med sin spesielle forkynnelse og levemåte, men det til felles at de tror de er den nye Messias.

Bendiksen er selv ingen troende mann, men forteller med undring om disse menneskene som bruker sitt liv på å overbevise andre om sitt kall. Enten det er ved å forkynne i den lokale menigheten, lage musikkvideoer eller reise rundt i jet-fly. Like fascinerende som deres budskap er menneskene som følger dem og måten de har valgt å leve på.

Bendiksen bruker humor der han beskriver disse små samfunnene, men han gjør aldri narr av dem. Det er med respekt og ikke minst nysgjerrighet vi møter mennesker som har valgt å leve livet sitt så vidt forskjellig fra oss.

Den japanske politikeren Mitsuo Matayoshi vil innføre Guds rike gjennom demokratiske prosesser. Forskjellen fra andre kristne politikere er at han selv tror han er Jesus. Bendiksen var der for å dekke valgkampen. Foto: ©Jonas Bendiksen / courtesy of Shoot Gallery.

Foto: ©Jonas Bendiksen / courtesy of Shoot Gallery.

Gjennom kameralinsen og intervjuer får vi innblikk i samfunn som kanskje er marginale, men som likevel representerer noe universelt i mennesket; troen på noe større enn oss selv. Det er noe i mennesket, enten vi bor i Oslo, Sibir eller Afrika, som lengter etter en frelser, noen som kan ordne opp i dette kaoset og elendigheten vi mennesker har skapt.

Fotoserien setter også spørsmålstegn ved hva vi oppfatter som hellig. Hvorfor godtar vi at Paven og Dalai Lama behandles som hellige personer? Er det fordi de har store tilhengerskarer og tilhører tradisjoner vi kjenner til, mens vi trekker på smilebåndet av transvestitten som bor ute i ødemarken for seg selv og hevder han har mottatt et hellig kall.

Uansett hva svarene er, så vekker utstillingen mange interessante spørsmål – og det er vel ofte det viktigste.

 

NRK viser den fire episoder lange serien Messias i september/oktober, den kan også sees på nett-TV.
Boken Det siste testamente gis ut av Press forlag og gjengir de syv menns hellige skrifter.

Vissarion er vel den skikkelsen som for det vestlige publikum minner mest om en Kristus-figur, der han lever dypt inne i den sibirske ødemarken med sine 6000 tilhengere. Foto: ©Jonas Bendiksen / courtesy of Shoot Gallery.

Foto: ©Jonas Bendiksen / courtesy of Shoot Gallery.