Charlotte Thiis-Evensen

Foto: Trine Hisdal

Vi spør kjente personer om deres forhold til kunst!

Kunstner, programleder, filmskaper og journalist Charlotte Thiis-Evensen gjør seg stadig bemerket med sine oppsiktsvekkende installasjoner, performancer og videoverk. Hun har jobbet for NRK i 15 år, blant annet som programleder for serien Arkitektens hjem og som et levende kunstverk i serien Safari. Hun fikk stor oppmerksomhet da hun i 2011 giftet seg med samtidskomponist og forfatter Eivind Buene og hvor bryllupet var omgjort til en performance. I 2016 stilte hun ut sine video-verk i dialog med Vigelands skulpturer i utstillingen Gre hår på Vigeland-museet. Nå er hun aktuell med boken Oppvåkning som er gitt ut i forbindelse med utstillingen ved samme navn på Kunsthall Grenland. Her avslører hun hvilken kunstner hun vil ha til å lage en akt av seg.

1. Hvilken utstilling og hvilket museum/galleri besøkte du sist?
– Det var Festpillutstillingen i Bergen Kunsthall der de viser Jan Groth. Anbefales!

2. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
– Jeg har lenge vært fascinert av den amerikanske fotografen Catherine Opie, så jeg ser frem til den retrospektive utstillingen med hennes arbeid som kommer på Henie Onstad denne høsten.

3. Fins det kunst som provoserer deg?
– For tiden er det heller enkelte kunstneriske ledere, enn kunstnere og kunst som provoserer meg.

Jan Groth

 

Jan Groth i Bergen Kunsthall.

Catherine Opie

 

© Catherine Opie, Oliver & Mrs. Nibbles, 2012, Courtesy Regen Projects, Los Angeles

Eline Mugaas

 

Dancer’s hands (utsnitt) av Eline Mugaas.

4. Hvilken kunstner ville du delt en flaske rødvin med i hennes/hans atelier?
– Det er mange. Marte Johnslien, Eline Mugaas, Erik Pirolt, Tori Wrånes, Marie Sjøvold og Marianne Heier. Bjørn Bjarre eller Sverre Malling. Jeg kunne drukket vin hver dag med kunstnere hele året. Hvis det fantes tid til det. De beste dyrene i verden.

5. Mener du at kunnskap er en forutsetning for å oppleve kunst?
– Det hjelper selvsagt i mange tilfeller, men det er ikke en forutsetning.

6. Hvilken nålevende kunstner ville du hyret for å lage en akt av deg?
– Eline Mugaas (for andre gang).

7. Hvis du kunne vært utøvende kunstner, hvilken kunstform ville du valgt?
– Jeg jobber allerede som filmskaper, billedkunster og programleder i TV, så jeg føler at jeg allerede får utøve mange ulike felt. Problemet mitt er heller at jeg vil for mye, samtidig.

8. Har du en kunstopplevelse som har gjort et uslettelig inntrykk på deg?
– Anne Imhofs performative verk Faust på den tyske paviljongen på årets Veneziabiennale gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg. Et dystopisk, mørkt verk, der det meste foregikk under et glassgulv, som jeg måtte gå på. Dystopisk og mørkt, men tankevekkende fordi det avslørte både mye av tristessen i vår egen samtid og ikke minst snobbismen på vår egen kunstarena.

9. Skulle det begynne å brenne hjemme oss deg, hvilket kunstverk redder du ut av huset?
– Først og fremst harddisker med alle mine egne filmer på. Ellers ville jeg forsøke å redde ut et maleri av Terje Nicolaisen med tittelen Visa painting, et par trykk jeg har fått av min gode venn Erik Pirolt og et eldre trykk med tittelen Bjergeventyr av Louis Moe.

10. Hvilke fem kunstverk ville stått på din kanon?
– Jeg liker ikke så godt kanonisering, men elsker f.eks. Sophie Calle, enkelte verk av Videokunstner Sigalit Landau og Gordon Matta-Clark.

11. Når kjøpte du sist et kunstverk, og hvilket?
– Jeg kjøpte nylig et silketrykk av Oddvar Torsheim fra 1972 som har tittelen Nei.

12. Hva hadde livet vært uten kunst? 
– Livet mitt hadde iallfall vært uendelig trist uten all kunsten jeg kan oppleve, all kunstproduksjonen jeg kan engasjere meg i og lage, og alle de fine kunstnerne jeg er omgitt av.