Facebook pixel

Pushwagner kommer til Galleri Fineart med blant annet dette helt nye trykket; California.

Bli med på en oppdagelsestur blant hvitmalte trehus og gjennom trange smug for å oppleve noe av den beste kunsten Kragerø har å by på denne sommeren.

Den lille, pittoreske byen på kysten i Telemark har lenge vært et yndet oppholdssted for norske kunstnere, fra gamle mestere som Edvard Munch, Christian Krohg og Fritz Thaulow til samtidskunstnere som Thorvald Lund-Hansen. I bakkene ned mot den store skjærgården ligger gamle, ærverdige hus i sjarmerende klynger og skjuler i dag et mylder av museer, gallerier og åpne atelierer med kunst for enhver smak. Bykjernen med bare litt over 5000 fastboende er fullt mulig å utforske på én dag.

Brusfabrikken:
Vandringen vår begynner ute på Øya, en bebodd øy tilknyttet sentrum med bro. Her ligger det sommeråpne galleriet Brusfabrikken i, ja, du gjettet riktig, en nedlagt brusfabrikk. Stedet ble gitt til låns av en privat aktør og initiert i 2012 av kunstnerne Rina Beldo og Erikka Fyrand under navnet Boblertilfolket. Fra i år drives stedet av Beldo sammen med Kirsten Opstad, som også har vært en fast samarbeidspartner og utstiller fra starten. I det lille fabrikklokalet vises samtidskunst med innslag av performance, konserter og litterære opplesninger. Sommerens gruppeutstilling åpner 15. juli og har fått tittelen Alltid nå. www.boblertilfolket.com

Tips: Lindvika på Øya er en fin badeplass. Hva med å starte dagen og kunstrunden med en forfriskende dukkert?

Galleri Nicolines Hus:
Etter besøket på Brusfabrikken beveger vi oss mot sentrum ved å følge Ytre Strandvei tilbake til rundkjøringen ved den nedlagt togstasjonen i Kragerø. Herfra svinger vi inn til venstre på P. A. Heuchs gate og går til vi finner de bratte trappene som leder opp mot Stines bakke. På toppen ligger Galleri Nicolines Hus, et veletablert helårsgalleri som har vist samtidskunst på høyt nivå i Kragerø siden 2001. Nicolines Hus var også galleriet hvor dronning Sonja holdt sin første separatutstilling i 2013. Denne sommeren inviterer de til hele fire utstillinger, med henholdsvis Karoline Kaaber, Tore Juell, Kenneth Blom og Nico Widerberg. www.nicolineshus.no

Kragerø Faste Billedgalleri: Vi rusler videre bortover Stines bakke til vi kommer ned i Torvgata og tar til høyre så vi finner Posthusgården. Bygget huser Kragerø Faste Billedgalleri, og ildsjelene her jobber blant annet med å spore opp malerier med motiv eller opprinnelse fra Kragerø. I fjor klarte galleriet med egne midler å kjøpe inn et motiv fra Skåtøy av Per Deberitz (1880–1945).

 

Fine gaver hos Helmersens glass.

 

Melgaardutstilling hos Galleri Fineart.

 

Kenneth Blom hos Nicolines Hus.

Galleri Thore Sveberg:
Fra Torvgata tar vi snarveien bak det lyserosa biblioteket og opp til Andølingen, hvor vi finner galleriet til Thore Sveberg. Ring på forhånd for å gjøre en avtale, så slipper han deg inn. Med skinnlue på hodet og stort, grått skjegg er Sveberg kanskje den mest profilerte fastboende kunstneren i Kragerø. Før han satset på kunsten, jobbet Sveberg både som lærer og som anleggsarbeider i Siemens, og har vært åpen om en periode i livet med alkoholproblemer som han klarte å overvinne i 1979. Sveberg har siden kanalisert ut det han kaller «en indre uro» gjennom fargerike komposisjoner på lerretet. Kunstneren driver også Galleri Arntsholmen ved Korset på Skåtøy, som er åpent etter avtale. www.thoresveberg.com

Helmersens glass:
Like bortenfor huset til Thore Sveberg ligger glassblåseriet til Vigdis Helmersen med tilhørende galleri. Helmersens glass ble etablert i 2009 og er en del av det såkalte Kunstkvarteret på Andølingen. Vigdis Helmersen er oppvokst i Oppdal i Sør-Trøndelag og utdannet kunsthåndverker i glassformgivning fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm. Publikum inviteres inn i verkstedet der hun formgir og blåser både bruksgjenstander og kunstobjekter, som gjerne er inspirert av naturen. Et fint sted å kjøpe en gave til seg selv eller noen du kjenner med sans for godt kunsthåndverk.

Kragerø Kunstforening:
Nå begynner nedstigningen mot havet igjen, og første stopp er Kragerø Kunstforening i Kirkegata 5. Kunstforeningen ble stiftet i 1935 på initiativ av advokat Erik Arentz og holdt sin første utstilling samme år. 82 år senere jobber kunstforeningen fremdeles med å skape interesse og forståelse for kunst i lokalmiljøet og viser arbeider av både amatører og profesjonelle kunstnere. Denne sommeren byr de blant annet på Hiroharu Morii – Japansk utstilling, Tor-Arne Moen og Norske landskap med Marius Moe, Jon Lindestad Bakken og Christopher Rådlund. www.kragerokunst.no

Tips: Begynner du å bli kaffetørst? Følg Kirkegata ned til torget i hjertet av sentrum og videre bortover Storgata før du svinger inn til Rådhusgata 3. Her ligger Kafé Morfar, en koselig møteplass bak Rådhuset.

Kittelsenhuset.

Kittelsenhuset:
Vi krysser Rådhusgata igjen og finner et okergult hus ved Theodor Kittelsens plass. Dette var barndomshjemmet til den folkekjære kunstneren som vokste opp i sentrum av Kragerø. Huset, som ble bygd kort tid etter bybrannen i 1711, er i dag et museum med kjente verk av Kittelsen og en egen museumsbutikk. I første etasje vises det sommeren 2017 illustrasjoner av Morten Thyholt fra boken Den store norske glemmeboka – om nisser, troll og vetter, skrevet av Bianca Boege og Jan Vardøen. Thyholt er svært inspirert av Theodor Kittelsen, og har sagt at det var på grunn av Kittelsen at han begynte å tegne. I andre etasje kan en se verker av Kittelsen som inspirerte Glemmeboka. Utstillingen er kuratert av Boege. www.telemarkmuseum.no/kittelsenhuset

Tips: Hvis du tør, kan du gå videre gjennom den trange gaten med det uhyggelige navnet Knivstikkersmauet, der embetsmannen Christian Hansen Ernst ble knivdrept i 1694.

Munchs Solen:
Hvis du fremdeles føler deg lett til beins, anbefaler jeg en liten avstikker bort til Smedsbukta og «Skrubben». Det tar cirka 10 minutter å gå. Her finner du utsikten der Edvard Munch malte et av sine mest kjente verk, Solen. Det er også satt opp en skulptur av Munch der til minne om at landets mest kjente kunstner bodde og arbeidet i Kragerø fra 1909 til 1915.

Tips: På turistkontoret kan du plukke opp en brosjyre med kart over flere steder Munch malte i Kragerø. Du kan også bestille en guidet Munch-vandring med Katja Cecilie Ræder Aarflot. Sjekk ut www.kultur-kameratene.no

Galleri Fineart Kragerø:
Når vi kommer tilbake til sentrum, styrer vi inn på P. A. Heuchs gate igjen og følger den bort til Lilletorget. I et hvitmalt bygg helt nede ved bryggekanten ligger den nye avdelingen til Norges største galleri. Galleri Fineart Kragerø åpnet i 2016 og gjentar suksessen fra fjoråret med skiftende salgsutstillinger gjennom hele sommeren og noen av landets mest prominente samtidskunstnere. 8. juli åpner en separatutstilling med Pushwagner som presenterer noen helt nye trykk, og Bjarne Melgaard står for tur 19. juli. Onsdag 5. juli inviterer også Galleri Fineart sammen med kunstneren Camilla Prytz og den populære klesbutikken Liseanns til Ladies Night. Da blir det anledning til å møte Prytz og se hennes nye ANIMALS porselensdyr, samt glassvaser, fat og lekre smykker. www.fineart.no

Phu! Nå er det på tide å fordøye alle inntrykkene med en matbit og noe godt i glasset. I etasjen over Galleri Fineart er det gode sjanser til å få seg en kald øl på Stopp en halv, og langs bryggekanten ligger flere sjarmerende restauranter og barer, som Tollboden, Jensemann og kona, og Barekoza. Vær obs på at det kan være trangt om plassen i de travleste sommerukene.

Takk for følget!

Solen av Edvard Munch.