Eirik Lyster

Eirik Lyster, After The Storm, tegning med penn og fargeblyant, 2017.

Utstillingen Skeivt uteliv på Kulturhistorisk museum viser et forsømt tema i norsk historie gjennom samtidskunst og et unikt arkivmateriale, der publikum selv kan bidra med egne minner.

Utstillingen står fra 22. juni til 27. august 2017.

www.khm.uio.no

Oslo Pride varer fra 23. juni til 2. juli.

Politiets raid mot homobaren Stonewall Inn i New York i 1969 satte i gang et opprør og anses av mange som en av de viktigste utløsende årsakene til den nye homobevegelsen, også her til lands. Det norske forbundet av 1948 hadde i flere år arrangert lukkede selskapelige arrangementer, men fra starten av 1970-tallet oppstod begrepet “å komme ut” og flere utesteder valgte å ha en synlig skeiv profil. På barer, klubber og andre uformelle treffsteder fikk folk mulighet til å utvikle identiteter og liv på tvers av samfunnets forventninger til kjønn og seksualitet. Rollen utelivet har spilt for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) har derimot lenge vært et oversett tema i norsk historisk forskning, som hovedsakelig har fokusert på organisasjoner og politisk rettighetskamp. Dette er bakteppet for utstillingen Skeivt uteliv på Kulturhistorisk museum denne sommeren.

En pågående innsamling av dokumentasjon

Skeivt uteliv er kuratert av Kunstplass [10] og vises i museets røde sone. Utstillingen omfatter materiale fra samlingen til Skeivt arkiv på Universitetsbiblioteket i Bergen, som ble etablert i 2013/2014 på initiativ av etnolog og kulturviter Tone Hellesund og aktivisten Kim Friele. Publikum vil få innblikk i kulturen knyttet til det skeive utelivet i Norge siden etterkrigstiden og frem til i dag gjennom bilder og tekst, men også muligheten til å bidra med egne gjenstander, som fotografier, plakater, avisutklipp, flyers, klær, minner og andre relevante ting som det ellers ville vært vanskelig å finne og bevare. Slik skal utstillingsrommet bli et sted for dialog mellom de historiske aktørene.

Club Privé i Pilestredet 17 i Oslo, tidlig på 80-tallet.

Let’s talk about the pink elephant in the room

Et knippe samtidskunstnere er i tillegg invitert for å tolke tidsånden i deres egen utelivsepoke gjennom sine respektive uttrykk. Paulina Tamara (f. 1986) har de siste månedene spurt over 100 mennesker om de vil posere med en rosa elefant og laget polaroidserien Let’s talk about the pink elephant in the room. Hun forklarer at: – Jeg tenker at den rosa elefanten er en slags metafor for oss selv, for alle jeg tar bilder av kjenner seg på en måte igjen i dette rare plastleketøyet som jeg har sprayet rosa. Fargen er ikke tilfeldig og har en viktig historisk referanse.

To kunstnerne som opplevde det skeive utelivet før Tamaras tid er Inge Ås (f. 1953) og Fin Serck-Hanssen (f. 1958). Ås tegnet LesbeLotte på kvinneverkstedet SFINXA, en viktig del av den nye radikalfeministiske kvinnebevegelsen på 1970-tallet. Serck-Hanssen viser for første gang ni bilder han tok på den siste natten utestedet BC eksisterte i Nedre Slottsgate 2 i 1983. Dette var det året da en hittil ukjent dødelig sykdom, AIDS, plutselig dukket opp og ingenting skulle bli det samme.

Pride anno 2017
De siste tiårene med skeivt uteliv består først og fremst av talløse kvelder med mye moro, men det finnes tragisk nok fremdeles noen som ikke unner sine medborgere denne friheten. I fjor sommer ble 49 mennesker drept og 53 skadet da en 29-åring skjøt rundt seg på klubben Pulse i Orlando. Hendelsen var det dødeligste angrepet på LHBT-personer i USAs historie. Og denne våren søkte nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen om å få holde demonstrasjon i Fredrikstad under parolen “Knus homolobbyen”. Demonstrasjonen ble først godkjent av kommunen, men senere avslått på grunn av varslede motdemonstrasjoner. Homofile menn kan snart bli blodgivere i Norge etter årevis med diskriminering, men kun hvis de gjennomfører et 12-måneder langt sølibat, selv om de er i et fast forhold. Kampen for seksuelt mangfold burde vært over for lengst, men er ikke det.

Undertegnede oppfordrer derfor alle til å delta på årets Oslo Pride, som går av stabelen dagen etter åpningen av Skeivt uteliv. Gå på utstilling og gå i parade. Ta stoltheten og kjærligheten ut av mørke klubber og inn på solfylte gater.

Paulina Tamara, Let’s talk about the pink elephant in the room.

Foto av Fin Serck-Hanssen.