Fra tegneserien «Torpedert – Damskipet Gurres siste ferd», av K. Krohg-Sørensen

Norsk Maritimt Museum i Oslo åpner utstillingen «Torpedert. Krigsseilere under første verdenskrig» på veterandagen 8. mai. Her møter publikum glemte, men ytterst dramatiske skjebner. Rundt 2000 sjøfolk mistet livet på norske fartøy under første verdenskrig.

Norsk Maritimt Museum

«Torpedert» 8. mai – 11. november

I den nye utstillingen vises sjeldne gjenstander fra norske og tyske samlinger. Sterke historier er knyttet til dem. Et eksempel er en livbåt fra seilskipet «Castor II» av Lillesand, som ble minesprengt uten overlevende.

Vi blir også kjent med den spion- og fremmedfrykten som krigen ga opphav til i Norge. Hva kan vi lære av dette i dag?

Den anerkjente tegneserieskaperen Kristian Krohg-Sørensen har laget et hefte spesielt til utstillingen. Den kretser rundt mannskap og passasjerer på dampskipet «Gurre». Skipet seilte ut fra Bergen 28. februar 1917, lastet med stål for England. Messegutt Bernhard C. Bjørvik, 16 år gammel, fikk et brutalt møte med en farlig arbeidsplass.

Gjennom Bernhard og mannskapets skjebner ønsker Norsk Maritimt Museum å stimulere til refleksjon og debatt. Søkelyset er på de sivile som finner veien ut i farlige farvann. Hvorfor tar noen så enorm risiko? Finansfolk og redere kunne ta økonomiske sjanser og i mange tilfelle høste store gevinster, men for sjøfolkene var det livet som stod på spill. Hva våget de livet for?