Vebjørn Sand

2000 mennesker dukket opp for å se Sands største maleriutstilling noensinne. Sand vil være til stede for omvisninger hver dag under utstillingen.

Det alvorlige temaet til tross, det ble som forventet høy champagneføring og mye humor på åpning av Vebjørn Sands største maleriutstilling noensinne: Guernica – et vendepunkt på Galleri Fineart i Oslo 26. april.

Det var full brakke på Galleri Fineart, og stemningen var stor med Vebjørn og familien i sentrum for over 2000 besøkende som var kommet for å se maleriene og hilse på kunstneren. Utstillingen, som er en videreføring av Sands prosjekt om andre verdenskrig der ondskapens banalitet og menneskets individuelle valg står i sentrum, har Guernica som tema. Guernica er en liten by i Nord-Spania som ble bombet sønder og sammen i 1937 av det tyske luftvåpenet. Bombingen var en ren maktdemonstrasjon fra nazistenes side, og den lille byens sivilbefolkning ble ofre for en teppebombing som jevnet byen med jorden. Et militært overgrep som satte en støkk i menneskeheten og plantet en ny angst i oss: tilintetgjørelse fra luften.

Utstillingsåpningen den 26. april var nøyaktig 80 år etter bombingen av byen, og kvelden var preget av mye alvor og mye glede. Alvoret over tematikken, men en åpenbar glede over den feiringen av livet denne utstillingen tross alt er. For det er virkelig med lidenskap og overskudd Sand har malt over 70 store malerier, i en nærmest ekspresjonistisk stil, som tydelig viser at kunstneren har nådd et helt nytt nivå i sin kunstneriske karriere. Fargepaletten er holdt lys, med pasteller og overraskende innslag av neon, og fargene nærmest flyr over lerret og skaper en lystig stemning. Helt til man faktisk skjønner hva man ser: nemlig ondskapen i hvitøyet.

Utstillingen står frem til 21. mai, og Vebjørn kommer til å være til stede i galleriet hver dag for å fortelle om bildene sine.

Vebjørn Sand

Familien Sand er nært knyttet sammen både profesjonelt og personlig. Vebjørns foreldre, Øivind Sand, som også er en anerkjent maler, og Kari Sand, er alltid til stede når sønnen åpner en ny utstilling. Til venstre også Vebjørns bror, Eimund.

Per Christian Ellefsen holdt tale for Vebjørn og leste diktet Du må ikke sove av Arnulf Øverland.

Musen Maurice er et fast innslag når Vebjørn har utstilling. Maurice var i mange år modell på kunstakademiet og regnes for en av de siste bohemene i Oslo, og han hadde mange godord om sin gamle venn.

Daglig leder av Fineart, Rolf Stavnem, sa i sin tale til Vebjørn: «Det kommer et tidspunkt i en kunstners liv da publikum, kritikere og kunstneren selv skjønner at vi står foran noe som kommer til å gå inn i kunsthistorien. Jeg føler at vi er kommet til det tidspunktet i dag.»

Vebjørn Sand og undertegnede. Hvis du vil vite mer om Vebjørns tanker rundt utstillingen, kan du lese hele intervjuet med ham i papirutgaven av KUNST eller på nett.

Omvisning/foredrag med Vebjørn Sand

Lørdag 29. april kl 14:00

Torsdag 4. mai kl 18:00

Lørdag 13. mai kl 13:00

Søndag 21. mai kl 14:00

Maledag for barn i galleriet

Søndag 30.april kl 13:00

Lørdag 6. mai kl 13:00