Noen ganger kan en kunstopplevelse være vel så sterk på film. Her har KUNST funnet frem et knippe som er verdt en titt.

Marina Abramovic: The Artist is Present (2012)

Marina Abramovic, performancekunstens grand lady, er hyperaktuell i disse dager med store utstilling på Moderna Museet i Stockholm, som skal videre til Louisiana kunstmuseum i Danmark for så å ende opp på Galleri Brandstrup i Oslo. Så hvorfor ikke varme opp med filmen Marina Abramovic: The Artist is Present, en dokumentar som viser Abramovics forberedelser til sin store utstilling på The Museum of Modern Art i New York.

Edvard Munch (1974)

Vår egen evigaktuelle Edvard Munch er foreviget i den norske mini-serien Edvard Munch fra 1974, regissert av Peter Watkins. Serien ble senere omgjort til en tre timer lang biografisk spillefilm. Filmen dekker tretti år av Munchs liv og fokuserer hovedsakelig på de ytre påvirkningene som formet kunsten hans. Ingmar Bergman omtalte filmen som «et geni-verk», og den blir fremdeles vist verden over.

Frida (2002)

Frida – Salma Hayek, som selv spiller hovedrollen i den biografiske spillefilmen om den mexicanske kunstneren Frida Kahlo, var den ivrigste pådriveren for å få denne filmen laget. Da den kom i 2002, var det fremdeles mange som ikke hadde hørt om Kahlo og hennes dramatiske livshistorie. Filmen tar for seg Kahlos liv og hennes kunstneriske utvikling, men også sykdomsforløpet etter den tragiske ulykken som rammet henne, og det dramatiske ekteskapet med kunstneren Diego Rivera.

 

Pollock (2000)

Pollock – Jackson Pollock er blitt stående som en av de store amerikanske malerne fra mellomkrigstiden, og denne filmen viser hans vei til berømmelse. Ed Harris spiller den ganske så eksentriske Pollock så godt at man til tider glemmer at det ikke er Pollock selv man ser, men en spillefilmversjon av kunstnerens liv. Marcia Gay Harden spiller Pollocks kone Lee Krasner som selv var maler, men som aldri fikk den anerkjennelsen hun fortjente i sin tid. Gay Harden, derimot, fikk en Oscar for sin tolkning av Krasner, som forsvarte sin mann i tykt og tynt.

Lust for life (1956) 

Vi kjenner alle til mytene rundt Vincent van Gogh, men hva som er sant og hva som er oppspinn, er det ikke alltid så lett å bli klok på. I filmen Lust for Life fra 1956 kommer man litt nærmere den plagede og briljante kunstneren og hans liv, med Kirk Douglas i hovedrollen som van Gogh.

Piken med perleøredobbene (2003) 

Piken med perleøredobben er et av Johannes Vermeers mest berømte malerier og også tittelen på filmen som kom i 2003 med Scarlett Johansson og Colin Firth i hovedrollene. Dette er en nesten meditativ film som preges mer av å være visuelt vakker enn å fortelle en konkret historie, og vi sirkles inn i noen små, intime øyeblikk mellom Vermeer og hans unge assistent, som også blir modell for det berømte maleriet.

Basquiat (1996) 

Hvis du liker New York og 1980-tallet, er filmen Basquiat fra 1996, regissert av Julian Schnabel, nærmest et must. Spillefilmen viser den unge Jean-Michel Basquiats reise fra hjemløs grafittipunker som solgte hjemmelagde postkort på gaten, til å bli en feiret kunstner i New York. Men filmen viser også hans narkotikaproblemer og hans fall fra stjernehimmelen til rennesteinen igjen. David Bowie spiller Andy Warhol, en grunn nok i seg selv til å se filmen.

Camille Claudel (1988)

Camille Claudel er historien om den unge, talentfulle Claudel, spilt av Isabelle Adjani, som blir skulptør Auguste Rodins assistent, muse og elskerinne. Filmen følger hvordan Rodin, spilt av Gérard Depardieu, blir berømt, mens den minst like talentfulle Claudel forblir ukjent. Mangelen på anerkjennelse samt en graviditet som ender i abort, driver Claudel ned i dyp depresjon, og hun ender sitt liv på sinnssykehus. Først nå har Camille Claudel fått den anerkjennelsen hun fortjener, og i mars i år fikk hun sitt eget museum i Frankrike.

 

Factory Girl (2006) 

Andy Warhol var kjent for å finne seg muser som han dyrket i perioder, for så å miste interessen for dem etter en stund. Den unge New York-sosietetsjenta Edie Sedgwick kom fra en rik, men meget turbulent familie. Hun var vakker og stilfull, og Warhol falt pladask for henne. Hun spilte i mange av hans filmer og brukte opp hele formuen sin på å spandere dyre middager og fester på Andy og hans venner. Filmen Factory Girl fra 2006 har Sienna Miller i hovedrollen som den skjøre og narkotikaavhengige Edie, som stadig søker bekreftelse fra en mer og mer kynisk Andy Warhol.

Woman in Gold (2015)

Woman in Gold fra 2015 tar for seg det vanskelige temaet om hvem som eier kunsten som ble stjålet fra jøder under 2. verdenskrig. Svaret burde være enkelt, men som filmen viser, er dette en komplisert affære. Historien er basert på virkelige hendelser; en eldre jødisk kvinne, bosatt i USA, kjempet en bitter strid mot de østerrikske myndighetene om Gustav Klimts ikoniske maleri Portrait of Adele Bloch-Bauer, som ble stjålet fra hennes familie av nazistene. Hellen Mirren spiller hovedrollen som Maria Altmann, som måtte ta saken helt til høyesterett for å få gehør for sin sak.