Uten.Silo

Dorothee Beckers Uten.Silo fra 1969 bringer orden i hverdagen på lekent vis.

Dorothee Becker (f. i 1938 i Aschaffenburg, Tyskland) har ingen formell utdannelse innen design eller andre estetiske fag. Likevel designet hun i 1969 det som skulle bli et designhistorisk ikon og et prakteksempel på bruk av plast i designsammenheng.

Etter å ha studert språk i Frankfurt og München bodde Becker en periode i Paris og London før hun flyttet til California i 1960. Hun vendte tilbake til hjemlandet tre år senere sammen med sin ektemann, designeren Ingo Maurer, og sammen opprettet de design- og produksjonsfirmaet Design M i München. Her produserte de Ingo Maurers lamper, samt diverse hverdagslige bruksgjenstander i fargerik plast.

Ideen til Uten.Silo startet med et pedagogisk leketøy i tre som Becker utformet til barna sine året før, men etter lunken respons fra de små gjorde hun noen endringer slik at de geometriske formene fra spillet fikk et mer praktisk bruksområde for voksne så vel som barn. Ingo Maurer var overbevist og investerte i tungt og dyrt utstyr for å sette konas idé i produksjon. Og denne gangen var ikke responsen lunken. Uten.Silo fikk raskt stor suksess i både Europa og USA.

Den vegghengte organisereren består av praktiske beholdere i ulike størrelser og former til oppbevaring av hva det måtte være, i hvilket rom det måtte være. I USA ble den passende markedsført under navnet Wall-All. Fronten er sprøytestøpt i skinnende blank ABS-plast, samme type hardføre materiale Legoklosser er blitt laget av fra 1962 frem til i dag.

1960-tallet var plastens tiår. Den fargerike oljeplasten var et produkt av den konsumorienterte og teknologiske optimismen som preget det svingende 60-tallet. Oljeplasten gav uante muligheter hva gjaldt form og farge, og den var relativt billig. Bare fantasien satte grenser. Så ble det oljekrise. Mange steder i Europa ble det innført sparetiltak, og oljen – og videre plasten – gjorde store prisbyks. Produsenter og forbrukere ble som resultat mer opptatt av naturmaterialer, den fargerike plasten var ikke lenger like fristende. Dette gikk hardt utover Uten.Silo, og produksjonen opphørte i 1974. Den mindre varianten Uten.Silo II fulgte få år etter.

I dag produseres Uten.Silo I og II av Vitra, i fargene rød, hvit og sort. Den er minst like populær i dag som i sine glansdager. Sannsynligvis fordi den befinner seg i spenningsfeltet mellom logisk orden og lekent design, personliggjort av alle småtingene man oppbevarer i den. Selv roteskuffinnhold blir et blogginnlegg verdig i en Uten.Silo. Og har du ikke råd til en, kan du alltids lage deg en gjør-det-selv-versjon.