Bjarne Melgaard

Hva med Bjarne Melgaard over sofaen? Alle foto: Fineart

Trenger du en god grunn for å kjøpe kunst? Her får du ti!

1. Blir forelsket

Psykologer og hjerneforskere har lenge vært interessert i hvorfor mennesker er så fascinert av kunst. Vi har skapt bilder i 40 000 år (det er mye lenger enn vi har hatt et skriftspråk), og vi er fortsatt like opptatt av å omforme tanker og ideer til former og bilder. Det forskerne har funnet, er at ved å koble folk som ser på kunst til hjerneskannere, ser man sterk aktivitet i den delen av hjernen som har med glede å gjøre. Den samme delen som aktiveres når vi er forelsket. Og det er derfor gleden av å eie et kunstverk føles sterkere enn det å eie en sofa. Kunsten blir en del av vårt emosjonelle register, og vi føler oss knyttet til det, på samme måte man gjør til en man er forelsket i.

2. Få ny kunnskap

Det er få ting som kan være så berikende som å dykke ned i et nytt kunstnerskap. Det er som å bli presentert for et nytt univers der noen inviterer deg inn i deres komplekse og intrikate verden. Og et originalt kunstverk kan fort gi deg lysten til å forske videre, lese mer og rett og slett få litt greie på kunst. Det er en investering man sjelden angrer på.

3. Mat en kunstner

Tro det eller ei, men kunstnere har også materielle behov som går utover dårlig rødvin og nye malepensler. Ved å kjøpe kunst er du med på å støtte en økonomisk sårbar yrkesgruppe. Kunstnere er den gruppen i Norge som nærmest konsekvent faller nederst på statistikker over lønnsinntekter i landet, og er den yrkesgruppen som har størst usikkerhet med tanke på fremtidige inntekter. Hvis vi vil ha et rikt kulturliv, er vi nødt til å betale dem som skaper kulturen. Når du kjøper original kunst, i motsetning til en plakat fra IKEA, er du med på å holde vår kultur og kulturarv ved like. Uten penger stopper faktisk kunsten opp.

4. Imponer

La oss være ærlige; kunst er blitt den nye kulturelle kapitalen. Det har aldri vært så mange folk på galleriåpninger eller vært solgt så mye kunst i Norge som nå. Og det er mer imponerende med et maleri enn en plakat. Det er mer schwung over en skulptur enn en vase fra Skeidar. Det er noe helt spesielt å komme til et hjem der kunst, og ikke nips, dominerer interiøret. Det vekker nysgjerrighet, og man tillegger ofte kunstkjøpere, fortjent eller ikke, en viss dybde. Dessuten kan det åpne opp for mange spennende samtaler.

5. Vis hvem du er

Kunst er veldig personlig. Og den kunsten du velger, sier mye om den du er, bevisst eller ubevisst. Det du velger å ha på veggen hjemme, er nesten som et lite vindu inn til sjela di. Nå kan det jo hende at du ikke vil at folk skal kikke inn i ditt innerste, men det er uansett en utmerket måte å vise hvem man er og hva man liker gjennom de kunstverkene man velger. Velg din kunst med omhu, og stå for det!

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum.

Terry O'Neill

Terry O’Neill

6 Utvid horisonten

Det som er så spennende med kunst, er at den er med på å utvikle deg som menneske. Undersøkelser publisert av den amerikanske psykologforeningen viser at folk som har hatt kunst som de i utgangspunktet ikke likte, hjemme hos seg i tre uker, kom tilbake med ny innsikt og kunnskap både om seg selv og den kunsten de hadde fått med seg. De hadde rett og slett fått utvidet sin toleranse for «vanskelig» kunst, og hadde begynt å like kunst som før hadde vært helt uinteressant for dem. Ved neste undersøkelse der de ble bedt om å velge det kunstverket de likte best, valgte de ofte det verket som før hadde rangert som minst attraktivt. De hadde rett og slett fått en mer sofistikert smak.

7. Få det pent hjemme

Vi nordmenn er fryktelig opptatt av å ha det pent hjemme, men kunst skal ikke behandles som dekorasjon. Vi bruker summer som bare kan sammenlignes med det amerikanske forsvarsbudsjettet på oppussing hvert år, så hvorfor ikke legge noen av disse pengene i noe som virkelig gjør ditt hjem flott. Kunst er med på å sette preg på hjemmene våre på en personlig måte, og ikke noe fyller opp en hvit vegg så bra som et maleri. Man føler seg rett og slett litt som en dronning i eget hjem når veggene er fylt med kunst.

8. Spennende samtaler

Det første folk gjør når de kommer hjem til meg, er å gå bort til et bilde jeg har av Bjarne Melgaard, som nok kan oppfattes som ganske provoserende. Umiddelbart vil de vite hvorfor i all verden jeg har kjøpt et sånt bilde, og så er samtalen i gang. Om kunst. Om moral. Om etikk. Om alt som jeg synes er spennende. Kunst, enten den er provoserende eller ikke, er en fin måte å bli kjent med hverandre på. Enten det er nye eller gamle bekjentskaper. Spør en god venn hva hun synes om et bilde du har, og kanskje vil du oppdage helt nye sider ved denne personen. Og hun ved deg.

9. En investering

Det er ikke helt lov enda, i Norge, å tenke på kunst som et kommersielt produkt – på godt og vondt. Men slik er det ikke i resten av verden, hvor kunst ofte blir brukt som en finansiell investering. Det er en grunn til at oligarkene, sjeikene og businessdamene setter sine formuer i kunst. En Monet, Manet eller en Modigliani går for millioner på auksjon, og det blir regnet for trygge plasseringer fordi det alltid vil finnes kjøpere, enten museer eller pengesterke samlere. For oss som har et litt mer nøysomt budsjett, kan prosessen med å finne kunst til overkommelige priser være en spennende oppgave. Det å kjøpe et bilde av en kunstner som er i begynnelsen av sin karriere, for så å oppdage fem år senere at bilde går for det tredobbelte på kunstmarkedet, er en god følelse, enten man har tenkt å selge videre eller ikke. Men man skal vite hva man gjør, og ikke all kunst blir mer verdifull. Det som er helt sikkert, er at kunsten du kjøper kommer til å bli verdifull for deg. Det er noe du kan glede deg over daglig og som ikke kommer til å være umoderne om noen få år. Det vil være noe du kan gi videre til dine barn og barnebarn, og som flere generasjoner kan ha glede av. Og det må jo være en god investering.

10. Gjør det fordi du ikke klarer å la være

Det finnes nesten ikke noe bedre i verden enn å falle for et kunstverk. Det er nesten som å falle for et menneske. Selv har jeg kjøpt kunst jeg på ingen måte har hatt råd til, men som jeg simpelthen ikke klarte å forlate. Som om livet plutselig virket tomt og meningsløst uten akkurat dette bildet. Det har ikke alltid vært like lett å komme hjem til samboeren med nok et maleri eller fotografi og fortelle at de pengene vi skulle på ferie for … vel, de er nå brukt til noe annet. Men som med alt annet her i livet, så handler det om prioriteringer. For meg er kunst som kjærlighetsforhold; det er ikke alltid lett, men det er alltid verdt det.

Pushwagner

Pushwagner.

Fotocollage på kjøkken.