Ingen grunn til å sitte hjemme og kjede seg denne uken med spennende utstillinger over hele Oslo. KUNSTs redaktør har tatt pulsen på et knippe av dem.

Ingrid Lønningdal

Ingrid Lønningdal hos Oslo kunstforening. Foto: Christina Leithe Hansen.

Ingrid Lønningdals separatutstilling Divisions of Space på Oslo kunstforening er bygningsfasader kilde til analyse og bearbeidelser. Flere av verkene tar utgangspunkt i pendlingen fra et næringsområde hun passerer til atelieret hver dag. Verkene er delt inn i seks nye serier i form av collage, tekstil, silketrykk og maleri på papir og strie. Arbeidene har fått et helhetlig uttrykk gjennom en dempet fargepalett og nærmest en organisk fasade, som står i kontrast til den råe urbane tematikken. Resultatet er en urban poesi der hun knytter fragmenterte by-elementer som gatestubber, inneklemte parkeringsplasser og betongbygninger sammen til et noe større. Utstillingen står frem til 24. april.

 

Sissel Fredriksen på Tegnerforbundet.

Det var dobbel åpning på Tegnerforbund i forrige uke med Sissel Fredriksen og Hans Kristian Borchgrevink Hansen.

Sissel Fredriksens utstilling Ute. Speiling. Avisene. tar for seg en tematikk der motsetninger og sammenstillinger utforskes. Noe som gir rom for å se tvetydigheter rundt temaer som åpenhet, informasjon og tilbaketrekning, reflektert i ordene: Ute, speiling og avisene. Vi er vant til å søke sammenhenger, til å søke orden i kaoset. Her utfordrer Fredriksen oss til å gjøre nettopp det motsatte; å se verden slik den faktisk er, fragmentert og flyktig. Og uten at hun prøve å gi oss verktøyet til kategorisere den. Streken hennes er hurtig og utflytende. Tegnede elementer som kan ses som grener og trær sammenfaller med uleselige avissider. Det er noe nesten litt feberaktig over utrykket, der røde og blyantgrå strøk danner et lett kaos man ikke får lov å lage orden i. En suggerende utstilling som inviterer til fruktbar uro.

 

Tegneforbundet

Hans Kristian Borchgrevink Hansen på Tegnerforbundet.

Hans Kristian Borchgrevink Hansens utstilling  Bylukter har som utgangspunkt å ta de materialene vi har i vår umiddelbare nærhet på alvor. Utstillingen er satt sammen av et rikt arkiv elementer Borchgrevink Hansen har funnet og samlet. Lommerusk og objekter funnet på gaten eller på et ateliergulv danner et mangfold av materialer, former, overflater og historier. Utstillingen består av papirarbeider, veggtegninger og en animasjonsfilm. Det blir en personlig reise, men ikke en ekskluderende reise. For det skal faktisk ikke mer til enn at vi stikker hånden ned i våre egen lomme og drar frem det vi finner der av sjokoladepapiret eller rusk. Og gir det vår helt egen fortelling. Det er noe av eventyret i utstillingen, der Askeladden plukker opp tilsynelatende verdiløse gjenstander, gir dem verdi, og som til slutt vinner ham prinsessa og halve kongeriket.

Begge utstillinger står til 23. april.

 

Arno Rafael Minkkinen. Oulujärvi Afternoon, Paltaniemi, Kajaani, Finland, 2009.

På WILLAS contemporary i Tordenskioldsgate er det den finske fotografen Arno Rafael Minkkinen som er aktuell med utstillingen Floating in the Air der hans ikoniske selvportretter vises. I 45 år har Minkkinen brukt sin egen nakne kropp som subjekt, enten han henger utenfor the Grand Canyon, ligger nedgravd i snøen, eller holder pusten under vann. Bildene hans er presise og universelle og bærer preg av Minkkinens eget motto; Art is risk made visable. Vises frem til 7. mai.