Foto: Matthis Kleeb Solhei

Vi spør kjente personer om deres forhold til kunst. Først ut i 2017 er skuespiller Iselin Shumba.

Skuespiller Iselin Shumba (32) har gjort seg bemerket både på scenen og på TV de siste årene. Hun er aktuell i stykket Eg ringer mine brør ved Hordaland teater, og før det har vi sett henne som Hjerterud i NRK Supers julekalender Snøfall i 2016. Hun hadde også hovedrollen i filmen Oslo Traffic og sjarmerte oss i senk som Petrine i Reisen til julestjernen på Nationaltheatret. Men det kanskje ikke alle vet, er at Iselin Shumba også er ganske erfaren innen billedkunsten – som modell, men først og fremst ved å livnære seg som maler.

1. Hvilken utstilling og hvilket museum/galleri besøkte du sist?
Kode Samtid i Bergen. Liten utstilling som dekket bredt. Malerier som Hilde Vemrens Grace Jones, Odd Nerdrums Mann og hestehode og Kjell Torrisets Afterglow, et bilde som faktisk lyser mektig som et alter, hang sammen. Når bilder av så forskjellig art sidestilles, blir det rett og slett jazz. Det var også fotografier i Madonna-serien til Anne Katrine Dolven. Dette er fotografier som påvirker deg, enten du vil eller ikke, fylt med referanser, men samtidig noe forstyrrende ukjent.

2. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
The Two Fridas av Frida Kahlo. «Take your broken heart, make it into art», sa skuespilleren Carrie Fisher. Jeg kommer aldri til å bli ferdig med min fascinasjon for Frida. Må besøke det blå huset hvor hun vokste opp, levde, skapte og døde. Er også mye kunst av Catharina Grosse jeg drømmer om å se live. Og kunst som forsvant under jorden i regi av nazismen under 2. verdenskrig.

3. Fins det kunst som provoserer deg?
Veldig mye kunst provoserer meg, og ofte er det slik at den kunsten som provoserer meg mest, er den kunsten som ender opp med å lære meg mest.

 

The Two Fridas av Frida Kahlo.

 

Marlene Dumas, Evil is Banal, 1984.

 

River Man av A Kassen.

4. Hvilken kunstner ville du delt en flaske rødvin med i hennes/hans atelier?
– Marlene Dumas, hun provoserer meg, det er herlig.

5. Mener du at kunnskap er en forutsetning for å oppleve kunst?
– Nei. Jeg har knapt sett en kraftigere kunstopplevelse enn da min niese Frida fikk se de splitter nye skulpturene River Man av A Kassen på Kistefos-Museet. Hun var ekstatisk. Hun var 8 måneder gammel. Men kunnskap og referanser kan helt klart være med på å berike opplevelsen. Kunst handler jo mye om det vi ikke alltid forstår, det følte, det vi ikke klarer å forklare med ord. Jeg mener at nysgjerrighet er om mulig en enda viktigere forutsetning enn kunnskap.

6. Hvilken nålevende kunstner ville du hyret for å lage en akt av deg?
– Det ville vært crazy å blitt foreviget av Odd Nerdrum. Har vært så heldig og blitt malt av en av hans vidunderlige elever, Helene Knoop. Det er en så vakker prosess.

 

William Turner, Dido bygger Kartago, 1815.

 

Giovanni Bellini, The Ecstasy of St. Francis, 1480.

 

Rembrandt, Den bortkomne sønnen, 1663–1665.

7. Hvilket yrke ville du valgt om du ikke skulle vært kunstner?
– Barnelege

8. Har du en kunstopplevelse som har gjort et uslettelig inntrykk på deg?
– Flere. Malerier som gjør meg til et forsteinet troll:
Dido bygger Kartago, William Turner
Francis av Assisi, Giovanni Bellini
Den bortkomne sønnen, Rembrandt, her nevner jeg bare noen. Med ettertanke er det kanskje nåden i disse bildene som slår lufta ut av meg. Og jeg får Firenze-syndrom i Firenze. Denne psykosomatiske ekstasen inntraff også da jeg besøkte kvinnetempelet Benteay Srey i Kambodsja.

9. Skulle det begynne å brenne hjemme oss deg, hvilket kunstverk redder du ut av huset?
– Mitt eget, et selvportrett som heter Løvetannkvinnen

10. Hvilke fem kunstverk ville stått på din kanon?
Slaveskipet av William Turner
Det syke barnet av Edvard Munch
Kvinne i gull – Gustav Klimts portrett av Adele Bloch-Bauer
Lilith am Roten Meer av Anselm Kiefer
Arch of Hysteria av Louise Bourgeois
Michelangelos David, han har så sexy rumpe.

11. Når kjøpte du sist et kunstverk, og hvilket?
– Jeg byttet til meg et fantastisk fotografi av Jo Straube. Han har tatt det fra en luftballong som sammen med flere andre luftballonger svever i soloppgang over Kmer-riket i Myanmar. Hadde jeg hatt råd til det, hadde jeg kjøpt et fotografi av Jimmy Nelson, Noel Pearse & Dominique Pere, som nettopp var stilt ut på WILLAS contemporary i utstillingen Before They Pass Away. Bildet viser to Maori-kvinner.

12. Hva hadde livet vært uten kunst? 
– Jeg tror rett og slett ikke at det ville vært no’ særlig menneskelig liv. All historisk kunnskap er formidlet gjennom kunst. Vi hadde jo ikke hatt særlig peiling på hvordan menneskelivet var for 300 år siden, eller 3000 eller 30 000 år siden. Kunsten forvalter fortiden for fremtiden. Jeder Mensch ist ein Künstler.