MoMA

Insallasjon fra «From the Collection: 1960–1969.» The Museum of Modern Art, New York, 26. mars, 2016–12. mars, 2017. © 2016 The Museum of Modern Art. Photo: Gus Powell

Gagosian Gallery

Foto: AP / Scanpix

01 Gagosian Gallery

Gallerigaten

Rundt 24th Street på Manhattans West Side, mellom 10th og 11th Avenue, har en rekke anerkjente gallerier etablert seg. Deriblant Gagosian Gallery. Galleriet er én av flere avdelinger verden over og ble startet av den omstridte forretningsmannen Larry Gagosian. Galleriet kuraterer store utstillinger med internasjonale stjerner som Takashi Murakami, Jeff Koons og Damien Hirst. Utstillingene her er kjent for å være spektakulære og har appell til et bredt publikum. Når man først befinner seg i dette nabolaget, er det verdt å få med seg gallerier som Cheim & Read, James Cohan Gallery og Asya Geisberg Gallery. Til tross for at dette er såkalte high-end-gallerier, er betjeningen vennlig og inkluderende bare man kommer seg innenfor døren, den er det nemlig ikke alltid like lett å finne.

www.gagosian.com

02 Time Out New York

Din ultimate guide

Time Out New York – også referert til som TONY, er din viktigste venn når du er i NYC. Bladet gir en fullstendig oversikt over hva som skjer på kulturfronten i New York City. Her finner du også anmeldelser av konserter, forestillinger, restauranter og utesteder. Bladet er delt inn i kategorier, og hver kategori er igjen delt inn i nabolag. Så hvis du skal se en utstilling i ett nabolag, kan du bla deg frem til oversikten over hvilke andre ting som skjer der du befinner deg. Magasinet kan kjøpes i alle kiosker, og det finnes også en supplerende nettside.

www.timeout.com/newyork

 

 

03 The Frick Collection

Herskapelig kunst 

På Manhattans fasjonable Upper East Side ligger et gammelt herskapshus som tidligere tilhørte industrikjempen Henry Clay Frick. I tillegg til en oase med en fantastisk hage og en fontene midt i museet finner man også en unik kunstsamling som tilhørte husets herre. Huset og samlingen ble gjort om til museum i 1935 og har en imponerende liste av kunstverk. Kunstnere som Rembrandt, Vermeer, Gainsborough, Goya og Whistler er representert med store signaturverk. Du finner mer informasjon på www.frick.org. Vær oppmerksom på at museet er steng på mandager og på offisielle fridager.

www.frick.org

04 Kunstmesser og biennaler

Siste nytt 

New York har siden 1950-tallet vært et episenter for moderne kunst, og det er derfor naturlig å legge store kunstmesser til byen. Messene arrangeres for at gallerier skal få vise frem de hotteste kunstnerne, de beste verkene og de nyeste trendene. Alle messene viser moderne samtidskunst og er tilgjengelig for alle. Har man et raust reisebudsjett, er det mulig å gjøre kupp ved kjøp av nye up-and-coming-kunstnere. Show som er verdt en tur: The Armory Show, Artexpo New York, Frieze New York, Affordable Art Fair, Pulse Art Fair, Scope New York. Er raskt google-søk vil gi deg oversikt over tidspunkter og lokasjon.

05 Art Tours

Kunstscenen i New York kan mildt sagt være overveldende. Hvis man har lyst på faglig hjelp, kan man melde seg på en guidet kunsttur i byen. Da vil en newyorker med kunstutdannelse legge frem et skreddersydd opplegg etter kundens ønske. Det finnes flere aktører, så ved å søke på New York guided art tours vil man få opp flere tilbud.

www.newyorkartours.com

06 Auksjonshuset Sotheby’s

Solgt! 

Hvis man virkelig har et reisebudsjett man ikke vet hva man skal gjør med, er Sotheby’s et fint sted å brenne av noen tusen dollar i en fei. Det er noe litt mystisk og myteomspunnet over de gamle auksjonshusene, og terskelen er nok ganske høy for å ta turen innom. Hvis man likevel tør, har man en ganske spesiell opplevelse i vente. Her får man et innblikk i en gammel tradisjon hvor penger og prestisje er viktige aktører. Sotheby’s på Manhattans 71th Street åpnet dørene for publikum i 1955 og har siden vært helt sentral som kunstomsetter, ikke bare i USA, men også i hele verden. Prisrekorder blir satt hele tiden i dette auksjonshuset. Her selges nyere kunst så vel som gamle mesterverk, eksklusiv vin og smykker. Hvis man bestemmer seg for å bli med på en auksjon, kan det være lurt å ta kontakt på forhånd, registrere seg og få en liten virtuell opplæring i det å by på kunsten. Her er det nemlig den ultimate diskresjon som gjelder. Å løfte et øyenbryn på feil tidspunkt kan koste deg tusener.

http://www.sothebys.com/en/inside/locations-worldwide/new-york/overview.html

07 Kunstbokhandler

New York har hundrevis av fantastiske bokhandler. Hvis man kun er på utkikk etter kunstbøker, er dette knippet verdt et besøk.

Printed Matter ligger i nabolaget Chelsea og er en non-profit bokhandel drevet av kunstnere. De har spesialisert seg på å selge bøker som er produsert av kunstnerne selv på små private forlag. De har omtrent 15 000 titler fra 6 000 forskjellige kunstnere, i tillegg har de artist talks og kunstforedrag. www.printedmatter.org

Dashwood Books ligger i kunstnerkvartalet East Village og er drevet av tidligere sjef for Magnum Photo. Bokhandelens profil er sjeldne fotobøker, vintagebøker og bøker som ikke lenger utgis. En sjarmerende butikk med en lidenskapelig eier.

www.dashwoodbooks.com

Karma bokhandel ligger i West Village og har spesialisert seg på kunstbøker, deriblant signerte eksemplarer, samt blader og kunst. Gjerne bøker som er gått ut av produksjon og sjeldne utgaver. Her kan man finne mange små skatter.

www. karmakarma.org 

08 Antikviteter for alle

Manhattan Art & Antiques Center ligger i Midtown og er et slags kjøpesenter for kunst og antikviteter. Over 100 gallerier er samlet under samme tak og tilbyr kvalitetssikrede varer fra kategorier som maleri, porselen, smykker og i grunnen alt det ens hjerte måtte begjære av gamle, fornemme ting. Hva med Salvador Dalís brosje “Ruby Lips with Teeth Like Pearls”? Denne brosjen er visstnok formet etter Marilyn Monroes lepper, og å kysse den skal føles som å kysse henne selv. Om så er vet vi ikke, men brosjen kan du kjøpe her. Adresse og åpningstider finner du på www.the-maac.com.

The Met
09 Musts i NYC

Guggenheim Museum er tegnet av den kjente amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright og huser noen av de fremste verk innen moderne kunst.

www.guggenheim.org/new-york

Metropolitan Museum of Art – eller The Met, som newyorkere kaller det – ble grunnlagt i 1870, og samlingen viser kunstverk fra forhistorisk tid frem til i dag.

www.metmuseum.org

Museum of Modern Art, også kjent som MoMA, har en av verdens mest omfattende samlinger med moderne kunst.

www.moma.org