Munch

Hode ved Hode, 1905.

Munchmuseets evne til å fornye seg og tenke annerledes gjør at de stiller i særklasse og stadig vinner nytt publikum.

Lyden av syngende rotter, dans i skateparken på Grønland, Knausgård som kurator, Munch-verk som settes i relasjon med Madame Bovary og refleksjoner over individets sårbarhet er bare noe av det som står på agendaen for Munchmuseet i kunståret 2017.

Det er pressekonferanse på Munchmuseet, og entusiastiske kuratorer og prosjektledere står i kø for å presentere årets program. Museet som er midt i en krevende flytteprosess fra Tøyen til Bjørvika, har gjort noe helt enestående for sin posisjon; de har flyttet Munchs påvirkningskraft ut fra de gamle lokalene og ut i byen, der den, spør du meg, hører hjemme.

Munch tilhører menneskene som bor i byen, og det tar museet på alvor. I samarbeid med Kunsthall Oslo, Munchmuseet i bevegelse, og ved å invitere inn eksterne kuratorer, vil publikum bli presentert for nye sider av Munch, så vel som nye tolkninger av Munch gjennom andre kunstformer som dans, video og skulptur.

Her er noen smakebiter:

Bohemens bryllup, 1925-26 © Munch-museet/Munch-Ellingsen gruppen/BONO Foto: © Munch-museet

Emma og Edvard – kjærlighet i ensomhetens tid. 
28. januar – 17. april.

I denne utstillingen settes for første gang Munchs verk i samspill med videoinstallasjoner. Madame B (2014) er skapt av Michelle Williams Gamaker og kurator Mieke Bal. Madame B er en tolkning av Flauberts kjente roman, Madame Bovary, og tar for seg hvordan vi mennesker ser på hverandre i sosiale sammenhenger. Og det er lett å tenke på den eksistensielle ensomheten når man ser malerier som Bohemens bryllup der bruden er omgitt av mennesker, men hvor likevel hennes ensomhet er tydelig.

Utstillingen tar for seg åtte videoinstallasjoner og rundt 75 av Munchs verk.

Ute K. Falck, medkurator på prosjektet, forteller at hennes møte med en filmskapers tolkninger av Munch har gitt henne et bredere syn på hva slags muligheter som ligger i Munchs kunstnerskap. Og forhåpentligvis er det det utstillingen gjør med oss også.

Danseforestilling

30. mars til 1. april inviteres det til en helt spesiell aften i skateparken i Gamlebyen. Danseforestillingen Fall av Koreograf Martine Hammervold- Austinat, er en forestilling som gjenspeiler de fysiske utfordringer og muligheter som finnes i en betong-bowle. Forestillingen er bare en av flere events som kommer til å finne sted i bydel Gamle Oslo, som en del av samtidskunstprogrammet Munchmuseet i bevegelse og som er kuratert av Dr Natalie Hope O’Donnell. For fullt program gå til Munchmuseets egen hjemmeside.

Knausgård + Munch = Mot Skogen.

Vi blir aldri lei forfatter Karl Ove Knausgård. Nå har han blitt invitert til å skape en personlig utstilling som skal vises for publikum fra 6. mai- 8. oktober. Sammen med Munchmuseets egen kurator Kari J. Brandzæg har han valgt bilder som fra før ikke er så kjent for publikum, slik at vi får muligheten til se Munch med nye øyne. Mye av den billedlige tematikken i de 100 malerier og 30 grafiske verk som vises, vil bevege seg fra det ytre til det indre rom, inn i det kaotiske og uferdige, med det latent truende i naturen som Munch utforsket.

Kunsthall Oslo

Munchmuseet samarbeider også med Kunsthall Oslo hvor blant annet maler Teddy Røwdes malerier fra Stenersensamlingen vises fra 10.6.- 20.8. Røwde er en av de få kvinnelige kunstnerne som er representert i Stenersensamlingen. Utstillingen viser arbeider fra hennes tidlige karriere laget på reiser rundt i Europa, Amerika og Norge. Hennes malerier er fylt av mengder med detaljer og hennes kunstnerskap har fått fornyet interesse hos kunsthistorikere og kuratorer. Utstillingen er co-kuratert av Christina Langaard Kjellevik.

Dette og mye annet, som foredrag, verksted, BabySkrik og konserter, kan du få full oversikt over ved å gå til museets egen hjemmeside munchmuseet.no