Prado

Foto: Anne Vesaas

Hvordan besøker du Pradomuseet i Madrid hvis du bare har tre timer til rådighet? Enten har du en plan, eller så glir du bare rundt og lar deg overraske. I Prado er det faktisk ingen dum idé å bare flyte fra sal til sal, for her er det ekstremt høy kvalitet på det meste.

Overlevelsesguide

– www. museodelprado.es

– Åpent nesten alle dager i året (sjekk hjemmeside). Mandag til lørdag 10–20. Søndager og helligdager 10–19.

– Sett av minimum tre timer til besøket, helst en dag.

– Bestill gjerne billetter på forhånd via hjemmesiden.

– Begynn med Prado hvis du planlegger flere museer på en dag (stakkars deg).

– Fn dag (stakkars deg). re m.

– Vær uthvilt (vin/øl etterpå, ikke før).

– Planlegg et kaféstopp etter maks to timer hvis du skal være der en hel dag.

– Gode sko (selvsagt).

– Museo Thyssen-Bornemisza og Museo Reina Sofia er i nabolaget.

Prado har en av de beste malerisamlingene i verden, og samlingen er stor. Det er 7600 malerier, 1000 skulpturer, 4800 grafiske trykk og 8200 tegninger. Av disse er 1300 arbeider utstilt i museet, mens 3100 er på utlån til andre museer og institusjoner. Prado har mer Tizian, Rubens, Velázquez og Goya enn noe annet museum i verden, og det er mange hovedverk av malere som Rogier van der Weyden, Hieronymus Bosch, Rafael og El Greco. Prado har også en flott samling av antikke skulpturer, men den blir ofte glemt fordi maleriene gjør deg mo i knærne. Det er en utpreget sanselig samling, og bildene er så vidunderlig godt malt at du, om du lar øyet forføres, føler deg helt beruset der inne i Prados saler.

Prado har en av de beste malerisamlingene i verden, og samlingen er stor.

Bakgrunn

Prado betyr «eng», og det lå en stor eng der museet ble bygget. Arkitekten var Juan de Villanueva, og tegningene til det nye museumsbygget var underveis i 1785. Det er en av de første bygningene som var spesifikt tenkt som museum, og et strålende eksempel på nyklassisistisk arkitektur. Kong Karl III ønsket seg et vitenskapsmuseum, men hans barnebarn Ferdinand VII bestemte senere – under påvirkning av sin kone Maria Isabel de Braganza – at det skulle bli et kongelig museum for maleri og skulptur. Dørene åpnet for publikum for første gang i 1819.

De spanske kongene var særlig interessert i maleri, og samlingen ble påbegynt på 1500-tallet under keiser Karl V. Senere habsburgere som Filip II og Filip IV var spesielt ivrige samlere, og mange av de mest betydelige verkene kom til på 1500- og 1600-tallet.

Hva museet har og ikke har

Dette er de gamle mestrenes høyborg. Museet er uovertruffent på spansk maleri, det har en av de største samlingene av italiensk maleri utenfor Italia og en ekstremt god samling av flamsk maleri. Museet har nesten 50 Velázquez-malerier og nesten 140 arbeider av Goya, mer en 40 malerier av Tizian og mer enn 90 malerier av Rubens.

Om du vil se Picassos Guernica og moderne kunst, så ta turen til Museo Reina Sofia i nabolaget.

Velázquez

Velázquez. Las Hilanderas (Spinnerskene).

Med barn

Gjør det til en lek. Gå i museumsbutikken først og kjøp postkort av verkene du vil se. Små barn kan klare omtrent 10 bilder, neppe mer. Lek «finn bildene og vinn!». Når alle bildene er funnet, blir det is eller annet godt. Dette fungerer overraskende bra.

Orienter deg

Bygningen var tenkt som museum og er derfor ganske oversiktlig med store saler og mindre rom. Det har tilkommet noen nye fløyer, men det er ganske greit å orientere seg. Forhåndsbestill billett for å unngå kø, eller kjøp billett på Goya-plassen. Det er fire innganger til museet. Hvis du går inn Jerónimos-inngangen (til venstre for billettsalget), så ta til høyre og så igjen til høyre. Begynn gjerne med italiensk og flamsk maleri (rom 49–58). Følg Prados foreslåtte rute når du kommer dit, eller studer det interaktive kartet på hjemmesiden på forhånd. Se under Visit the Museum, så Access, så Access Interactive Floor Plans. www. museodelprado.es.

Planegg besøket

Hvis du besøker museet om høsten, er det fint lys midt på dagen og færre besøkende. Om sommeren er det en fordel å begynne tidlig, før det blir for varmt, eller senere på ettermiddagen.

Kom når museet åpner klokken 10.00. Det er ofte roligere mellom 15.30 og 17.30 når spanjolene spiser lunsj.

Hva skal du se?

Du bør, naturligvis, ha et helt liv, eller i det minste en hel dag, når du besøker et museum av Prados kaliber. Livet er kort, så Prado har laget 1-, 2- og 3-timersguider for å hjelpe deg (se under Que Ver/What to See-seksjonen på hjemmesiden).

Du må ikke gå glipp av Velázquez’ Las Meninas – et hovedverk og blant annet tema for første kapittel i filosofen Michel Foucaults bok Tingenes orden. Ei heller Velázquez’ Las Hilanderas (Spinnerskene) som er en malerisk nytelse. Få med deg Boschs Lystenes hage, Bruegels Dødens Triumf, van der Weydens Nedtagelsen fra korset, El Grecos Portrett av en adelsmann med en hånd på brystet (mulig selvportrett) og Goyas Pinturas Negras (Sorte malerier) med blant annet Tiden som spiser sine barn. Den spanske stilleben-tradisjonen er også godt representert – se for eksempel Zurbaráns Stilleben med fire kar. Tizian (St. Margareta er en personlig favoritt) og Rubens fortjener også din oppmerksomhet.

Prado har utviklet en museumsapp som kan lastes ned iTunes App Store. Den heter Second Canvas: Museo del Prado, og den gir god oversikt og informasjon. Bruk den hjemme før og etter besøket så du ikke står med nesen i et nettbrett eller en mobil når du er på museet. Da går du glipp av herlighetene rundt deg.

Det er mange underlige og vakre malerier i Prado som gjør sterkt inntrykk, og det er et museum det passer godt å gli rundt i og nyte. Unn deg selv den gleden. Reis til Madrid!

Velázquez

Velázquez, Las Meninas.

El Greco

El Greco. Portrett av en adelsmann med en hånd på brystet (mulig selvportrett).