Paul Gauguin

Paul Gauguin (1848-1903) Aha oé feii (Eh quoi, tu es jalouse ?), 1892, olje på lerret, 66 x 89 cm, Pushkin Museum, Moskva. COPYRIGHT: Paul Gauguin, Aha oé feii (Eh quoi, tu es jalouse ?), été 1892. Courtesy Pushkin Museum, Moscow.

En av verdens største private samlinger av kunstverk fra modernismen vises frem i Paris.

Sergei Shchukin (1854–1936) var en suksessrik russisk kjøpmann som begynte å samle kunst på en tur til Paris i 1897, og i løpet av et par tiår fylte han opp det palasslignende hjemmet sitt i Moskva med over 250 kunstverk. For venner og kolleger som aldri hadde vært utenfor Russland, ble kunsten på veggene til Shchukin deres første møte med modernismen.

Men tross et velstående liv, ble Sergei Shchukin rammet av en rekke personlige tragedier. I 1905 forsvant den ene sønnen hans, og ble senere funnet i Moskva-elven. Dødsårsaken ble antatt som selvmord. Innen et år var også Shchukins kone død. Broren hans forgiftet seg selv i 1908, og i 1910 skjøt den andre sønnen seg selv.

Shchukin prøvde å finne mening i livet igjen gjennom kunsten, som da han kjøpte Matisses sitt «Joie de Vivre» på en salong i Paris, og bestilte «Dans» og «Musikk» fra samme kunstner. Han skal også ha gitt følgende råd til datteren sin: «Hvis du føler et psykologisk sjokk foran et maleri, kjøp det med en gang.» Derfor er dette også en følelsesladet kunstsamling.

Edgar Degas

Edgar Degas (1834-1917) La Danseuse dans l’atelier du photographe, 1875, ulje på lerret, 65 x 50 cm. Pushkin Museum, Moskva. COPYRIGHT: Edgar Degas, La Danseuse dans l’atelier du photographe, 1875. Courtesy Pushkin Museum, Moscow.

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973), Trois femmes, 1908, olje på lerret, 200 x 178 cm. Hermitage Museum, St-Petersburg. COPYRIGHT: Pablo Picasso, Trois femmes, 1908. © Succession Picasso 2016. Courtesy Hermitage Museum, St-Petersburg.

I 1918 flyktet Shchukin fra det bolsjevikiske Russland med forfalsket pass og diamanter gjemt i datterens dukke. Kunstsamlingen ble nasjonalisert og fordelt på St. Petersburs Hermitage-museum og Pusjkin-museet i Moskva, før den i en periode ble forbudt å vise frem og gjemt vekk i kjellere. I dag er Shchukin-samlingen stjernen i russiske kunstmuseer, men navnet hans har hittil vært nokså ukjent utenfor hjemlandet.

Dette kan være i ferd med å endre seg med utstillingen Icons of Modern Art: The Shchukin Collection. Utstillingen er en del av et samarbeid mellom Frankrike og Russland om kulturell turisme i 2016/2017, og vises på Foundation Louis Vuitton fra 22. oktober til 20. februar.

Det er særlig vekt på kunsten fra Monet, Cézanne, Gauguin, Rousseau, Derain, Matiusse og Picasso, sammen med arbeider fra Degas, Renoir, Toulouse-Lautrec og Van Gogh, samt russiske kunstnere som var inspirert av disse. Utstillingen inneholder også russiske kunstverk lånt fra MoMA, Amsterdams Stedelijk og Costakis-samlingen i Thessaloniki.