Foto: Ivan Erofeev

Den røde armes tilbaketrekning / Возвращение Красной Армии / The Withdrawal of the Red Army ender opp på Blaker gml. meieri (Guttormsgaards arkiv) denne helgen etter en ettårig turne, fra Tromsø via Kirkenes og Murmansk til Arkhangelsk.

Utstillingen handler ikke om krig. Den handler om glede og kunstens kjerne, om behovet for å forholde seg til andre og til verden. Den røde armes tilbaketrekning reaktiverer ulike former for motstand, samtidig som den tar for seg kreative strategier i traumatiserende og forferdelige situasjoner.

Det er betydningsfullt at prosjektet ikke oppsummeres i Oslo eller Moskva, men i kunstneren Guttorm Guttormsgaards arkiv på Blaker. Når Den røde armes tilbaketrekning foretar en «tilbaketrekning», innebærer det at prosjektet tilpasser seg det intime utstillingsformatet Guttormsgaard har utviklet i sitt eget «provinsmuseum» gjennom en årrekke, med fokus på arkivering, personlig formidling og bokproduksjon. Utstillingen er kun åpen to helger; kuratorene Ivan Galuzin, Glafira Severianova og Ellef Prestsæter er til enhver tid til stede for å vise publikum utstillingen.

Kunstnerne som har vært involvert i prosjektet inkluderer Yoko Ono, Lee Miller & David E. Sherman, Ivan Galuzin, Oleg Samoilov, Leonard Rickhard, Amilcar Packer, Gustav Metzger, Asta Groting, Yakov Chernikhov, Vasilij Baranov, Dmitrij Sveshnikov, JG Ballard, John Savio, Man Ray, Sergey Chebotar, Alexei Jankowski og Igor Diakonov.

Ideen bak prosjektet oppsto i 2009 da Ivan Galuzin oppdaget en samling av tegninger som sovjetiske soldater hadde tegnet pa Kolahalvoya under andre verdenskrig. Tegningene, som er i samlingen til Murmansk Regionale Kunstmuseum, framstiller landskap og fredelige portretter av medsoldater, sykepleiersker, skarpskyttere og sambandsstab, ikke de enorme lidelsene de var omgitt av. Betraktninger omkring hvorfor kunstnere valgte å se bort fra krigens elendighet dannet grunnlaget for prosjektet.

Utstillingen er kun åpen 12.-13. og 19.-20. november kl. 12-16.

Blaker gml. meieri er nærmeste nabo til Blaker stasjon, som ligger en halvtime unna Oslo med Kongsvingerbanen så hit er det enkelt å legge turen.

Se mer info på https://listen.no/venue/blaker-gml-meieri