Anna Castelli Ferrieri

Italia var et foregangsland, Kartell et foregangsfirma og Anna Castelli Ferrieri en foregangskvinne innen eksperimentell bruk av plast i møbelsammenheng på 1960-tallet.

Anna Castelli Ferrieri (1918–2006) gikk ut fra universitetet Politecnico i Milano i 1943 med en grad i arkitektur, noe få kvinner hadde gjort før henne. Samme år giftet hun seg med kjemi-ingeniøren Giulio Castelli, som i 1949 etablerte Kastell, et firma som de første årene produserte plastdeler til biler. Fortsatt fast bestemt på å følge arkitektdrømmen startet hun opp sin egen praksis i 1946. Som arkitekt spesialiserte hun seg på byplanlegging, men hun tegnet også flere bygninger, blant annet Kartells hovedkvarter og fabrikkbygninger for Alfa Romeo. Flere av prosjektene gjorde hun i samarbeid med kollegaen Ignazio Gardella, som hun delte praksis med fra 1959.

Etter å ha tegnet hovedkvarteret for Kartell begynte Castelli Ferrieri også å designe produkter for firmaet, som var blitt ledende på bruk av de nye plastmaterialene og som nå også hadde begynt å produsere husholdningsobjekter og møbler i plast. Hun eksperimenterte seg frem med ulike plastmaterialer, og i 1967 designet hun et modulært oppbevaringssystem i ABS-plast, Model No. 4970, som kunne stables i høyden. En arkitektonisk tilnærming til møbeldesign. To år senere kom Model No. 4965-6-7, med sylindrisk i stedet for rektangulær form, og skyvedører. Begge seriene er fortsatt i produksjon hos Kartell, en viktig aktør for produksjon av plastmøbler også i dag, under navnet Componibili, som enkelt og greit betyr moduler.

Postmodernismen i italiensk design er kjent for en vilje til å eksperimentere som var drevet frem av mulighetene de nye materialene ga. Anna Castelli Ferrieri var en av pionerene innen bruk av plast i møbeldesign og tenkte utenfor boksen på postmodernistisk vis. Man kan se Componibili som et slags møte mellom funksjonalismen og postmodernismen i designhistorien. For selv om den har noe futuristisk og smått rebelsk over seg med sin sylindriske form og blanke plastoverflate, er den fortsatt svært enkel og høyst funksjonell med sin modulære oppbygging og skyvedører som gjør den praktisk i trange leiligheter og små rom. Funksjonalismen har på dette tidspunktet begynt å nå sitt metningspunkt, men det er fortsatt en god stund til Memphisgruppens elleville påfunn. Componibili er på samme tid praktisk, enkel og ganske utenom det vanlige.