Synchrodogs
Kunst og mote i energisk fusjon

UNCONTAMINATED – Oslo Fashion Art Festival arrangeres andre året på rad og er en feiring av kunst og mote. Over tre dager i hovedstaden vil det være 25 utstillinger, pop-up-arrangementer og Fashion Art Night Out på Tjuvholmen på Aker Brygge. Bjarne Melgaard, Martin Schreiner, Jenny Gage, Tom Betterton og Petra Collins er bare noen av utstillerne. Målet med UNCONTAMINATED er å skape en demokratisk og energisk arena for kunst og mote. Alle er velkommen 12.–14. oktober, det er gratis adgang til alle events.

For full programoversikt gå til www.uncontaminatedoslo.com

 

Jan Groth

Foto: Bjørn Wad

Jan Groth til Bergen

Festspillene i Bergen er en årlig internasjonal musikkfestival som har blitt arrangert siden 1953. Foruten prominente musikere fra hele verden velges det også en festspillutstiller. Separatutstillingen har befestet seg som en av Norges viktigste, og for 2017 er det kunstneren Jan Groth som har blitt valgt. Groth er en av Norges mest anerkjente billedkunstner internasjonalt. Hans karakteristiske formspråk består av et linjeforløp som spilles ut på en stor flate, enten det er det hvite arket eller det sorte tekstilet. «Tar man i betraktning Groths ekstraordinære innflytelse og internasjonale oppmerksomhet (…), er vi beæret over at han har takket ja til vår invitasjon», sier Martin Clark, direktør ved Bergen Kunsthall.

Les mer på www.fib.no

Kunsthall med internasjonalt sus

Fra å være et pilotprosjekt har nå Kunsthall Trondheim blitt en permanent kunstinstitusjon med lokaler i den gamle brannstasjonen i Trondheim sentrum. 1000 m2 skal fylles med utstillinger, produksjoner, publikasjoner, diskusjoner, internasjonalt samarbeid, uformelle residency-besøk og et laboratorium for samtidskunst. Åpningsutstillingen har tittelen this is a political (painting) og presenterer arbeider av Kajsa Dahlberg (Sverige), A K Dolven (Norge), VALIE EXPORT (Østerrike), Claire Fontaine (Frankrike) og Alexandra Pirici (Romania). Hennes Majestet Dronningen er til stede ved åpningen av Kunsthall Trondheim torsdag 20. oktober 2016.

Les mer på kunsthalltrondheim.no

 

Foto: NTB Scanpix

Dronning Sonjas grafikkpris

Norges dronning er lidenskapelig opptatt av kunst, og kanskje da spesielt grafikk. Queen Sonja Print Award (QSPA) ble opprettet for 3 år siden og var først en nordisk pris. I år ble den gjort internasjonal, og det var amerikanske Tauba Auerbach som vant prisen på 400 000 kroner som ble utdelt i Grieghallen i Bergen. KUNST gratulerer.

 

Foto: André Løyning
Knausgård + Munch = utstilling

Karl Ove Knausgård, forfatteren av seksbindsromanen Min kamp, holder nå på å sette sammen en egen utstilling på Munchmuseet. Han har fått frie tøyler til å velge blant flere tusen bilder i magasinene på museet, og underveis har han fått hjelp av kurator og kunsthistoriker Kari Brandtzæg. Utstillingen skal bygges rundt ideen «mot skogen» og skal illustrere en bevegelse fra det ytre til det indre og til det ytre igjen, i et forsøk på å nå inn til kjernen av Munchs kunst. Utstillingen skal etter planen åpnes i mai 2017.

 

Nytt navn, nye lokaler

Ærverdige Aalesunds Kunstforening ble grunnlagt i 1906 og har hatt sine lokaler i Parken kulturhus siden 1959. Nå flytter foreningen inn i nye lokaler i Keiser Wilhelms gate 36, ved torget i Ålesund. I de samme lokalene finner du også Stiftelsen Kjell Holms kunstsamling, og samlokaliseringen har fått navnet KHÅK Kunsthall. Intendant Anne Standal i Aalesunds Kunstforening ser også frem til å komme nærmere publikum, med tilgang direkte fra gateplan.

Les mer på www.alesundkunstforening.no

Den Norske paviljongen i Chicago World’s Fair, 1893

Det norske hus vender hjem

På verdensutstillingen i Chicago i 1893 ble Norge representert med en modulbasert stavkirkeimitasjon tegnet av arkitekten Waldemar Hansteen.

Etter verdensutstillingen har paviljongen en historie som sommerhus for flere prominente eiere, før den i 1935 ble kjøpt av norskamerikaneren og norgesfantasten Isak Dahle. Rundt stavkirkepaviljongen bygde han opp museumsparken Little Norway for å formidle norsk kultur til norskamerikanere på leting etter egen forhistorie. Etter at Little Norway ble lagt ned i 2012, ble en redningsaksjon igangsatt fra Norge. Paviljongen skal nå gjenreises i Orkdal –  etter 123 år vender stavkirkepaviljongen hjem. En gigantisk dugnadsinnsats fra en gjeng driftige pensjonister i Orkdal har gjort drømmen til virkelighet. Under Oslo Arkitekturtriennale 2016 viser Galleri ROM utstillingen Little Norway. Kunstnerkollektivet Bureau Detours (DK) og arkitektkontoret Gamle3Hus (N) har i samarbeid med pensjonistene fra Orkdal laget en sprek og engasjerende utstilling med utgangspunkt i stavkirkepaviljongen. Her smelter dugnad og entusiasme sammen med viktige spørsmål om å uttrykke, skape og gjenoppbygge tilhørighet. Utstillingen står frem til 16. oktober.

For mer informasjon gå til www.r-o-m.no/Little-Norway

Ikke gå glipp av…

… den årlige Statens Kunstutstilling, bedre kjent som Høstutstillingen, som i år står fra 10. september til 9. oktober. Utstillingen har, siden den åpnet dørene for første gang i 1882, både gledet og forarget publikum. Høstutstillingen arrangeres av Norske Billedkunstnere, og nesten alle kjente norske kunstnere har stilt ut her. Lenge var det inngangen til en profesjonell karriere som kunstner i Norge. Utstillingen finner sted, som seg hør og bør, i Kunstnernes Hus i Wergelandsveien 18. Åpent alle dager bortsett fra mandager.

Les mer på her