Louisiana Museum

Her kan man nyte deilig lunsj, arkitektur, natur og kunst i ett! Foto: Anne Vesaas.

Museet har fått sitt navn fra den første eiers kone. Eller koner, for han var gift tre ganger, og de het alle Louise.

På kysten av Øresund i Humlebæk, nord for København, ligger det mest besøkte museet i Danmark, nemlig Louisiana Museum of Modern Art. Museet har en stor permanent kunstsamling som inneholder moderne kunst fra ca 1940 og frem til i dag. I tillegg arrangerer de store separatutstillinger. Museet har fått sitt navn fra den første eiers kone. Eller koner, for han var gift tre ganger, og de het alle Louise.

Museet åpnet i 1958 og består av tre bygninger koblet sammen med glasskorridorer. Museet har blitt utvidet flere ganger siden da, og bygningene slik de står i dag ble ferdigstilt i 1991.

I moderne dansk arkitektur står Louisiana som en milepæl, der den er kjent for sitt harmoniske forhold mellom arkitektur og landskap.

Undertegnede foran Manoi d’Essor av kunstner Jean Dubuffet.

En tur i skulpturparken er en vel så viktig opplevelse som kunsten innomhus. Omtrent 60 skulpturer er plassert rundt om i den kuperte parken, noen helt synlige, andre mer gjemt.

Parken har skulpturer av kjente kunstnere som Jean Arp, Max Ernst, Max Bill, Alexander Calder, Henri Laurens, Louise Bourgeois, Joan Miró and Henry Moore, for å nevne noen. Skulpturen under er en mobil av Alexander Calder og heter Little Janey-Waney.

 Little Janey-Waney

Den store samlingen originale skulpturer av Alberto Giacometti (1901- 1966), er et av museets absolutte høydepunkter. Den sveitsiske skulptøren regnes for å være en av 1900-tallets mest innflytelsesrike kunstnere  og har blitt knyttet til kunstretninger som surrealismen, formalismen og ekspresjonismen, men har først og fremst sin helt særegne stil.  De største av skulpturene hans fungerer i et nærmest symbiotisk samspill  med Bo og Wohlerts arkitektur, der det nesten kan virke som salene ble skapt nettopp for hans verk.

Alberto Giacometti

Asger Jorn (1914-1973) regnes som en gigant i dansk og europeisk etterkrigskunst, og Louisiana har en betydelig samling av hans malerier i sin permanente samling. Nok til å fylle en permanent utstilling med hans verk i det såkalte Jornrummet. Jorn var grensesprengende i sitt uttrykk og hans produksjon favnet vidt, men det er først og fremst hans malerier som finnes på museet.

Asger Jorn

Asger Jorn.

Museumsbutikken kan tilby det beste innen dansk og skandinavisk design. Her kan enhver designelskende person finne dette og hint – dra hjem med overfylte kofferter…kremt…

Museumsbutikken

I tillegg til sin imponerende permanente samling som består av over 3000 verk, arrangerer museet hvert år 8-12 spesielle utstillinger, hvor det ofte er omfattende separatutstillinger av store kunstnere. Vi fikk med oss Daniel Richters utstilling Lonely Old Songs. Tyske Daniel Richter (1962), som ikke må forveksles med sin landsmann og kollega Gerhard Richter (1932), blir regnet som en av sin generasjons malere, og som ofte innbefatter Peter Doig og Tal R. Hans uttrykk bærer mye punk, vold, det politiske utopiens døs, og regnes som ekspresjonistisk. Denne midt- karrière retrospektet er absolutt verdt å få med seg, utstillingen står frem til 8. januar 2017.

Daniel Richter

Daniel Richter henger til 8. januar 2017.