Liza Lou

Kitchen 1991–1996, 15,6 m2

30 millioner glassperler i alle regnbuens farger glitrer mot oss i verket Kitchen, laget av den amerikanske kunstneren Liza Lou (f. 1969). Rommet er i virkelighetstro størrelse, og Lou brukte hele fem år på å plassere hver eneste perle for hånd med pinsett over gamle hvitevarer og pappmaché. Resultatet er fascinerende, men også ganske skremmende.

For det er umulig å ikke la seg imponere av detaljrikdommen og tålmodigheten som ligger bak et så omfattende prosjekt. Foruten hele innredningen med gulv, vegger, vinduer, skap og bord har Lou fylt rommet med alt fra perlebelagte dagligvarer som Kellogg’s Frosted Flakes og Budweiser-øl til en nystekt pai i ovnen og tallerkener i oppvaskkummen. På frokostbordet ligger en avis med overskriften «Housewife beads the world!»

Lou studerte bilder av typiske forstadskjøkken og amerikanske kvinners historie på 1900-tallet før hun begynte på kunstverket. For selv om vi er på god vei i riktig retning her til lands, anser mange fremdeles kjøkkenet og dets funksjon som kvinners domene, hvor det daglig nedlegges timer med slit som høster liten anerkjennelse.

Og det var nettopp dette tidkrevende, usynlige arbeidet Lou ønsket å hedre med den ensomme prosessen bak Kitchen. Hun ville også rette fokus mot kvinners håndverkstradisjon, en kunstform som krever stor kunnskap, evne og ro, men som alltid har vært annenrangs i det patriarkalske kunsthierarkiet. Lou sluttet for øvrig på kunstskolen fordi lærerne hennes mente at glassperler ikke var et verdig nok materiale.

Undertrykking og kvinnediskriminering lurer i de skimrende overflatene, lik godterihuset i eventyret om Hans og Grete som skal lokke dem inn i en felle. For når vi ser nærmere etter, legger vi merke til uhyggelige, smilende kvinneansikter på komfyren, strykejern i tapetmønsteret og lange huskelister på kjøleskapet. Det fargeglade rommet forvandles fra den amerikanske drømmen til et psykedelisk mareritt, hvor vi sperres inne i en verden der fasade er alt som teller, og friheten undergraves til fordel for konstant duft av hjemmebakst og grønnsåpe.

Jeg vet ikke med deg, men jeg vil ut. Nå. Heldigvis kan vi bare bla om til neste side.