Decent Criminal

Decent Criminal.

Foto: Tor Stenersen

Barbora Kysilkova og Karl-Bertil Nordland. Foto: Foto: Tor Stenersen, Aftenposten / Scanpix

I november 2015 ble det avholdt en rettssak som skulle bli begynnelsen på et spesielt vennskap. Noen måneder i forveien hadde kunstneren Barbora Kysilkova våknet opp til nyheten om at hennes to hovedverk var blitt stjålet fra et galleri i Oslo. Til tross for fortvilelsen over tyveriet gjorde Barbora noe uvanlig under rettssaken; hun gikk bort til den anklagede, Karl-Bertil Nordland, og ba om å få male ham. Det oppstod et umiddelbart vennskap og forståelse mellom de to, og Karl-Bertil begynte nesten umiddelbart å stå modell for Barbora. Resultatet er blitt maleriet Decent Criminal (Snitchers Are A Dying Breed), som refererer til tatoveringen på Karl-Bertils bryst. «Jeg kommer til å fortsette å male ham», sier Barbora, «han har en helt spesiell utstråling av styrke og sårbarhet som jeg føler kommer godt til uttrykk på lerretet.» Men de to stjålne maleriene er det fortsatt ingen som vet hvor er.