Haag

Foto: Stephen Butkus

Bare en time med toget fra Amsterdam ligger denne lille perlen av en by. Haag har intet mindre enn 45 museer og er sete for både den nederlandske kongefamilie og regjering. «Verdens rettshovedstad» med flere internasjonale domstoler oppleves som en fin kombinasjon av lokal idyll og globalt engasjement.

Mauritshuis museum

Paris har Mona Lisa og Haag har Piken med perleøredobben av Vermeer.

Mauritshuis ble i 1636 bygget som et herskapshus med fire leiligheter, men etter mange ødeleggelser og branner ble det i 1820 kjøpt av den nederlandske stat for å huse den kongelige samling av malerier. Siden 1822 har museet vært åpent for publikum, og det kan nå vise frem 841 malerier, hovedsakelig fra den nederlandske gullalder. Dr. Nicolaes Tulps anatomiforelesning fra 1632 av Rembrandt, Oksen av Paulus Potter og Stillitsen (The Goldfinch) av Carel Fabritius er noen av høydepunktene. http://www.mauritshuis.nl

Escher in het Palais / Escher i Vinterpalasset

I Vinterpalasset, som tidligere tilhørte dronning Emma av Nederland, kan man nå se en permanent utstilling av kunstneren M.C. Escher (1898–1972). Gjennom hele sin karriere utfordret han betrakteren med sine intrikate tegninger og «umulige» grafiske konstruksjoner. Museet viser også en biografisk presentasjon av kunstnerens liv. Dessuten er palassets lysekroner med sine meget originale former i seg selv verdt hele besøket. www.escherinhetpaleis.nl

Rembrandt

Mauritshuis Museum. Dr. Nicolaes Tulps anatomiforelesning, Rembrandt, 1632.

Escher

Escher i Vinterpalasset. Foto: Stephen Butkus.

Vredespaleis / Fredspalasset

Fredspalasset har for mange vært selve symbolet på Haag i over 100 år. Hver dag kommer hundrevis av mennesker hit for å ta bilder av den imponerende nyrenessansebygningen, tegnet av den franske arkitekten Louis M. Cordonnier, konstruert av den nederlandske arkitekten van der Steur og ferdig oppført i 1913. Alle nasjoner skulle bidra til byggingen, og Norge bidro med granitt. Her har representanter fra 130 internasjonale organisasjoner sin arbeidsplass. Palasset huser blant annet FNs internasjonale domstol, Haagakademiet for internasjonal rett og Carnegie Foundation. www.vredespaleis.

Gemeentemuseum den Haag / Bymuseet

I denne klassiske art deco-bygningen, designet av H.P. Berlage, kan man oppleve en imponerende samling av moderne kunst av blant andre Picasso, Monet, Cézanne og Kandinsky. Museet arrangerer nye utstillinger utover året med fokus på kunst, kunsthåndverk og mote. Her kan man også se en omfattende samling av Piet Mondrian som inkluderer et av hans mest kjente verk, Victory Boogie Woogie. Bygningen huser også Haags museum for fotografi. www.gemeentemuseum.nl

 

Fredspalasset

Et must: Fredspalasset.

Piet Mondrian

I Bymuseet henger bl.a Victory Boogie Woogie av Piet Mondrian.

Kurhaus

Dette grandiose hotellet som først ble konstruert som et kurbad i 1818 av Jacob Pronk, ble i 1884 bygd om til hotell av arkitektene Johann Friedrich Henkenhaf og Friedrich Ebert. Den spektakulære bygningen i nyklassisistisk stil er en opplevelse for alle sanser. Beliggenheten rett ved stranden frister til å nyte et glass i cafeen mens man ser utover havet eller beundrer takmaleriene av van Hoeck. Og ikke bli overrasket hvis du ser kongelige eller internasjonale toppolitikere, stedet er et yndet møtested for eliten. Har du ikke mulighet til å bo på hotellet, er du uansett hjertelig velkommen til bare å nyte en kaffe i cafeen. www.amrathkurhaus.com

Lykkehjulet

Nytt for sommeren er det førti meter høye pariserhjulet som skal trone ved den såkalte De Pier utenfor sentrum. De Pier er et område med broer, brygger, butikker og restauranter ved strandkanten. Hjulet skal ha 30 kabiner hvor man ikke bare kan nyte utsikten over Haag og havet, men også nyte mat og drikke. Men altså, ikke for den som har høydeskrekk. www.pier.nl

Kurhaus

Strandliv på Kurhaus.

De Pier

De Pier.