Sarah Pschorn

Tyske Sarah Pschorn stiller ut et titalls urner på Tendenser, her fra serien The Digital Truth (2015). Foto: Jakob Adolphi

Fortid møter fremtid når årets viktigste begivenhet i kunsthåndverkkalenderen finner sted på Galleri F15.

Den årlige Tendenser-utstillingen vises nå for 42. gang på Galleri F15, og det er ytterpunktene på dagens kunsthåndverkscene som utforskes.

– Det handler om respekt for eldre kunnskap, om nærheten til ting. Samtidig ser du den nye generasjonen som modig utfordrer kunsthåndverkbegrepet. De herjer litt, går på tvers. De har mye energi og selvtillit, slik jeg innbiller meg at det var på 70-tallet da kunsthåndverkbegrepet oppstod, sier kurator Gjertrud Steinsvåg.

Arbeidstittelen på utstillingen har vært The New Kids on the Block møter The Grand Old Ladies, og i kurateringen tar hun for seg møtet mellom den unge generasjonen av kunsthåndverkere og pionerene fra 70-tallet – et møte som portretterer et komplekst og spennende felt, som favner alt fra keramikkopper og smykkekunst til materialutforsking og abstrakte skulpturer.

– Det er et mangfold innenfor feltet, et stort spenn, noe jeg opplever at det er aksept for og ro rundt. Man er liksom over midtlivskrisen. Det er en trygghet i feltet, alt er lov, forklarer Steinsvåg.

Utstillingen i gårdsbygget på Jeløy i Moss ble første gang avholdt i 1971, og regnes som den viktigste utstillingsplattformen for kunsthåndverkere i Norden. Fra 2016 går utstillingsserien fra å være et årlig arrangement til å bli en biennale, og det åpnes i tillegg opp for europeiske kunsthåndverkere med mål om å gjøre Tendenser til en viktig begivenhet også i Europa.

Steinsvåg har en allsidig bakgrunn som kunstner, skribent og leder for internasjonale prosjekter i Norwegian Crafts, og tiltrådte nylig stillingen som programansvarlig for avdeling Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo. Kuratoren har dermed erfart kunsthåndverk fra flere sider, noe hun anser som en fordel når hun har gitt seg i kast med oppgaven å presentere tendensene på feltet.

Tradisjon møter eksperimenter med 3D-printing når den danske veteranen Lisbeth Voigt Durand og det tyske stjerneskuddet Sarah Pschorn fyller et rom på Galleri F15 med et titalls egne urner. Den islandsk-svenske duoen Erna Skúladottir & Karin Blomgren bidrar med en keramisk installasjon i gangen på galleriet, mens danske Gurli Elbækgaard disker opp med en stor oppsats av keramiske tallerkener. Og, smiler en tydelig fornøyd Steinsvåg, veteran Tone Vigeland lager sin aller første uteskulptur i anledning Tendenser 2016.

– Hun var med på 70-tallet og kan fortelle om viktigheten av utstillingen allerede den gang, med 50–60 000 besøkende, forteller Steinsvåg.

Vigelands verk skal plasseres på gårdsplassen utenfor galleribygget og blir på den måten et symbolsk referansepunkt for alle verkene som befinner seg innenfor husveggene, hvor man også finner arbeider fra günzler.polmar. Gjennom ulike materialer jobber den unge Oslo-duoen i krysningen mellom design og kunsthåndverk, og de får et helt rom til å vise frem gamle og nye arbeider, deriblant krukker i marmorert porselen basert på gjenkjennelige former.

– Arbeidet med Tendenser har synliggjort for oss hvor mye vi egentlig jobber med tradisjon som tematikk. Det har ikke vært en bevisst strategi, men er basert på en felles fascinasjon for gamle dager og et ønske om å undersøke, sier Sara Wright Polmar, som ikke legger skjul på at det er en stor ære å bli innlemmet i den tradisjonstunge utstillingen.

Som en motreaksjon på en overdigitalisert hverdag har vi i senere tid begynt å dryppe kaffe, lytte til vinylplater og dyrke egne grønnsaker i små parsellhager. Kunsthåndverkets forankring i tid, teknikk og taktilitet føyer seg inn i forlengelse av denne saktekulturen, og har fått økt fokus i både interiørblader og på kunstscenen. Steinsvåg kuraterte nylig utstillingen Pottery is Back! i Kunstnerforbundet, men er opptatt av å påpeke at hun med tittelen ikke indikerer at kunsthåndverket noen gang var borte: Det er verdisettet i samfunnet som har brakt det på banen igjen, et aspekt hun ønsker å fange gjennom utstillingen på Galleri F15.

– Jeg vil vise det modige i at unge folk gir seg i kast med urner, forskning eller stedsspesifikke installasjoner. De holder på med det de vil, men det er også rom for det gamle.

Tendenser vises på Galleri F15 til 8. juni.

günzler.polmar

Den norske duoen günzler.polmar arbeider i møtet mellom design og kunsthåndverk, og viser frem nye og gamle arbeider i et eget rom på Galleri F15.

Studio Glithero

Engelske Studio Glithero er opptatt av verdiene som lades i arbeidsprosessen og dokumenterer dette ved hjelp av video, som vises i utstillingen.